Vita:TIT Budapesti Planetárium

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Holdkóros 6 évvel ezelőtt a(z) Geo-vagy-koszmo-metria témában
Ez a szócikk témája miatt a Csillagászati műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Bővítendő Ez a szócikk bővítendő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nagyon fontos Ez a szócikk nagyon fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Chale (vita), értékelés dátuma: 2016. október 15.
Csillagászati szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

A Planetárium beázása (2016)[szerkesztés]

2016. augusztus 22-én nagy mennyiségű eső esett Budapesten, melynek következtében az épület olyan komolyan beázott, hogy biztonsági okokból be kellett zárni, melyről számos forrás beszámolt, pl. „Azonnali hatállyal bezár a Tudományos Ismeretterjesztő Társaság (TIT) Budapesti Planetáriuma. Az épület annyira beázott a hétfői esőzéstől, hogy a látogatókat fogadó helyiségek állapota életveszélyessé vált. A látogatók biztonságát és az épület vagyonbiztonságát szem előtt tartva döntöttek a planetáriumi műsorok vetítésének leállításáról.” Forrás: Bezárják a budapesti planetáriumot. További források: Origo, VS, Híradó. Alább a TIT Budapesti Planetárium hivatalos közleménye olvasható, melyet a Planetárium nyitólapjára írtak ki és amelyet a problémák elhárítását követően valószínűleg levesznek.

KÖZLEMÉNY

Sajnálattal értesítjük a látogatóközönséget, hogy a 2016.augusztus 22.- ei fővárosi özönvíz a TIT Budapesti Planetárium épületét is sújtotta. A Planetárium a rázúduló esőtől oly mértékben beázott, hogy a látogatókat fogadó helyiségek állapota életveszélyessé vált. A látogatók biztonsága és az épület vagyonbiztonsága érdekében sajnos kénytelenek vagyunk azonnali hatállyal leállítani a planetáriumi műsorok vetítését.

A TIT Budapesti Planetárium csillagászati előadásai helyett az érdeklődő látogatókat a TIT Uránia Csillagvizsgáló (Bp. I.ker. Sánc utca 3/B.) épületében 3 D-s műsorok vetítésével várjuk.

Műsorrend

Elnézést kérünk az esők miatti kellemetlenségekért.

További információkat honlapunkon, a www.planetarium.hu weboldalon teszünk közzé.

TIT Budapesti Planetárium ”

Egy évvel korábban, 2015. szeptember 4-én, a Magyarország-Románia Európa-bajnoki selejtező után súlyosan megrongálták az épületet (forrás: 444.hu). A NOL információi szerint azonban a beázást nem az ultrák rongálása okozta: "Mint Szmutku Antal, a Planetárium műszaki referense a Nol-nak elmondta, nem a kupola ázott be, hanem a kupola körüli lapostetős rész, amelyen rossz állapotban van a kátrányszigetelés. A hétfői eső után állt a víz a körfolyosón, a főbejárat szélfogójában, a ruhatárban és az irodákban is." Forrás: Nem az ultrák rongálása miatt ázott be a Planetárium.

Előtte, 2015. július 8-án egy másik vihar okozta károk miatt volt lezárva a Népliget [1] és így a Planetárium is, mely bizonyára akkor is beázott.

A fentiek talán nem a szócikkbe valók, hacsak nem lesz komolyabb felújítás, de az épület története szempontjából feljegyzésre érdemesnek tűnik, legalább itt, a vitalapon. Az épület tervezett éves karbantartási munkálatai 2016. szeptember 1-től 11-ig lesznek – ennek az információnak a forrása is a Planetárium honlapja –, így várhatóan csak ezután nyit majd ki újra a Planetárium. Chale vita 2016. augusztus 24., 19:27 (CEST)Válasz

Eltelt némi idő a beázás óta, az éves rendes javítási munkák tervezett idején is túl vagyunk, de még nem nyitott ki a Planetárium és a honlapjukon is kint van továbbra is a közlemény, ahogy a bejárati ajtóról sem szedték le. Néhány kiegészítő információ és kép az épület állapotáról:

Idézetek az RTL Klub híradójából ("Beázott és bezárt a Planetárium", RTL Klub, Híradó, 2016. augusztus 23.):

