Vita:Gyógyszerészet

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Linkoman 2 évvel ezelőtt a(z) Felügyeleti szervek témában

Túlzott átfedést mutat a gyógyszerész szócikkel. --Tudor987 vita 2014. február 2., 17:05 (CET) Ok! A gyógyszerészetbe minden belefér..., hanem tetszik töröld. --Ambrus59 vita 2014. február 3., 13:23 (CET)Válasz


Nem. A gyógyszerészetbe nem fér bele minden. Amibe minden belefér az a szemétgyűjtő kuka. Pharmattila vita 2020. október 24., 17:45 (CEST)Válasz

Felügyeleti szervek[szerkesztés]

Nem releváns, nem enciklopédikus felsorolás, eluralja a cikket. Ezért inkább ide mozgatom. Esetleg valaki cikket is írhat belőle. De annak ne "Gyógyszerészet" legyen a címe, hanem "A gyógyszerészeti felügyeleti szervek Magyarországon". - Assaiki vita 2021. július 6., 13:16 (CEST)Válasz

Kormányzat Emberi Erőforrások Minisztériuma, Egészségügyért Felelős Államtitkárság[szerkesztés]

Nemzeti Erőforrás Minisztérium, ahol az egészségügyért felelős államtitkárt és az egészséget felügyelő Minisztérium irányítja az egészségügyi ellátás országos hatáskörű szerveit.

  • országos intézmények összeolvadtak egy intézménybe

OGYÉI[1]

OGYÉI[szerkesztés]

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet[2][3] (OGYÉI) államigazgatási feladatokkal felruházott intézet, amelyet 1962-ben alapítottak. Az EMMI szervezési-módszertani továbbképző és tudományos kutató alapintézménye. Mind hatósági, mind szakhatósági jogkörrel rendelkezik.

  • Hatóság: kiadja a határozatot és dönt.
  • Szakhatóság: nem ő határoz, részt vesz az eljárásban, vétójoggal rendelkezik

Hatósági jogkör[szerkesztés]

  • Gyógyszerek forgalomba hozatalának engedélyezése
  1. értékelés
  2. a forg. hoz. eng. kiadása, visszavonása
  3. mellékhatás-figyelés
  4. minőségi hibákról döntés, intézkedés
  • Nem megfelelő tételek forgalomból való kivonása
  • Humán klinikai gyógyszervizsgálatok engedélyezése
  • Egyedi gyógyszerimport engedélyezése
  • A magyar gyógyszerkönyv módosítása, kiegészítése
  • gyógyszerek jóváhagyott indikációján túli alkalmazásának egyedi engedélyezése
  • gyógyszeradományok (külföldről és külföldre) engedélyezése

Szakhatósági jogkör[szerkesztés]

  1. Lakossági gyógyszerellátás felügyelete
  2. A gyógyszergyártási engedély kiadása előtt és gyógyszergyártók folyamatos GMP-ellenőrzése
  3. A gyógyszer-nagykereskedelmi engedély kiadása előtte, engedélyesek GDP-ellenőrzése
  4. Biztonsági vizsgáló laboratóriumok ellenőrzése során, mindenfajta biztonsági vizsgálatot végző vizsgálóhelyek (labor) GLP-ellenőrzése
  5. a humán klinikai („gyógyszer”)-vizsgálatok engedélyezése és GCP-ellenőrzése
  6. Gyógyszerek, gyógytermékek reklámozása, ismertetése, a gyógyszerismertetés felügyelete terén
  7. A szakembereknek szóló gyógyszerismertetés felügyeleti hatósága (szabálysértések)
  8. Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság mellett szakhatóság a (laikusoknak szóló) gyógyszer-reklámokkal kapcsolatos felügyeleti eljárásokban
  9. Gyógyszerkönyvnek meg nem felelő gyógyszeranyag alkalmazásának engedélyezése
  10. Gyógyszerkönyv szerkesztése, módosítása
  11. FoNo módosítása stb.
Lakossági gyógyszerellátás felügyelete[szerkesztés]

Az OGYÉI Tisztigyógyszerészeti Főosztályának hatásköre a gyógyszerészek részére az ún. személyes gyógyszertár működtetési jog engedélyezése, amely jog birtokában láthatja el a gyógyszerész a gyógyszertár vezetési és működtetési feladatait. Továbbá engedélyezi a gyógyszertárak működtetését, illetve üzletek számára a gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazást, indokolt esetben visszavonja az engedélyüket. A tiszti főgyógyszerészek és tiszti-gyógyszerészek helyszíni ellenőrzés alkalmával győződnek meg a gyógyszertárak, illetve a gyógyszertáron kívüli forgalmazó helyek jogszabályokban előírt követelmények és a szakmai szabályok szerinti működéséről.

