Vita:Protestáns többségű államok

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Karmela 11 évvel ezelőtt a(z) A „protestáns állam” mint cím és fogalom témában

A „protestáns állam” mint cím és fogalom[szerkesztés]

Szerintem nem szubcsonk, viszont nem túl jó a címe, inkább protestáns országok lehetne. Az állam inkább jogi fogalom, protestáns állam az, ahol az alkotmányban rögzítve van államvallás (ahogy én látom, sok ilyen pont hiányzik a listából, pl. a norvégok). Ezenkívül az első három felsorolt ország kapásból nem állam, hanem államokból áll. Alensha 2013. február 12., 02:41 (CET)Válasz

Abban igazad van, hogy a cikk alapkoncepciója is hibás, az állam szó jelentésével kapcsolatban viszont tévedsz.

Szerintem a "protestáns állam" talán megér egy cikket abban a formában, ahogyan írod, de a "protestáns országok listája" (ez lenne esetleg a szabatos cím) nemigen, mivel olyan fogalmi meghatározást én nem ismerek, aminek alapján pontosan el lehetne határolni, mi is tartozik ide.

Az államokból álló államokkal viszont nincs semmi gond, azok is államok. Egyébként csak az USA áll államokból, a másik kettőnél más az elnevezés. Nagy-Britannia esetében leginkább "országoknak" nevezik a történelmi részeket, amik (részben) a devolúció alanyai, Kanadának meg tartományai vannak.

--Peyerk vita 2013. február 12., 07:53 (CET)Válasz

A cia adatai alapján módosítottam a listában felsorolt államokra vonatkozó adatokat, és kivettem néhány olyat a listából, ahol nem volt alátámasztható, hogy a lakosság nagyobbik része protestáns vallású.
Csonk, de nem szeretném, ha szubcsonk címén törölve lenne, ilyen terv esetére törlési megbeszélés kezdeményezését kérem.
Örülnék egy kiegészítésnek olyan államokról, ahol ilyen államvallás van jelenleg vagy ahol valamikor az volt, és annak ismertetése is érdekes lenne, hogy hogyan vált államvallássá és hogyan szűnt meg esetleg az lenni. Érdekes lenne továbbá annak elemzése, hogy milyen nyomot hagy a lakosság szociális és kulturális életében, vagy más vonatkozásokban is, ha a lakosság zöme protestáns vallású.
--Karmela posta 2013. február 12., 10:50 (CET)Válasz

Maga a fogalom, annak a léte nincs alátámasztva. Ezt jeleztem egy forr sablonnal. Az tényleg érdekes lenne, ha lenne egy összefoglaló az államvallásokról, de ez nem csak a különböző protestáns felekezetekre vonatkozik. És abban az esetben is alá kellene támasztani a fogalmat magát is. --Peyerk vita 2013. február 12., 15:39 (CET)Válasz

A "protestáns állam" szókapcsolat használatára nagyszámú példát tudnék hozni történelemtudományi szakszövegekből általában, de Erdéllyel, a harmincéves háborúval és a skandináv államokkal kapcsolatban különösen. Ide azonban olyan hely kéne, ami definíciót is ad hozzá. Vagy van ilyen, vagy sincs, nincs kedvem most ez után keresgélni, de tényleg szükség lenne rá. Lehet, hogy egy törlési megbeszélés során előkerülnének a megfelelő definíciók forrásostul.

Az államvallás kérdésköréhez ezeket a cikkeket találtam az angol és a német Wikipédiában érdekesnek: en:State religion, en:State church, de:Separation of church and state, de:Staatsreligion, de:Statskirche, de:Trennung von Kirche und Staat

--Karmela posta 2013. február 12., 17:48 (CET)Válasz

Átneveztem az átirányítást meghagyva „Protestáns államok” címről „Protestáns többségű államok” címre. --Karmela posta 2013. február 12., 18:18‎ Karmela