Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2011-08-04

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Mars a Föld közelében[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy a Mars a Foldunk kozelében lesz augusztusban, és valyon a fold másik oldalán is észlelheto ez a jelenség?
--124.148.203.240 (vita) 2011. augusztus 4., 11:20 (CEST)[válasz]

A Mars nem lesz a Földünk közelében, ez egy évek óta keringő internetes átverés, szakszóval hoax. Egyik, 2005-ös cáfolatát lásd itt. – Mathae Fórum 2011. augusztus 4., 11:30 (CEST)[válasz]

koszonom szépen, idokozben rá jottem magam is hogy ez egy nagy hulyeség. udv mindenkinek – Aláíratlan hozzászólás, szerzője 124.148.203.240 (vitalap | szerkesztései) 2011. augusztus 4., 11:50


Itt pedig az én cáfolatom, már több e-mail-re adtam ezt a - vagy hasonló - választ:

Ez a hír - a Mars akkorának fog látszani, mint a telihold - akkora marhaság, hogy minden középiskolás tudja ezt, aki rendesen megtanulta a földrajz-tanterv csillagászati részét!
Ez a hírlapi kacsa értékú e-mail minden évben - így nyár tájékán - feltámad, mert aki elindítja, és az is, aki továbbítja: nem gondolkodik!
Itt egy táblázat: http://www.windows2universe.org/our_solar_system/planets_table.html - igaz, a szavak angolul vannak, de lefordítom, amit kell! (Ez a táblázat már nem tartalmazza a Plútót, mert át lett minősítve kisbolygóvá, a külső övezet legnagyobb kisbolygójává - ennek köszönheti korai felfedezését - azóta újabb külső kisbolygók is vannak...)
A táblázat első sora a bolygók neve: Merkúr, Vénusz, Föld, Mars stb.
A második sor az átmérőjüket sorolja, a Földéhez viszonyítva.
A harmadik sor ugyanezt kilométerben adja meg.
Az ötödik sor a Naptól:közepes távolságukat sorolja, a Föld-pálya sugarát véve alapegységnek.
A hetedik sor a Nap körüli pályájuk excentricitását mutatja. Láthatod, az egyetlen Merkúr lóg ki a sorból, az összes bolygó excentricitás-értéke 0,1 vagy még annál is sokkal kisebb!
Hogy mi az excentricitás (a csillagászatban)?
A bolygópálya alakja nem tökéletes kör, hanem ellipszis. Az excentricitás értéke:
ahol az az ellipszispálya fél nagytengelyének hossza, pedig a fél kistengelyé. Az értéke 0 és 1 közé eshet, 0 a kör-pályának felel meg.
Próbáld ki ezt az animációt: http://www.vilaglex.hu/Lexikon/Html/Excentri.htm
Láthatod - legalábbis hidd el: a Nap körüli bolygók pályája szinte tökéletes kör! Excentricitásuk olyan kicsi, hogy a pályájukat rajzlapon csak körrel tudod ábrázolni, lapultságuk a vonalvastagságon belül van!
Hogy ezeket miért idézem?
A táblázatból
a Mars átmérője: 6 787 km,
a Mars-pálya sugara (mint az átmérője; a Földéhez képest) 1,52-szeres, vagyis (mivel a Földé 150 millió km): 225 millió km. Vagyis tőlünk - amikor a legközelebb van hozzánk - általában 75 millió km-re szokott lenni...
Az e-mail mellékletének szerzője azt állítja, hogy augusztusban a Mars akkorának fog látszani, mint a telihold.
A Hold átmérője: 3476 km, távolsága a Földtől 363 és 406 ezer km között változik (mert a Holdpálya excentricitása e = 0,055!).
Tehát: a Mars átmérője kétszerese a Holdunkénak! Ha ugyanakkorának látszik, majd augusztusban, akkor tőlünk a távolsága a Holdénak a kétszerese, vagyis a Mars távolsága tőlünk 75 millió km helyett durván 2 x 380 ezer km = 760 ezer km lesz! Nincs ez 1 millió km sem!
Vagyis azt állítja ezzel a melléklet szerzője, hogy a Mars Nap körüli pályája - s ezzel a Föld-pályát körülölelő pályája - annyira összelapul, hogy az szinte megérinti a Föld keringési pályáját?!
Vagyis a 225 millió km-es sugarú - szinte tökéletesen köralakú - pályája összelapul egy 150 millió km-es fél-kistengelyű ellipszissé?!
Vagyis excentricitása
lenne?! Ez elképesztően nagy érték!!!
Mitől? Még ha valami csillagászat-történelmi esemény zajlana le!!! De hát a Marsot nem éri semmilyen katasztrófa! Ilyen mértékű értékváltozás lehetetlen!!!
Szóval, ne terjeszd ezt a szemetet!

vitorlavita 2011. augusztus 4., 12:27 (CEST)[válasz]