Tisztigyógyszerészeti rendszer[szerkesztés]

A gyógyszertárak szakmai felügyeletét a tisztigyógyszerészeti rendszer látja el. A korábban az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) irányítása alatt álló szervezet 2015. március óta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) részeként működik. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelemezés-egészségügyi Intézet Tiszti-főgyógyszerészeti Főosztálya jelenleg 4040 gyógyszerárusító helyet – közforgalmú patikát, háziorvosok kezelésében lévő kézi-, illetve kórházakban működő intézményi gyógyszertárat, valamint a vény nélkül kapható terméket forgalmazó drogériákat, benzinkutakat – ellenőriz. A megyei szinten szervezett hatósági munkát a jövőben régiónként szervezi az OGYÉI. A megyék összehangolt irányításával 5 régió jött létre.

Meghatározott terv alapján keresik fel a gyógyszerárusító helyeket a tiszti-gyógyszerészek, tevékenységüket a régióvezető koordinálja és ellenőrzi majd. A regionális vezetők munkájának koordinálásával, irányításával egyszerűbbé válik az országos tiszti-főgyógyszerész munkája, jobban tud összpontosítani az országos feladatokra, tervezésre, a jogszabályok előkészítésére, valamint az ellenőrzési rendszer fejlesztésére és stratégiaalkotásra is. Az országos tisztifőgyógyszerész: dr. Mike László.

GMP (Good Manufacturing Practice), avagy a helyes gyártási gyakorlat[szerkesztés]

Magyarországon gyógyszerek gyártása (beleértve azok formulálását, elsődleges és másodlagos csomagolását, felszabadítását, raktározását, minőségellenőrző vizsgálatát, harmadik országbeli importját is) csak az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) által kibocsátott, érvényes gyógyszergyártási engedély, illetve GMP megfelelőség igazolás birtokában végezhető.

  • Gyógyszergyártás engedélyezés
  • Új gyártási engedély, vagy gyártási engedély módosítás
  • Meghatalmazott személy (Qualified Person) kinevezése, visszahívása

OÉTI Főigazgatóság[szerkesztés]

Az OGYÉI egyik főigazgatóságaként működő Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet, mely az élelmezés- és táplálkozástudomány területén szakmai-módszertani, tudományos, kutatási, képzési, szakmai felügyeleti és szakértői feladatokat lát el. Az Intézet kiemelt célja az egészséges táplálkozás, és az ezzel összefüggő prevenció megvalósítása a hazai lakosság lehető legszélesebb körében.

Az Intézet jogszabályban meghatározott feladatai mellett (pl. gyógyszer-felügyeleti hatósági, a gyógyszertárak működésének és gyógyszerellátási tevékenységének ellenőrzése, egészségügyi technológiaértékelési feladatok), ellátja az étrend-kiegészítő és különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszerek notifikálási és szakértői feladatait, nemzeti kozmetikai hatóságként Kozmetikai Toxikológiai Központot működtet. A több mint egy évtizede akkreditált státusszal rendelkező Élelmiszerkémiai és Analitikai Laboratóriuma a klasszikus és nagyműszeres vizsgálatok gazdag tárházát biztosítja az élelmiszerek és kozmetikai termékek összetevőinek, és biológiailag aktív komponenseinek meghatározására.

Eszközminősítő és Kórháztechnikai Igazgatóság[szerkesztés]

Az Eszközminősítő és Kórháztechnikai Igazgatóság- közismert nevén EMKI - az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet részeként állami feladatokat is ellátó, valamint orvostechnikai eszközök megfelelőség értékelését végző, a NANDO által rendszerben regisztrált tanúsító szervezet is egyben. Az EMKI 1011 azonosító számmal kijelölt szervezetként (Notified Body) végzi az orvostechnikai eszközök megfelelőségértékelését, valamint akkreditált tanúsító szervezetként minőségirányítási rendszert tanúsít ISO 9001 és ISO 13485 szabványok szerint. Feladatkörében ellátja azorvostechnikai és műszaki eszközök egyes laboratóriumi vizsgálatait i, valamint OEP befogadáshoz igazolást ad ki az eszközök műszaki-szakmai paramétereire és forgalomba hozatali dokumentumaira vonatkozóan.

