Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2011-06-17

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Zajongás[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
A magyar törvény szerint reggel hány órától lehet "zajongni"?
(mert este 10-től már nem lehet)
--79.122.107.155 (vita) 2011. június 17., 04:14 (CEST)[válasz]
1. válasz
Ha jól sejtem, akkor szomszédsági gondokról lehet szó, az EU-ban alkalmazott zajvédelmi szabályozásról itt található egy áttekintés, de az nem tér ki erre a kérdésre.
A következő szavak mentén igyekeztem megtalálni a választ: csendrendelet, csendháborítás, szomszédjog, önkormányzati rendeletek, házirend, zajvédelem.
Úgy látom, hogy a kérdés nincs egységesen szabályozva, nagy részében az önkormányzati rendeletek hatáskörébe tartozik és a társasházak saját házirendje is szigoríthat rajta.
Gyakorinak tűnik a zajos tevékenységek reggel nyolcig tartó tiltása.
Helyenként hétköznap déltájban sem megengedett a hangos felújítási munka vagy a hangos éneklés, van ahol hétköznap este 8 órától reggel 7 óráig - szombaton reggel 8 óráig -, vasárnap egész nap, illetve a karácsonyi és húsvéti ünnepek idején tilos a zajkeltés.
Az önkormányzatnál kéne érdeklődni a helyi szabályozásról.
 Karmela posta 2011. június 17., 07:30 (CEST)[válasz]

2. válasz:

Egyetértek Karmelával.
Én egy - két forgalmas utca közötti - 180 lakásos panelházban lakom, az egész ház egyetlen szövetkezetben tömörült. Van saját házirendünk, amely a következőket mondja ki: „zajongani” munkanapokon 8-18 óra között, szombaton (szabadnapon) 8-14 óra között lehet. Vasárnap (pihenőnapon) és ünnepnapon nem zajonghatunk. A zajongáson elsősorban ütvefúrást, falvésést kell értenünk, mert a vasbeton - oldalirányban is, felfelé és lefelé is - kitűnően vezeti ezeket a rezgéseket; a szokásosnál egy kissé nagyobb hangerejű rádiózás-tévézés még a szomszédból sem hallatszik át... a többi zajforrást csak az utcazajon keresztül hallhatjuk.
vitorlavita 2011. június 17., 13:13 (CEST)[válasz]