Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2011-03-01

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Ázsia nevének eredete[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Áthozva Ázsia vitalapjáról

Nemrégiben bukkantam az Asii nép angol nyelvű szócikkére, és érdekelni kezdett, lehet-e összefüggés, mikortól datálódhat és honnan ered a kontinens neve? – Aláíratlan hozzászólás, szerzője 89.135.151.30 (vitalap | szerkesztései)

Már a koraókorban (az i. e. 2. évezredben) volt egy ország, amelyet luvi nyelven Aššuwa néven neveztek, és Nyugat-Anatóliában volt. Körülbelül a későbbi Pergamon térségében. Nem tudom pontosan, hogy a rómaiak honnan vették, de Pergamont Asia néven szervezték provinciává. Az összefüggés eléggé kézenfekvőnek tűnik. A latin -ia helynévképző is elég egyértelműen kapcsolható a hettita -iya(š) földrajzinév képzővel. Az asii nép (azaz egyes számban asziosz, asius talán az Aššuwában lakó hettita népesség maradványa. Talán véletlen az egyezés. Az azonban biztos, hogy egy Baktriában nomadizáló törzsről a rómaiak nem neveztek volna el provinciát Nyugat-Anatóliában. LApankuš→ 2011. március 1., 21:22 (CET)[válasz]

tudtommal egy görög mitikus szereplőről, Asziáról kapta a nevét. Alensha 2011. március 10., 22:49 (CET)[válasz]