  • „Életveszélyes a Planetárium. A tegnapi esőtől szinte minden részen beázott: a folyosókon, a pénztárban, a mosdókban, a ruhatárban még ma is állt a víz. A plafonból még mindig csöpögő nedvességet vödrök fogják fel. Eláztak fontos vezetékek és a főkapcsoló, ezért áramtalanították az épületet. És mától egy hétig biztos elmaradnak a vetítések.” (Szellő István, bemondó)
  • „Amikor esik az eső, akkor itt idővel meg szoktak jelenni a vödrök a körfolyosón. (...) Ez még nem annyira meglepő. Az volt meglepő, hogy eleredt az eső és azonnal jött be a víz.” (Nyerges Gyula, csillagász)
  • „A lapostetőn ugyanis megáll az eső és mivel a legtöbb helyen már repedezik a szigetelés, megszokták, hogy nagy esők alatt csöpög be a víz.” (Serdült Szilvia, riporter)
  • „Eddig beszivárgott, most gyakorlatilag bent is esik az eső.” (Nyerges Gyula, csillagász)

Fényképek a Planetáriumról. (Molnár Dávid, Berecz Valter: Lezárták, bementünk: ilyen most a kihalt Planetárium, Budapest 24, 2016. szeptember 1.)

Illetve egy újabb cikk az Inforádió interjújáról. (Herczeg Zsolt: Továbbra sem tudni, mikor nyithat ki a Planetárium, InfoRádió, 2016. szeptember 7.)

  • „Vízálló lámpákat szerelnek fel, és leverik az átázott vakolatot a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Budapesti Planetáriumában. Augusztus 22-e óta folyamatosan dolgoznak, de Piróth Eszter igazgató még nem tudta megmondani, hogy mikor nyitnak ki újra.”
  • „Mi a Planetáriumra már nem is kaptunk évtizedek óta semmilyen támogatást, sem a minisztériumi részről, sem pedig önkormányzati részről. Ezt a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat tartotta fent.” (Piróth Eszter, igazgató)

Újabb információk esetén kiegészítem majd a leírást és esetleg a szócikket is. Chale vita 2016. szeptember 17., 10:31 (CEST)Válasz

Ezt kifelejtettem az RTL Híradójában elhangzottakból, ami a Planetárium történetéhez tartozik: „A Planetárium 1977-ben épült, azóta nem volt felújítva. Azt mondják, egyszer a nyolcvanas években beszakadt a tető és azt megjavították. Ott nem is ázik, mindenhol máshol igen.” (Serdült Szilvia, riporter) Chale vita 2016. szeptember 17., 11:01 (CEST)Válasz

2016. október 5-e körül került fel egy újabb közlemény a Planetárium oldalára.

KÖZLEMÉNY

Örömmel értesítjük a látogatóközönséget, hogy a TIT Budapesti Planetárium október 12-én (szerdán) ismét megnyitja kapuit.

Mint ismeretes, az augusztusi esőzések következtében az épület annyira beázott, hogy szüneteltetni kellett az előadásainkat.Az elmúlt hetek alatt saját magunk végeztük el a kármentési munkálatokat. A TIT Budapesti Planetárium épülete továbbra is beázik, de biztonságosan üzemeltethető.A rövid idő és a TIT korlátozott anyagi lehetőségei miatt az intézmény teljes körű felújítására nem kerülhetett sor, bizonyos helyiségek csak részben, vagy egyáltalán nem használhatók. Kénytelenek vagyunk az előadásonkénti nézőszámot 350-ről 150-re korlátozni, továbbá ruhatárat sem tudunk biztosítani.

Felhívjuk figyelmüket, hogy a korlátozott befogadóképesség miatt célszerű időben jegyet foglalniuk műsorainkra. Műsorrendünk szerinti előadásokkal szeretettel várjuk a közönséget. Jegyfoglalás a honlapunkon, vagy az 1 / 263-1811 telefonszámon lehetséges. ”

Egy újabb cikk az újranyitás idejéről: Index. Chale vita 2016. október 15., 18:33 (CEST)Válasz

Geo-vagy-koszmo-metria[szerkesztés]

„Az épület pontosan félkör alakú kupolája 23 méter átmérőjű, alapterülete közel 1000 négyzetméter.“ Szerintem inkább félgömb alakú. Ebből adódóan, ha 23 méter az átmérője, akkor az alapterülete-felszíne kb. 830 nnégyzetméter. – Holdkóros vita 2017. június 5., 01:58 (CEST)Válasz