Weninger Vince

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Weninger Vince
Portréja a Vasárnapi Ujságban
Portréja a Vasárnapi Ujságban
Született

Pest
Elhunyt1879. május 29. (45 évesen)[1][2]
Budapest
Foglalkozásaközgazdász
A Wikimédia Commons tartalmaz Weninger Vince témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Weninger Vince (Pest, 1834. április 30.Budapest,[3] 1879. május 29.) magyar közgazdász, akadémikus.

Életpályája[szerkesztés]

Középiskolai tanulmányait Pesten a kegyesrendiek (piaristák) tanintézetében végezte, majd a József-műegyetemen készült a technikai pályára. Miután felszabadult építőmesterként, tanári állást foglalt el a Szőnyi-féle magán fiú-nevelőintézetben. 1858-ban meghívták az ebben az évben megnyílt kereskedelmi akadémia kereskedelmi számvitel tanszékére. 1859-ben a Magyar Általános Biztosító Társaság becslőmérnöke lett, majd az életbiztosító osztály főnöke.

1860-ban jelent meg A politikai számtan című nagyobb önálló műve, amely a szakmai körökön kívül is akkora feltűnést keltett, hogy a tudományos akadémia levelező tagjának választotta Weningert. Az 1867-es kiegyezési tárgyalások alkalmával a regnikoláris bizottságban az igen bonyolult pénzügyi kérdésekben ő töltötte be a szakértő és javaslattevő szerepét. A magyar kormány megalakulásakor felajánlották neki a pénzügyminisztériumban miniszteri tanácsosi állását, amit el is fogadott, és részt vett az állami pénzügyi igazgatás újjászervezésében és a kodifikációs munkák előkészítésében, melyek közül legfontosabb az állami számvevőszék felállításáról szóló törvényjavaslat.

1869-ben a bécsi közös pénzügyminisztériumba hívták osztályvezetőnek. 1870. augusztus 1-jén átvette a magyar általános hitelbank igazgatását. 1871-ben a kormány kinevezte a Magyar Királyi Államvasutak igazgatótanácsának elnökévé, de 1874-ben erről az állásáról lemondott. A király a másodosztályú Vaskorona-renddel tüntette ki az állami szolgálatban szerzett érdemeiért.

Emlékezete[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b http://mek.oszk.hu/00300/00355/html/ABC16920/17050.htm, Weninger Vince, 2017. október 9.
  2. a b Weninger, Vincenz von (BLKÖ)
  3. Magyar életrajzi lexikon

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]