Egyéb feladatkör[szerkesztés]

Minőségi hibajelző hálózat Mellékhatás-figyelés Intézkedések (GMP, GLP, GCP helyszíni ellenőrzések)

Hatósági ellenőrzése[szerkesztés]

OGYÉI[szerkesztés]

gyógyszerek, gyártók, nagykereskedők

OSZMK[szerkesztés]

gyógyszertár engedély – megyei népegészségügyi szakigazgatási szerv, tisztifőgyógyszerész ellenőrzés

EEKH, ORFK[szerkesztés]

ORFK kábítószerrendészet - kábítószerek kezelése

  • kábítószerek K1, K2,
  • pszichotróp szerek P1, P2

Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezeleő (NEAK)[szerkesztés]

Központi hivatalként ellátja a jogszabályokban meghatározott feladatokat, végzi az Egészségbiztosítási Alap kezelésével, a nyilvántartások vezetésével, a pénzügyi elszámolásokkal és az adatszolgáltatási kötelezettséggel kapcsolatos feladatokat. Az Egészségbiztosítási Alap felügyeletét Magyarország Kormánya, az egészségbiztosítás központi hivatali szervének irányítását a Kormány az emberi erőforrások minisztere útján látja el. Támogatás-elszámolásT, NEAK/MEAK vényeket ellenőrzi.

Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság[szerkesztés]

Bár a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság mint ilyen megszűnt, a jogutódja ellenőrizheti a gyógyszertárban a nem-gyógyszereket, a gyógyszertárak officinájában a kitett reklámanyagokat

Gazdasági Versenyhivatal[szerkesztés]

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) minden szabályozást (így a Kamara etikai kódexét is!) ellenőrizhet, hogy nem korlátozza-e a versenyt és hatásköre van a reklámfelügyelet terén.

A GVH és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) között 2015. október 1-jétől hatályos együttműködési megállapodás jött létre.[4]

Tűzoltóság[szerkesztés]

  • A gyógyszertárak létszámadatai Magyarországon (2008)[5][6]
Gyógyszerész Asszisztens Kisegítő, egyéb Összesen
2327 közforgalmú gyógyszertár összesen (fő) 5329 7741 3955 17035
Egy gyógyszertárra jut (fő) 2,27 3,3 1,6 7,3
130 intézeti gyógyszertár 467 797 327 1591
Egy intézeti gyógyszertárra 3,3 5,6 2,3 11,1
71 Zártforgalmú intézeti gyógyszertár - - - -


Jegyzetek[szerkesztés]

  1. az 59/2011. (IV. 12.) Korm. rendelettel megalakult A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI)
  2. az 59/2011. (IV. 12.) Korm. rendelettel megalakult
  3. 62/2016. (XII. 29.) EMMI utasítás
  4. Archivált másolat. [2018. március 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. február 22.)
  5. DR. TORMA ÁRPÁD GYÓGYSZERÉSZI HÍRLAP 2009. JÚLIUS 20. old.
  6. http://ilex.efe.hu/PhD/ktk/galknippel/disszertacio.pdf


@Assaiki:-- Egyetértek abban, hogy a szervezetek nem a Gyógyszerészet szócikkbe, hanem egy vagy több külön szócikkbe tartoznak. Ambrus59 egyik szokása volt, hogy összezsúfolt mindent a Gyógyszerészet címszó alatt, majd nem is gondozta szervezetekkel kapcsolatos szócikkeket. Megjegyzem, szinte valamennyi illetékes belföldi szerrv neve változott az utóbbi 10 év alatt.

Számos szócikk meg van írva külön e körbe tartozó szócikkek közül, úgyhogy valószínűleg nem lesz szükség a javasolt egyetlen szócikk létrehozására. --Linkoman vita 2021. július 6., 13:52 (CEST)Válasz

Szervezetek, társaságok[szerkesztés]

Szintúgy nem releváns, nem enciklopédikus felsorolás, eluralja a cikket. Ezért inkább ide mozgatom. Esetleg valaki cikket is írhat belőle. De annak ne "Gyógyszerészet" legyen a címe, hanem "A gyógyszerészettel kapcsolatos szervezetek, társaságok Magyarországon". - Assaiki vita 2021. július 6., 13:15 (CEST)Válasz


Hazai[szerkesztés]

MGYT[szerkesztés]

  • Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság
  • Az MGYT alapvető célja és feladata a gyógyszerészeti tudományok ápolása, fejlesztése, a tudomány és gyakorlat egységének megteremtése, a képzés, továbbképzés és szakképzés területén jelentkező feladatok koordinálása.
  • Célja a gyógyszerészet társadalmi megbecsülésének és a gyógyszerészi tudományok mind teljesebb elismertetése

