Vita:Hidegháború

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Linkoman 8 évvel ezelőtt a(z) Jugoszlávia témában
Ez a szócikk témája miatt a Hadtudományi műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Vázlatos Ez a szócikk vázlatos besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nélkülözhetetlen Ez a szócikk nélkülözhetetlen besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Kavics (vita), értékelés dátuma: 2009. március 7.
Hadtudományi szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Kezdés[szerkesztés]

Valahol el kell kezdeni - ez a francia wikiből szedtem, mert az angol vagy hat oldal, és szerintem sok olyanról is beszél, amiről nem kellene. Később talán majd ezt is szét lehet szedni, de mivel egyre több oldalam beszél a hidegháborúból, gondoltam, hogy most már azért írok valamit. -- Dunee 2005. február 25., 14:59 (CET)Ja király. Mi itt keresünk anyagot. Uncsi az óra, de ezt kell csinálnunk. Itt lyukadtunk ki, de az oldal király, nagyon jó.Válasz

Meddig tartott a hidegháború?[szerkesztés]

Megdöbbenten olvasom a bevezető mondatot: "A hidegháború sok nemzetközi feszültséggel járó korszak volt 1947 és 1991 között". hát én egész másképp emlékszem... Az ötvenes-hatvanas évek, az igen. A hetvenes éveket, a helsinki egyezmény korát talán erős hidegháborúnak nevezni, ezt éppenhogy az enyhülés szóval jellemezték anno. Aztán jött egy újabb lehűlési korszak a 80-as években, de ez messze nem ugyanaz, mint az 50-es évek vagy a kubai rakétaválság kora, amikor napirenden volt a harmadik világháború. Ebben a szócikkben a Helsinki szó még csak nem is szerepel. Szóval nem, messze nem egy szép nagy baltával kihasított darab a huszadik századból. Bináris ide 2008. január 25., 18:15 (CET)Válasz

Képfigyelmeztetés[szerkesztés]

A következő képeket törölték vagy törlésre jelölték a Commonson. Mielőtt eltávolítod a képet a szócikkből, ellenőrizd a commonsos lapját, hátha időközben visszavonták a törlési jelölést, vagy eleve tévedés volt. A kivett képet próbáld meg helyettesíteni egy másikkal. Ezt az üzenetet a CommonsTicker írta.

-- CommonsTicker vita 2008. február 20., 23:36 (CET)Válasz

Hidegháború[szerkesztés]

A Kubai válság kapcsán a szerző kihagyja a Törökországba telepített amerikai középhatótávolságú rakéták ügyét. A helyzetet úgy állítja be, mitha a Szovjet diplomáciai vereséggel zárult volna az esemény. Valójában megegyezéssel zárult. Az Amerikaiak kivonták a Törökorszában elhelyezett rakétáikat, a Szovjetek pedig Kubából.


Jugoszlávia[szerkesztés]

kivágtam egy szöveget:

"Tito volt az egyetlen, aki megpróbálta kivonni magát ez alól, egy Duna menti népek és Balkán föderációban gondolkodva. Mikor figyelmeztették, hogy Sztálin nem fogja pártolni, és gyakoroljon önkritikát amíg még lehet, felettesét megelőzve hozzálátott az oroszok üldözéséhez Jugoszláviában, amire válaszul Sztálin titoista pereket rendeztetett a csatlós államokban (lásd Rajk-per)."

A tények lényegét beírtam a szócikkbe. A kivágott, forrás nélküli megfogalmazás azonban nem éri el egy lexikon színvonalát! Ez a leegyszerűsítő stílus forrás nélkül címkéz, ami magánbeszélgetésekben elmegy, ám pl. a "felettesét megelőzve hozzálátott hozzálátott az oroszok üldözéséhez Jugoszláviában" egy meggondolatlan fogalmazás. Ki kinek volt a "felettese"? Sztálin Titonak, aki ebben a korszakban éppen a különállásával tüntetett? Továbbá: "megelőzve"??? Ha Sztálin volt Tito "felettese", akkor tehát Tito megelőzte Sztálint az oroszok jugoszláviai üldözésében? Vagyis ez volt Sztálin célja, hogy ő üldözze őket, de Tito megelőzte?

Igényesebb fogalmazást kívánok tiszta szívemből.--Linkoman vita 2016. február 26., 11:35 (CET)Válasz