Vita:Moldova

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ez a szócikk témája miatt a Földrajzműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Bővítendő Ez a szócikk bővítendő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nélkülözhetetlen Ez a szócikk nélkülözhetetlen besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Torini (vita), értékelés dátuma: 2011. június 13.

Azt írja,hogy Romániában úgy gondolnak a moldovai románokra,mint Magyarországon az erdélyi magyarokra. No,ez nem igaz.Én erdélyi vagyok,és tudom hogy gondolnak a Magyarország lakosainak többsége ránk (büdös román) addig a románok "fratiile nostri dincolo de Prut"-nak hívják a moldovai románokat,vagyis a Pruton túli testvéreiknek.Sőt,még román állampolgársággal is rendelkeznek.

"Romániában hasonlóan tekintenek Besszarábiára, mint Magyarországon Erdélyre" - itt nem arról van szó, hogy hogyan gondolnak az erdélyi magyarokra hanem hogy hogyan Erdélyre. Abban egyébként szerencsére nincs igazad, hogy Magyarországon a többség büdös románként gondol az erdélyi magyarokra, abban viszont sajnos igen, hogy döbbenetesen nagy ezen emberek aránya. Ha mondjuk 25% gondolja így, akkor az ugyan nem a többség, de ennek ellenére valami elképesztően durva arány. Fcsaba 2007. október 2., 15:58 (CEST)Válasz

Valóban vannak, akik sajnos úgy gondolkodnak Magyarországon az erdélyi magyarokról, mint "büdös románokról", de ez szerintem csak egy kisebbség álláspontja. A többség nem így gondolja. Beszéltem több olyan (erdélyi vagy regáti) románnal is, aki iszonyúan lenézi a moldovaiakat, és a román nyelvet gyengén beszélő, eloroszosított bunkóknak tartja őket - persze ők is csak kisebbséget alkotnak a románokon belül. És nem csak az emberekre gondoltam, amikor ezt írtam, hanem a területre is. Vagyis némi hasonlóság fedezhető fel abban is, hogy Mo-on sokan igazságtalannak érzik a trianoni diktátumot, ill. azon belül azt, hogy Erdély Romániához tartozik. Hasonló a helyzet Besszarábiával; a románok jelentős része támogatná az egyesülést.

Igen, sajnos ebben van valami. Gubb     2006. május 15., 15:04 (CEST)Válasz

Beütöttem a keresőbe, hogy Moldova Köztársaság - semmi, Moldávia - semmi. Tényleg, mi is a hivatalos neve az országnak? Mindenesetre a mostani cím (Moldova) nemigen jó, mert legalábbis felénk, székelyeknél és csángóknál mindenki Moldovának mondja a romániai Moldvát is. --Sattila 2006. május 17., 23:33 (CEST)Válasz

Helló. A téma valóban elég összetett. Erdélyben román hatásra hívják Moldovának mindkettőt, a "hivatalos" magyar nyelvben olyan szó, hogy Moldova, nem nagyon létezett. Az ország függetlenedése (1991) óta létezik olyan, hogy "Moldovai Köztársaság"; előtte, a szovjet korszakban orosz hatásra Moldáviának hívták a Pruton túli részt (Moldáviai Szovjet Szocialista Szövetségi Köztársaság, Moldáv SZSZSZK). A mai magyarországi magyar nyelvben a "moldáv" szó alatt a Moldovai Köztársaságból származó, míg a "moldvai" szó alatt a romániai részről jövő (pl. "moldvai csángók") embert értik, de valóban gyakran keverik a kettőt, illetve még a Moldáviát is, ami ugye 1991 óta nem létezik.

Moldáv Köztáraság - a moldávok köztársasága. Avagy Moldova. --Vince blabla :-) 2006. november 6., 13:46 (CET)Válasz

Nos, én teljesen tisztelem a romániai, erdélyi magyarokat, akik még ezekben a nehéz időkben is megpróbálják nemzeti hagyományaikat, kultúrájukat is megtartani. --Dani 2006. november 28., 19:42 (CET)Válasz

Án is tisztelem őket, de most ez hogy jön ide, már elnézést? – Aláíratlan hozzászólás, szerzője 62.165.231.124 (vitalap | szerkesztései)

Javaslom, olvass egy kicsit vissza.

Egyértelműsítő lap[szerkesztés]

Mivel a magyar nyelvben négy földrajzi név is van: Moldova, Moldava, Moldva és Moldávia, és a területek elnevezése gyakran zavaros, nem konzisztens és nem tisztázott, továbbá Moldva egy folyó neve is, javaslom egy egyértelműsítő oldal létrehozását. Mind a négy tulajdonnév ide irányítana, és innen lehetne eldönteni, hogy a Moldovai Köztársaság, a Moldovai SZSZK, Moldva (földrajzi egység a mai Romániában), Moldva (fejedelemség és történelmi tájegység), Moldva (folyó) témájú cikkre vagyok e kíváncsi. Timur lenk 2006. december 31., 17:56 (CET)Válasz


Mint a "Moldova" magyar szócikk jó részének szerzője, teljes mértékben egyetértek a javaslattal. Tényleg egyértelművé kell tenni.– Aláíratlan hozzászólás, szerzője [[Szerkesztő:{{{1}}}|{{{1}}}]] ([[Szerkesztővita:{{{1}}}|vitalap]] | [[Speciális:Szerkesztő közreműködései/{{{1}}}|szerkesztései]])

A Törvényhozás, végrehajtás, igazságszolgáltatás szakasz 2007-es állapotokat mutat[szerkesztés]

Azért azt jó tudni, hogy a Moldova#Törvényhozás, végrehajtás, igazságszolgáltatás 2007-es állapotokat tükröz ([1]), amikor így ír:

A 2001-es választásokon a kommunista párt szerezte meg a hatalmat. A parlamentben 101 helyből 61 az övék lett. A 2005-ös választásokon már csak 56 képviselői helyet tudtak megszerezni.

A második legerősebb párt a Demokratikus Moldova, akik 34 képviselői hellyel rendelkeznek. A harmadik legerősebb párt a Kereszténydemokrata Néppárt, amely 11 képviselői hellyel rendelkezik.

És ennyi. Hogy utána 2005 után miként alakult a parlamenti helyzet, semmi tájékoztatást nem nyújt a szakasz. @Szajci:, @MrSilesian: Mi legyen (ezt a szakaszt egyébként annak kapcsán néztem meg, hogy elhunyt a moldovai parlament egykori elnöke, aki 1997-1998-ban volt elnök (A murit fostul președinte al Parlamentului Dumitru Moțpan)? Apród vita 2018. június 25., 03:10 (CEST)Válasz