Hozzáteszem, hogy abban az évben, amikor elindult, még volt valami értelme. Akkor ugyanis tényleg nagyon közel volt a Mars. Persze mihez képest volt közel? Mindenesetre az emil összes többi eleme tényleg marhaság. LApankuš→ 2011. augusztus 4., 15:25 (CEST)[válasz]


A Mars földközelsége utoljára 2003-ban esett augusztusra. Idén március 9-én volt, a legközelebbi 2013. január 24-én lesz. Mostanában több mint 300 millió kilométer a távolsága, bő ötször annyi, mint amikor hozzánk legközelebb van. Vannak csillagászati programok a neten, amelyek ilyen adatokat készséggel kilistáznak, én éppen a jó régi Astronomy Lab 2-t vettem elő, de az Alcyone Ephemeris (próbaverzió) és a StarCalc is jó, a Planet's Orbit is használható e célra.

A szemlátomást időtálló tévhitet elindító e-mailben sajnos nem szerepelt az évszám, ezért tud minden évben hódítani. A másik hiányosság az e-mailben, hogy az "akkora lesz, mint a telihold" szövegből kimaradt, hogy "távcsőben". Ugyanis a Mars akkor egy 75-szörös nagyítású távcsőben látszott akkorának, mint a telihold szabad szemmel. Nem mindegy.

Ha a Mars tényleg olyan közel lenne, hogy két egyforma "holdunk" lenne, az az árapályt goromba módon felerősítené és összezavarná. De ilyen sosem volt és sosem lesz. A Földet és a Marsot a keringési pályáikról eltéríteni csak katasztrofális méretű erőkkel lehetne, egy kisbolygó becsapódása jelentéktelen esemény lenne ahhoz képest.

Egyébként pedig a szenzáció akkor is csak felfújt szenzáció volt, mert a Mars más földközelségi helyzetekben is majdnem ilyen közel jön, csak akkor éppen úgy jött ki a bolygók helyzete a pályákon, hogy a legkisebb távolság egy kicsivel kisebb volt. Máskor, mondjuk, 56-58 millió km, akkor meg 55 millió km. A Mars átmérője kb. 6800 km, márpedig aki ismeri a szinusz (vagy tangens, ilyen kicsi szögnél mindegy) függvényt, az kiderítheti, hogy a földközeli Mars látszólagos mérete az égen kb. 0,43 szögperc, a Holdé viszont 30. Focilabda és egy szem bors egymás mellett. És itt a Mars a borsszem, méghozzá a hozzánk legközelebbi helyzetében. Hát ennyi. Az e-mailnek hívők között bátran lehet terjeszteni az igazságot, az is van olyan hatásos, mint a tévhit. - Orion 8 vita 2011. augusztus 4., 21:57 (CEST)[válasz]

Mikor alapították a Vasas Sport Clubot?[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

== Mikor alapították a Vasas Torna Clubot? ==
--109.61.80.70 (vita) 2011. augusztus 4., 17:58 (CEST)[válasz]

válasz:

E honlap 2011. márciusáról azt írja első bekezdésében, hogy
Centenáriumi gálával ünnepelte március 16-án alapításának 100. évfordulóját a Vasas Sport Club.
Ebből az következik, hogy feltehetőleg 1911-ben... (Sajnos, a saját honlapjuk nem írja meg határozottan...)
vitorlavita 2011. augusztus 4., 19:37 (CEST)[válasz]

beutazás Romániába[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, ha Magyarországon keresztül be akarok utazni Romániába, érvényes shengeni vízumom van, bemehetek-e.Ez évben egyszer már jártam ott, átengedtek, de azt hallottam nem minden határátkelőn engednek át. Csak 4-5 napot tartózkodnék ott, aztán Magyarországon keresztül utazom haza.
– Aláíratlan hozzászólás, szerzője 46.107.229.43 (vitalap | szerkesztései) 2011. augusztus 4., 18:42

nem tudom, aktuális-e még, de http://www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/Beregovo/hu/Konzuliinfo/altalanos_schengeni_taj.htm itt például le vannak írva (nem tudom, milyen állampolgár vagy, ezt konkrétan az ukrajnai magyar konzulátus oldalán találtam, de az első fele elég általános). Ez alapján ha az első beutazásod maximum 6 hónapja volt, akkor jogilag simán bemehetsz, gyakorlatban lehet, hogy fognak szemétkedni veled, de azt szoktak a magyarországi magyarokkal is, csak nálunk találnak más ürügyet… Alensha 2011. augusztus 17., 01:25 (CEST)[válasz]

Ház félgömbfából készült külső burkolata[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
hogy hívják a ház külső (kültéri) félgömbfából készült burkolatát?
Hol lehet ennek utána nézni, mi a pontos neve, mennyibe kerülne?
--89.148.127.26 (vita) 2011. augusztus 4., 20:17 (CEST)[válasz]
válasz
Nagyobb Tüzép-telepek, építőanyaggal foglalkozó szakáruházak, illetve ezek katalógusai segíthetnek. De nem egy netes lexikon. --Rodrigó 2011. augusztus 5., 09:25 (CEST)[válasz]