MGYK[szerkesztés]

  • Magyar Gyógyszerész Kamara: a gyógyszerészi hivatás gyakorlásával kapcsolatos kérdésekben a gyógyszerészek önkormányzattal rendelkező szakmai, érdekképviseleti köztestülete

Preambulum: az Országgyűlés… elismeri az egyes egészségügyi szakmák jogát a szakmai önkormányzathoz

  • A szakmai önkormányzat lehetővé teszi, hogy a gyógyszerész-társadalom közvetlenül és választott testületei, tisztségviselői útján demokratikusan - a jogszabályok által meghatározott keretek között -, önállóan intézze szakmai ügyeit, meghatározza és képviselje szakmai, gazdasági és szociális érdekeit, társadalmi szerepének és súlyának megfelelő mértékben járuljon hozzá az egészségpolitika alakításához, a lakosság gyógyszerellátásának javításához.
  • Szakmai önkormányzat:

a szakmák gyakorlói közvetlenül vagy választott testületeik útján – a törvények keretein belül – önállóan intézik szakmai ügyeiket és képviselik szakmájuk érdekeit. A diplomához kötött tevékenység gyakorlója köteles e testülethez tartozni!

MOSZ[szerkesztés]

Magángyógyszerészek Országos Szövetsége

MGYGYSZ[szerkesztés]

Magyar Gyógyszertár-Tulajdonos- Gyógyszerészek Szövetsége

Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT)[szerkesztés]

A miniszter javaslattevő szerve, de bizonyos saját hatásköröket is adnak jogszabályok (lásd később: klinikai vizsgálatok)

Gyógyszerészi Szakmai Kollégiumok[szerkesztés]

véleményező testületek, plusz módszertani leveleket adhatnak ki

  • Gyógyszerellátási
  • Kórházi-Klinikai gyógyszerészi
  • Ipari gyógyszerészi

MAGYOSZ[szerkesztés]

Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége

AIPM[szerkesztés]

Innovatív Gyógyszergyártók Szövetsége

Nemzetközi[szerkesztés]

Nemzetközi Gyógyszerészeti Szövetség (FIP)[szerkesztés]

IPSF[szerkesztés]

Gyógyszerészhallgatók Nemzetközi Szövetsége (International Pharmacy Students Federation – IPSF)

Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization – WHO)[szerkesztés]

Az ENSZ megalakulásakor 1945-ben San Franciscóban határozták el megalakítását. 1946-ban az ENSZ által összehívott nemzetközi egészségügyi konferencia eredményeként alakult meg 26 ország közreműködésével, működését 2 év múlva kezdte meg.

  • Feladata: nemzetközi gazdasági, szociális, egészségügyi és rokon feladatok megoldása és nemzetközi kulturális és nevelésügyi együttműködés.A WHO-nak mintegy 150 tagja van.
  • Célja:
  1. Előmozdítani, hogy a világ összes népe a lehető legmagasabb egészségügyi színvonalat érje el.
  2. Epidémiás, endémiás betegségek leküzdése
  3. Balesetek megelőzése
  4. A környezet-higiénés tényezők javítása
  5. Nemzetközi egészségügyi egyezmények, szabályzatok kidolgozása
  6. Egészségügyi információk átadása
  7. Tudományos eredmények összegyűjtése és dokumentálása
  8. Nemzetközi betegségi és haláloki névjegyzék összeállítása
  9. Gyógyszerek nomenklatúrájának revíziója és kidolgozása
  10. Gyógyszerek, biológiai termékek standardizálása
  11. Mikroorganizmus-törzsek egységes leírása
  12. Nemzetközi gyógyszerkönyv szerkesztése
  13. A világ egészségügyi statisztikáinak elkészítése
  14. Stb.

EMCDDA[szerkesztés]

Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA)

  • A Kábítószer és a Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA) a kábítószerekkel kapcsolatos információk fő forrása az Európai Unióban. Szerepe az, hogy a kábítószerekről és a kábítószer-függőségről „tényszerű, tárgyilagos, megbízható és összehasonlítható információkat" gyűjtsön, azokat elemezze és terjessze, és ezáltal teljes, bizonyítékokon alapuló képet tudjon felvázolni az érdekelt felek számára az európai kábítószerhelyzetről.
  • A központ célközönségeinek egyikét a politikai döntéshozók képezik – ők az információt koherens tagállami és uniós kábítószerügyi stratégiák kidolgozásához használják fel. Tevékenységével a központ a kábítószer területén dolgozó szakembereket és kutatókat, tágabb értelemben pedig az európai médiát és a nagyközönséget is szolgálja.

