Vita:Spirál

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Capras Dávid 2 évvel ezelőtt a(z) ??? témában
Ez a szócikk témája miatt a matematikai műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen

Külső hivatkozások. Gubb, véleményed?

Nekem tetszenek. Az a dolog, ha minél több külső hivatkozás van (feltéve, ha van a cikkben szöveg is), nézd meg a Gottlob Frege c. kiemelt cikket (hogy egy kicsit, szokott egoizmusommal jelen ürügy alapján magamra mutogassak). Adj nekik címet inkább, de ne töröld őket, ha megkérhetlek, egyébként is úgy látom, nagyon jók, szlépek, olvasmányosak. Gubb 2005. május 9., 10:33 (CEST)Válasz

  • Tudd valaki szép magyar szót az "Equiangular"-ra?
  • http://www.spiral.org.za/ - itt merre van a cikk a spirálról? Nem találom :(

Ne érts félre Gubb, semmi bajom a hivatkozásokkal. Hiszed vagy sem, a múltkor sem törlöm ki azt a 3-4-t, ha hamarabb olvasom a véleményed. Elhamarkodott voltam, ez tény. :) Nem kiszúrásból csináltam, sajnálom, hogy szócsata lett belőle. Mind1. Ez most így jó?

Ok, kösz! Beraktam. Equiangular-ra tipp?

spirál nevet választó gondolati iskolák[szerkesztés]

Ennek a Spiral-nak [1] a célja, hogy "segítsen az emberiségnek általában és a kortárs zsidóknak konkrétan értelmes életet adni. A Spirál tanításai The Yahalom, Rabbi Dr Yehuda Leib (Lionel) Mirvis, Spiral Institute for Kabbalah alapítója és dékánja tanításain alapulnak. A hagyományos ősi forrásanyagokat a Kabala írásaiban összeveti az új fizika, kognitív tudomány (pszichológia), In-depth Psychology (alapos pszichológia), ökológia, kozmológia és az új évezred perspektíváival.

A kutatást a tudományos metafizika (SCIENTIFIC METAPHYSICS) alapján végzik, amelyben a misztikus szimbólum halmazok gadag és változatos tárát a mai gondolkodás fogalmaiban kifejezett közös nevezőkre csökkentik. Ezt a folyamatot metalogikának nevezik (METALOGICS)."

Az elég baj, mert a metalogika terminus már foglalt.

A másik, a zöld spirál a kelta pogány vallás újraélesztése, hasonló elképzelés abból a szempontból, hogy harmóniába hozza a régi ismereteket a mai világképpel, életmóddal. (l. a pogányság szócikket)

A harmadik spirál a spriál dinamika, még "testesebb" elmélet, eygetemen is tanítják, lehet, hogy van, aki itthon is ismeri. spirl dinamika Fontos, hogy a nevek nem mondanak semmit ... azért nevek :-)) Mesüge 2005. május 9., 11:27 (CEST)Válasz


További linkek[szerkesztés]

amelyek elolvasása után bővíthető a szócikk újabb alcímekkel.

Az nem igaz, hogy a Google találatai "csak úgy" ide vannak szórva, egyébként is millió körül ad a spiral találatot.

Mesüge 2005. május 9., 11:37 (CEST)Válasz


Ok, de ezeket már te címkézed :)

Logaritmikus spirál[szerkesztés]

Nem lenne jobb egy

====[[Logaritmikus spirál]]====

  • I....,
  • II...,
  • III...

forma?

Nem értek hozzá... Mesüge 2005. május 9., 11:49 (CEST)Válasz

Viszont!!

a spirál az angolban spiral, helix és whirl, néha coil címszavak alatt kereshető téma! A kategorizálásban erre figyelni kell.

Ilyen bőbeszédű egyértelműsítő lapot még nem láttam[szerkesztés]

Ez voltaképpen egyértelműsítő lap, mert közvetlenül össze nem tartozó dolgokról beszél, ráadásul igen szétesően. Jó lenne lektorálni ezt a lapot, mert most a több a kevesebb, nem is teljes (pl. a fogamzásgátlásban használt spirál nincs benne).--Linkoman 2005. december 23., 05:48 (CET)Válasz
Ja, és a Pallasban még volt magyar neve: Csigavonalnak hívták.--Linkoman 2005. december 23., 05:51 (CET)Válasz


???[szerkesztés]

Emberek, szerintem ez egy zagyvaság, egy szócikk karikatúrája (most finoman igyekeztem fogalmazni). Hogy mindjárt az elején kezdjemm a definíció:

A spirál egy jellegzetes alakzat neve, amely előfordul a természetben, a tudományban és az ember által készítet tárgyak világában.

Hát ez ettől még lehet kör, gömb, négyszög, piramis, lehetetlen háromszög. És a többi sem lexikonszerűbb. Azt elismerem, hogy az egésznek van valami irodalmi bája, dehát enciklopédiába szócikk... Én ilyentmég nem javasoltam, de szerintem legjobb lenne törölni az egészet. Kaboldy 2007. november 30., 16:11 (CET)Válasz
Egyetértek. "Leggyakrabban csigalépcsőként lehet találkozni vele" - hát ez is nagyon vicces/szánalmas, szerintem meg éppen ilyen gyakorisággal látok spirálformát csigaház, épületdíszítés (szecessziós ornamentika), csavarmenet formájában. Ha extra kötekedő akarok lenni, akkor hozzáteszem, hogy a csigalépcsőt szinte soha nem _látom_ spirálisnak. De talán azzal kellene indítani, hogy mondjuk hány dimenzós alakzat?

Én hülyét kapok attól, hogy a hélixet spirálnak nevezik, pláne a lefele tartó spiráltól. : ) Capras Dávid vita 2021. november 25., 15:39 (CET)Válasz