Wikipédia:Quickstatements bevitel előkészítő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Quickstatements bevitel előkészítő
FejlesztőUser:B.Zsolt
Legfrissebb stabil kiadás
(2015-03-19)
Programozási nyelvPascal
PlatformMicrosoft Windows
Méretkb.: 600 kB
Elérhetőmagyar
KategóriaWikipédia-segédeszköz
LicencGPL 3.0+
Adatok előkészítés alatt
A végeredmény

A Quickstatements bevitel előkészítő egy egyszerű, Pascal nyelven írt program, melynek segítségével nagymennyiségű adatot készíthetünk elő, hogy később, egy második lépésben a Wikipédia:QuickStatements eszközzel feltölthessük.

Használata[szerkesztés]

Az alábbi példák azt mutatják be, hogy hogyan tudjuk az adatokat előkészíteni a Wikidatára való feltöltés előtt.

Nyelvközi hivatkozások[szerkesztés]

Bizonyos esetekben a magyar cikkek címei megegyeznek egy másik nyelvű wikipédia azonos cikkeinek címeivel. Ilyenek lehetnek a települések, színészek vagy esetleg csillagászati objektumok. Ha több elemet is össze akarunk kapcsolni a Wikidatával, érdemes nem egyesével, hanem a Wikipédia:QuickStatements segítségével. A segédeszköz azonban nem túl felhasználóbarát, például a tabulátor karaktereket nehéz begépelni. Ebben az esetben indítsuk el a Quickstatements bevitel előkészítő programot, mind a két oszlopba illesszük be a szócikkek címeinek a listáját, a legördülő menüből válasszuk az Interwiki összekapcsolás menüpontot, majd kattintsunk a Mehet! gombra.

Az új ablakban már a megfelelő formában, tabulátorokkal elválasztva találjuk meg azt a szöveget, melyet egyszerűen csak be kell másolni a Quickstatements weboldalára. Ott a nyelvnél beírva a huwiki szót már indíthatjuk is az összekapcsolást.

Leírások hozzáadása[szerkesztés]

Gyakran előfordul, hogy egy kategória vagy lista összes eleméhez ugyanazt a leírást szeretnénk hozzáadni. Ekkor a szócikkek listáját másoljuk be az első beviteli mezőbe, a leírást pedig írjuk be a második beviteli mező első sorába (elég csak egyszer). A legördülő menüből válasszuk az Ugyanaz a leírás végig menüpontot, majd kattintsunk a Mehet! gombra.

Az új ablakban már a megfelelő formában, tabulátorokkal elválasztva találjuk meg azt a szöveget, melyet egyszerűen csak be kell másolni a Quickstatements weboldalára. Ott a nyelvnél beírva a huwiki szót már indíthatjuk is a leírások hozzáadását.

A két fenti példán kívül lehetőségünk van képeket, lakosságot... vagy más egyéb adatot is feldolgozni a felvitel előtt. Amennyiben a keresett érték nincs a választható elemek listájában, válasszuk a Pxx lehetőséget, majd a felvitel előtt egy tetszőleges szövegszerkesztővel cseréljük ki a megfelelő P tulajdonságra.

Lásd még[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]