Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2011-12-18

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

kúp szerkesztése[szerkesztés]

További információt szeretnénk a kérdezőtől. Beírhatod, ha a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra kattintasz.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
--178.48.96.144 (vita) 2011. december 18., 00:04 (CET)[válasz]

válasz:

„Tudod, ez nem egy keresőprogram, ahogy ezt az oldal tetején rögtön tisztázni is próbáljuk. Az előkészített kérdésformula is azt sugallná, hogy illendőbb lenne legalább a megkezdett mondatot befejezni. De feltételezem, hogy nem a két szó jelentését firtatod, ahogy azt már más esetben sokan megtették,...” , hanem egy kúp - azaz egy térbeli geometriai alakzat - létrehozásának módját. (Orion kollégám szavait idéztem, beillesztve közéjük a három dőlt betűs szót.)
Ezt hogyan képzeled? Vannak egyenes kúpok és nemegyenes kúpok. Vannak konvex alaprajzú kúpok és konkáv alaprajzú kúpok. (Konkáv alaprajz: van olyan érintője az alaprajzi idomnak, amely döfi az alaprajzi idom körvonalát.) A kúpok ilyen vagy olyan típusa nagyban befolyásolja, hogy mely adatait adjuk meg megszerkesztésükhöz.
Kérdésedben testről van szó. Testek ábrázolásának is többféle módja van: vetületi ábrázolás és térbeli ábrázolás. A vetület lehet nézet és lehet metszet. A térbeli ábrázolás is többféle lehet: pl. axonometrikus (ebből is többféle van) és perspektivikus (és ebből is többféle van).
Szóval, a Wikipédia nem egy keresőprogram..., hanem egy enciklopédia és a Tudakozója ennek egy szolgáltatása. Van nekünk szócikkünk az egyes fogalmakról, amiket előcsalogathatsz - csak be kell írni az oldal tetején, a jobb felső sarokban lévő szövegbeviteli mezőbe... Kezdve az axonometriától... a kúpon és a perspektíván keresztül... egészen a vetületekig!
Utóirat: ez a kérdés egyszer már (szinte betű szerint azonosan!) felmerült a Tudakozóban: kúp szerkesztés. Akkor visszakérdezésemre nem kaptam választ! Most sem?
vitorlavita 2011. december 18., 08:16 (CET)[válasz]

Ha a kúp származtatása érdekel: végy egy r sugarú kört (nevezd alapkörnek), és a kör síkján kívül egy pontot (utóbbi lesz a csúcs). Kösd össze e pontot az alapkör kerületének pontjaival. Kúpot kaptál. Váljék egészségedre! Kerge Kísértet 2011. december 18., 08:30 (CET)[válasz]

U.I. ha kúpszerű testek is érdekelnek, akkor kör helyett végy bármilyen síkidomot, amely topologikusan homeomorf a körrel. Tágabb értelemben ezeket is kúpoknak nevezik. Kerge Kísértet 2011. december 18., 08:33 (CET)[válasz]

Tej és tehén[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy ha egy tehénnek borja van, olyankor előle isszuk-e el a tehén tejét? Pontosabban, amikor még nem voltak úgy agyontenyésztve a tehenek, mint ma, akkor hogy volt ez? Már akkor több tejet produkált a tehén, mint amennyi a borjúnak kellett?
A másik kérdésem, hogy van-e egyáltalán teje a tehénnek, amikor nincs szopós borja?
Köszönettel:
NatuTúrÓ Artúró
--Naturtúr vita 2011. december 18., 13:02 (CET)[válasz]

válasz:

Hallottál már szoptatós dajkáról? Érted is, hogy hogyan lehetséges az ő létezésük?
Ha nem, akkor kezdjük elölről!
A tejelválasztás az anyában a szülés után indul meg. (Nem biztos, hogy magától. Az újszülött szopása előbb-utóbb kiváltja a tejtermelődés megindulását. Beletelhet 1-2 napba is, mire normalizálódik a tejtermelés mennyisége.)
Ha az újszülött, a baba, a borjú rendszeresen kevesebbet vagy többet szopik, mint az átlag, akkor ez a szint is alacsonyabb vagy magasabb az átlagnál. Az anyai szervezet be fog állni a kölcsönösen megfelelő szintre (feltételezve, hogy minden körülmény rendben van).
Ha bőséges a tejtermelés, akkor lesz tejfelesleg - az anya, a tehén szervezete rövid idő alatt meg fogja „tanulni”, hogy csökkentse a tejtermelést. Ha ezt nem hagyjuk, hanem lefejjük mindig ezt a többletet, akkor - megfelelő táplálkozás esetén - igen magas tejhozamot lehet elérni. Akár tehénről, akár szoptatós nőről van szó.
A tejtermelés nem áll le, akkor sem, ha a tejet rendszeresen „felhasználják”, a szoptatási időszak végeztével, most már csak lefejéssel (feltételezve, hogy minden körülmény rendben van). A tejtermelést módszeres lefejéssel lehet fokozni (természetesen, ennek vannak biológiai korlátai).
Tehát, az első kérdésre a válasz: nem isszuk el a borjú elöl - vigyázunk a borjúra is, a tehénre is - fokozatosan serkentjük a tejtermelést, s tartjuk meg magunknak a felesleget!
Így lehetséges, hogy vannak tejelő állataink (marha, kecske, juh, ló, láma, teve stb.). És így lehetséges, hogy voltak-vannak szoptatós dajkák.
A másik kérdésre a válasz (bár ez már csak ismétlés): ha nincs szopós borja, akkor is lehet teje a tehénnek, ha nem hagyták abba a rendszeres fejést a borjú elválasztása után.
vitorlavita 2011. december 18., 15:18 (CET)[válasz]