Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2012-05-26

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az ókori Róma vallása[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

== Róma és Pannónia ==
Szép napot
Azt szeretném megtudni, hogy hogyan változott a római vallás a hódítások következtében?
Előre is köszönöm.Marcsi
--78.131.110.135 (vita) 2012. május 26., 18:33 (CEST)[válasz]

válasz:

Szabad-e egy kicsit átfogalmaznom a kérdésedet? Csak annyira, hogy vallás helyett mitológiát (= hitregék, mondák együttesét) mondok, a hódítások helyett pedig a római terjeszkedés történetét, ami - ugye? - nem egy rövid történelmi korszakot jelent, hanem a kezdetektől: a kis városállam megszületésétől a birodalom fénykorán keresztül az összeomlásig? Ehhez két szócikkünket tudom ajánlani: Római mitológia és Római Birodalom.
vitorlavita 2012. május 26., 22:20 (CEST)[válasz]

de ha egyszer nem konkrétan a mitológiát kérdezte (annak elég jelentős részét a görögöké adja amúgy is), akkor miért kell átfogalmazni? a mi cikkünk erről elég gyenge sajnos, az en:Religion in ancient Rome részletesebb. Alensha 2012. május 27., 23:16 (CEST)[válasz]

Alensha, nem volt szerencsém, amikor a kérdésre a választ kerestem! Láttam én is, hogy az akkor megtalált szócikkek nagyon keveset nyújtanak a vallás témájában. A további keresgélés során leltem a második linket, bár az is nagyon sovány... Mit volt mit tennem?!
Szerencsére, az általad ajánlott kitűnő angol szócikk interwikije most elvezetett a szintén részletes, a kérdezőt bizonyára kielégítő magyar szócikkhez! Itt a címe: Római vallás. - vitorlavita 2012. május 27., 23:58 (CEST)[válasz]

Nevelés a Római Birodalomban[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

== A Róma Birodalom ==
Egy rövid szónoklatot arról,miért szükséges egy római fiút,leányt taníttatni.
Ebben szeretném a segítségeteket kérni,nagyon fontos lenne,nagyon köszönöm
--78.131.110.135 (vita) 2012. május 26., 20:35 (CEST)[válasz]

válasz:

Szónoklatot mi nem írunk! De anyagot ehhez tudok ajánlani! Mivel nekünk e témában nincs szócikkünk, más web-oldal elolvasására biztatlak:
A fogalmazás közben ne felejtsd el, hogy egy szónok célja: a hallgatóságot érveléssel-cáfolatokkal meggyőzni a maga igazáról, és ezáltal cselekvésre késztetni.
vitorlavita 2012. május 26., 22:48 (CEST)[válasz]