Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2012-03-30

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

napraforgóolaj gyártók[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

napraforgóolaj gyártók.
Azt szeretném megtudni, hogy
--31.46.166.48 (vita) 2012. március 30., 10:55 (CEST)[válasz]
Menj be egy élelmiszerboltba, keresd meg a napraforgóolajat a polcon (átlátszó műanyag palackban árulják, látszik belül a sárga folyadék), és nézd meg a címkéjén a gyártó nevét. – b_jonas 2012. március 30., 17:56 (CEST)[válasz]

Nyelvtanulás[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Sziasztok.
Azt szeretném megtudni, hogy van-e (tudsz-e) a neten jó "nyelvcsomag"-ot ami rendelkezik nyelvtani magyarázattal, és/vagy hanganyaggal, mert szeretnék tanulni oroszul, németül vagy latinul, de nem tudom, hogyan kezdjem el. Ha nincs akkor esetleg melyik (melyek) azok a könyvek amelyekből tanár nélkül is "könnyen" lehet tanulni?
Válaszotokat előre is köszönöm.
--W9871 vita 2012. március 30., 20:58 (CEST)[válasz]

vélemény:

Nem hiszem, hogy ingyenesen letölthető komplett nyelvtanulási anyag található lenne az interneten. Egy ilyen dokumentumcsomag elkészítése komoly munka, nem is egy emberé - megalkotásához komoly anyagiakat kell megelőlegeznie a készítőinek. Vannak (magán)tanár-diák kapcsolatot létrehozó honlapok: bennük rengeteg nyelvoktató hirdeti magát. Elgondolhatod, hogy ők versenyben állnak egymással - következésképpen, ha van is ilyen dokumentumcsomagjuk, nem teszik szabaddá bárkinek a hozzáférést.
Könyveket nem tudok ajánlani - régen tanultam nyelveket: a mai kiadásokat nem ismerem. Szerzők-címek sorolása helyett a könyvesboltokat tudom ajánlani. Én az antikváriumokat ajánlom: nagy a választékuk nyelvkönyvekből. Olyan nyelvkönyvek is vannak, amelyek tanár nélküli tanulásra alkalmasak - legalábbis szerzőik ezt állítják. Van, aki így is megtanul egy ismeretlen nyelvet - két példa: Kossuth Lajos, Lomb Kató (Kossuth a börtönben kénytelen volt nélkülözni a tanárt, Lomb Kató meg nyelvzseni volt).
vitorlavita 2012. március 31., 00:02 (CEST)[válasz]

válasz:

Vannak azért olyan internetes oldalak, ahol önszorgalomból írt valaki alapfokú bevezetőket ilyen-olyan nyelvekről. Sajnos az internet két napja nagyon vergődik, ezért nem tudok sok keresést végezni, de itt lenne ez a hely, tankönyvek számítógépen való megtekintésére, válogatásra. A Rapidshare-t, ahogy az már ismert, pár hónapja legyilkolták, így onnan az ingyenes dolgokhoz sem lehet már hozzájutni, de a fájlneveket megnézve azok kerestethetők lehetnek más helyeken is. Itt egy másik hely, amely a Startlap aloldala, ezek között is lehetnek használhatóak. Na persze az orosz nem a legkönnyebb választás lenne, a cirill ábécé ismerete nélkül nem sokra lehet vele jutni, de minden bizonnyal vannak ugyanilyen oldalak a német nyelvhez is. (Mindig furcsa érzés azzal találkozni, hogy a nálam fiatalabb generációk számára a cirillbetűs írás már titkosírásnak számíthat, a teljes korosztályunknak viszont egységesen alapismerete lehetne még, hiszen kivétel nélkül mindenki tanult oroszul, nekem sem probléma az orosz szövegeknek legalább az elolvasása.) Segíthet egy efféle hely is, ahol oroszul tanulgatók egymásnak adnak hasznos tippeket. A latin keresése nyilván ritkább találatokat eredményezhet, de érdemes keresgélni, kitartással. - Orion 8 vita 2012. március 31., 16:57 (CEST)[válasz]