Vita:Országos Onkológiai Intézet

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Tessék???[szerkesztés]

kivágott szöveg: "Elődjét, az első magyar elmegyógyintézetet az 1850-es évektől Schwartzer Ferenc (1818–1889), magyar királyi egyetemi magántanár alapította meg a Kékgolyó utcai intézetben, majd fia, Schwartzer Ottó (1853–1913) vette át az intézet irányítását. Ekkortájt a profil a pszichiátria volt. Később mint Siesta Postás szanatórium működött, amely már rekreációval is foglalkozott. Betegei között volt Szemere Bertalan, József Attila, Babits MihályBabits Mihály a Hegyvidéken Reza Pahlavi iráni sah is.

A Postás Gyógyintézet idejében épült a ma is használatban lévő, a kórház területén található kápolna is. Az idők folyamán az osztályok is átalakultak, specializálódtak. Jelenleg fekvőbeteg-, kutató-, diagnosztikai osztályok és önálló szakrendelések segítik a betegek gyógyulását.

Az intézet három pilléren nyugszik, ezek: a gyógyítás, az oktatás és a kutatás. Számos nemzetközi kapcsolatot ápol a világ minden részén lévő kutatóközpontokkal."

Miről beszél ez a szöveg?--Linkoman vita 2021. január 12., 19:19 (CET)Válasz

Az intézmény történetéről.gyógyítás Voxfax vita 2021. január 13., 10:57 (CET)Válasz

A miniszter úr visszaemlékezésében nem nevezi jogelődnek az elmegyógyintézeti előzményeket. Ezek érdekesek ugyan orvostörténeti szempontból, de az intézmény történetét (mert arról még mindig kevés van a szócikkben), nem pótolják. Tehát az általam kivett részre a cikkben nincs szükség (minden lexikoncikk tartalmának kereteit a címe határolja be). --Linkoman vita 2021. január 13., 11:04 (CET)Válasz

Ha egy bármilyen templom, gyógyintézet stb. történetében megemlítjük, hogy azelőtt mi volt a helyén; kápolna vagy szentély, esetleg árvaház, miért ne lehetne ez itt is? A Tessék??? indulatos alcímet nem érzem indokoltnak. Voxfax vita 2021. január 13., 11:39 (CET)Válasz
A Wikipédiában a jogelőd (előd) fogalmat a következő értelemben helyes használni: "A jogutódlás egy jogi tény, amelynek lényege, hogy általánosságban vagy konkrét jogviszonyban valaki (a jogelőd) helyébe más (a jogutód) lép."

Az, hogy két különböző intézmény eltérő időben történetesen azonos helyen van/volt, önmagában nem alapozza meg az "előd" szó hasznlatát.

Ennek megfelelően javítottam a cikket.--Linkoman vita 2021. január 14., 20:32 (CET)Válasz

Telefonszám[szerkesztés]

+36 (1) 224 8600

Kérdés: hogyan kerül egy jogszabály mellékletének számos intézetet felsoroló melléklete az infoboxba?[szerkesztés]

Ez a kérdésem. (Törölni kellene onnan). --Linkoman vita 2022. június 28., 17:13 (CEST)Válasz