Osztrák Császári Vaskorona-rend

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Osztrák Császári Vaskorona-rend (Kaiserlicher Orden der Eisernen Krone)
Hadidíszítménnyel ékesített Vaskorona-rend 3. osztálya
Hadidíszítménnyel ékesített Vaskorona-rend 3. osztálya
Adományozza Osztrák–Magyar Monarchia
Típustöbbfokozatú kitüntetés
IndoklásKatonai és polgári érdemekért adományozható
Státusznem adományozható, 1918-ban megszüntetésre került
Jellemzőitöbbfokozatú kitüntetés
Statisztikák
Alapítás dátuma1815. április 7.
Viselési sorrend
Magasabb rangú kitüntetésOsztrák Császári Lipót-rend
Alacsonyabb rangú kitüntetésFerenc József-rend

Vaskorona-rend 2. osztálya és az 1. osztály csillaga
Vaskorona-rend 2. osztálya és az 1. osztály csillaga

Az Osztrák Császári Vaskorona-rend (olaszul: Ordine imperiale della Corona ferrea; németül: Kaiserlicher Orden der Eisernen Krone) 1815-ben lett újra alapítva I. Ferenc császár által. Az eredeti Vaskorona-rendet I. Napóleon francia császár alapította az Itáliai Királyságban, ami egy általa létrehozott bábállam volt.

Története[szerkesztés]

A Habsburg–Lotaringiai-ház által vezetett Német-római Birodalom 1806-os megszűnését követően II. Ferenc német-római császár felvette, I. Ferenc néven az Ausztria császára címet. A császár leánya, Mária Ludovika főhercegnő I. Napóleon francia császár második felesége lett, és az egyetlen jogos trónörökösének, II. Napóleon francia császárnak édesanyja. Az első Francia Császárság összeomlásával a Habsburg Birodalom visszaszerezte itáliai területeit, és megalapította a Lombard–Velencei Királyságot.

Az osztrák kitüntetést is három fokozattal alapították 1815. április 7-én. A rend kitüntetése nemesség elnyerését is eredményezte. Az Osztrák–Magyar Monarchia 1918-as felbomlásával az Aranygyapjas renden kívül az összes nemesi rend megszüntetésre került.

A rend kitüntetése[szerkesztés]

Amíg a kitüntetés szalagjának színei a birodalmi sárga-zöldről, osztrák sárga-királyi kékre változott, a kitüntetés formája lényegében nem változott – a birodalmi sas, ami Lombardia vaskoronáján áll. A francia nagykereszt és az osztrák 1. osztály egy jobb vállon áthelyezett széles szalagból állt, amin a rend kitüntetése foglalt helyet, és a bal mellkason hordták hozzá a 8 ágú csillagot. A francia középkeresztet a bal mellkason viselték szalagon. A szalag közepén rozetta szimbolizálta, hogy középkeresztről volt szó. Az osztrák rend 2. osztályát nyakban viselték. Amíg a francia lovagkereszt, és osztrák 3. osztályt a bal mellkason hordták szalagon.[1]

1908-tól ún. kisdíszítményt engedélyeztek az 1. és 2. osztály számára, hogy viselhető legyen a szolgálati egyenruhán is. A szalag közepére az 1. osztály esetén a csillag miniatűrje került fel, amíg a 2. osztály kisdíszítményén pedig Lombardia vaskoronája kapott helyet. Háborús rendi kitüntetésként a kitüntetés zöld színű babérleveleket kapott, ami a kétfejű sas két oldalán kapott helyet. Vitézségért olyan hadidíszítményes kitüntetéseket is adományoztak, amin keresztbe tett kardok voltak a sas és az osztrák császári korona között. A 3. osztály hadidíszítményén a keresztbe tett kardok a háromszögletű szalagra kerültek.

Szalagsávok
Vaskorona-rend 3. osztálya
Vaskorona-rend 2. osztálya
Vaskorona-rend 1. osztálya

A Vaskorona-rend nagymesterei[szerkesztés]

A Vaskorona-rend híresebb lovagjai[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Philipp Blom: To Have and to Hold: An Intimate History of Collectors and Collecting. Overlook, 2003. pp. 146–147.
  • Friedrich Gottschalck: Almanach der Ritter-Orden. Leipzig, Kingdom of Saxony: Georg Joachim Goeschen, 1819.
  • A Pallas nagy lexikona

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]