Nemzetközi Kábítószer Bizottság[szerkesztés]

A tömeges kábítószer-élvezet nagy embercsoportok munkáját, fejlődését, előrehaladását veszélyezteti. Az illegális droghasználat visszaszorítása csak hathatós nemzetközi együttműködéssel lehet esély.

  • 1912: Hágai Nemzetközi Ópiumegyezmény
  • Magyarország az egyezményt 1923-ban törvénnyel fogadta el
  • 1931: Genfi Egyezmény: újabb szigorított rendszabályok
  • A II. világháború óta a kábítószerellenőrzés az ENSZ Gazdasági és Szociális tanácsának hatáskörébe tartozik. Ennek funkcionális szerve a Kábítószer Bizottság. Magyarország kezdettől fogva tagja, mint jelentős morfin-termelő és exportáló ország.
  • 1961: Egységes Kábítószer Egyezmény (New York) leszögezi: a kábítószerek használata gyógyászati és tudományos célokra nélkülözhetetlen, ugyanakkor a kábítószer-élvezet súlyos csapás mind az egyén, mind a társadalom számára, ezért annak visszaszorítása minden állam közös érdeke.

Az egyezmény rendelkezéseinek végrehajtását a Nemzetközi Kábítószerellenőrző Szerv hivatott biztosítani.

EAHP[szerkesztés]

Az Európai Kórházi Gyógyszerészek Szövetsége (EAHP, European Association of Hospital Pharmacists)

EAP[szerkesztés]

European Association of Pharmacists

ESCP[szerkesztés]

European Society of Clinical Pharmacy

Európai Gyógyszerügynökség (EMA)[szerkesztés]

  • Az Európai Gyógyszerügynökség az Európai Unió egy decentralizált testülete, melynek székhelye Amszterdamban található.
  • Fő feladata az egészség védelme és előmozdítása a köz- és állategészségügy területén az emberi, illetve állatgyógyászati felhasználásra szánt gyógyszerek értékelése és felügyelete által. Az Ügynökség gyógyszerkészítményekre vonatkozó európai forgalomba hozatali engedély-kérelmek tudományos értékelését látja el (centralizált eljárás). A centralizált eljárás alkalmazása esetén a vállalatok egyetlen egyesített forgalomba hozatali engedély-kérelmet nyújtanak be az EMA-hoz.

EAHC[szerkesztés]

Egészség- és Fogyasztóügyi Végrehajtó Ügynökség

  • Az Egészség- és Fogyasztóügyi Végrehajtó Ügynökséget (korábbi nevén a Közegészségügyi Program Végrehajtó Hivatalát)
  • 2005. január 1-jén azzal a céllal hozták létre, hogy segítse az Európai Unió közegészségi programjában foglaltak megvalósítását. 2008-ban megbízását 2015. december 31-ig meghosszabbították, tevékenységi körét pedig fogyasztóvédelemi, illetve élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos képzési feladatokkal bővítették.
  • Új mandátuma kiterjed az uniós egészségügyi program, fogyasztóvédelmi program és a „Jobb képzés a biztonságosabb élelmiszerekért” kezdeményezés végrehajtására. Az ügynökség szakmai szolgáltatást nyújt azáltal, hogy az Európai Bizottság által rábízott feladatokat végrehajtja. E munka során szorosan együttműködik az Egészség- és Fogyasztóügyi Főigazgatósággal.
  • Ezen túlmenően az Egészség- és Fogyasztóügyi Végrehajtó Ügynökség végzi a kapcsolattartást a több mint 200, egészséggel kapcsolatos projekt mintegy 2200 kedvezményezettjével.

EuroPharm Forum[szerkesztés]

(The European Forum of Pharmaceutical Associations and WHO) 1992. Az európai gyógyszerészeti társaságok és a WHO közötti együttműködés céljából szerveződött.

EUFEPS[szerkesztés]

European Federation for Pharmaceutical Sciences (EUFEPS) 1991. Koordináló tudományos társaság, az MGYT a szervezet alapító tagja.

Pfizer logo
A világ legnagyobb forgalmú gyógyszerészeti vállalatainak listája - Forbes 2014[1]
Forbes helyezés Vállalat Ország Nyereség (milliárd $) Piaci érték (milliárd $)
45. Pfizer USA 22 203.9
54. Novartis Svájc 9.2 227.4
87. Sanofi Franciaország 4.9 137.1
294. Teva Izrael 1.3 44.6
1955. Toho Holding Japán 0.1 1.6
  1. http://www.forbes.com/global2000/list/ 2/7