Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2012-12-24

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Gárdonyi Géza: A láthatatlan ember[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy Emőke önpusztító tette Zéta számára is tartalmaz üzenetet.Mifélét?Miért?
Köszönöm
--81.183.135.188 (vita) 2012. december 24., 19:29 (CET)[válasz]
vélemény
Mivel nem olvastam a regényt, nem tudom a kérdésre a választ, annak ellenére, hogy szócikkünk ismerteti a történetet, és más web-oldalakon is van vázlatos cselekmény-leírás. Nem tehetem meg, hogy a kedvedért elolvassam (most mást olvasok, s van még egyéb dolgom is), mert akkor választ tőlem talán egy hónap múlva kapnál!
Látom, más fórumon is próbálkozol választ kapni: gyakorikérdések.hu. Ez a „lekéréses” módszer talán gyors eredményre vezet, csak kockázatos! Így még azt sem tudod, hogy esetleg sajtóhiba - és ez még a jobbik eset - van a válaszban! Sokkal jobb, ha magad győződsz meg a válaszról!
A moly.hu ismerteti a regény különböző kiadásainak listáját, s ebből az szűrtem le, hogy kb. háromszáz oldalas a történet. Nem kell megvásárolnod a regényt, az interneten is eléred! Gárdonyi Géza: A láthatatlan ember - Magyar Elektronikus Könyvtár. Kattints rá erre a linkre, s a képernyődön olvashatod máris! Nagyon olvasmányos, egy-két nap alatt a végére érsz!
vitorlavita 2012. december 25., 01:02 (CET)[válasz]

Egyetértek, ez nagyon olyan kérdés, amelyben a tanár nem akarja mások sablonos válaszát hallani, itt saját érzelemmel kell valami választ szülni. Ha sietsz, a regény első harmadát átugorhatod, azt tudjuk meg belőle, hogy Zéta egy szorgalmas és művelt rabszolgafiú, aki görög gazdájától, aki nagyon szerette, elszökött a hunokhoz, és az egyszer látott Emőke iránti szerelme arra készteti, hogy valahogy a közelébe jusson, de a lány lenézi őt. A többit olvasd el. Nem érdemes kapkodni vele, mert a regény tényleg olvastatja magát, csak nem szabad kötelező olvasmányként felfogni, az olyat én sem élveztem. Aztán elolvasod, elgondolkozol rajta, és másnap leírod, amit szerinted a dölyfös csaj bizonyítani akart az érte epedő srácnak, talán. Talán nem, talán csak a vezér iránt érzett áhítata vezette. Ettől lesz felfogás dolga, és ezért nem jó ide egy típusválasz. - Orion 8 vita 2012. december 25., 14:56 (CET)[válasz]