Vita:Előadó-művészet

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Linkoman 8 évvel ezelőtt a(z) Kivágott rész témában

Kivágott rész[szerkesztés]

"Már a művészi felolvasás is ide tartozik, magasabb neme a szónoklat s a szavalás, míg végül a színielőadásban tetőzik. A szónoklatot

már az ókorban igen nagyra becsülték s tanításával is foglalkoztak, bár különböző nemeinél (politikai, ügyvédi s később egyházi szónoklat) a művészi cél háttérbe szorul a gyakorlati cél mellett.

Az előadó-művészetet az esztétikusok általában "másodrangú művészet"-nek szokták nevezni, mivel csak meglévő alkotásokat tud reprodukálni s alkotójátáltalában nem éli túl. Azonban kétségtelen az a rendkívüli közvetlen hatása, aminthogy a színházak és hangversenyek hallgatóit legalább olyan mértékben vonzza az eladók művészete, mint az előadott művek. Elméleti irodalma mindig mellékes marad, mert valójában csak a gyakorlat taníthat meg rá.[1]"

A szöveg furcsa. Az előadó-művészet általában nem éli túl az "alkotóját"?

Ma, amikor a művészi előadás rögzítése sokféle médiában lehetséges és tömegszerű, meglehetősen elavultnak tűnik a Révai szemlélete.

Pl. a hanglemezkiadás kezdeteitől a Youtube-ig sok minden bizonyítja, hogy az előadó-művészetet akár az előadó halála utáni generáció is élvezhetik.--Linkoman vita 2016. március 11., 10:12 (CET)Válasz

Igen is, meg nem is. Sokan hiszik azt, hogy a rögzítés elegendő egy élő előadás élményéhez, de ez nem igaz (egészen másként hat egy rögzített anyag, ha meg is élted, illetve a rögzítés mikéntjétől/minőségétől és céljától is függ). De tény, hogy kitágult a paletta a filmek, hanganyagok készítésének fejlődésèvel, elterjedésével. Ha valaki ezt forrásolva hozzá tudja írni, én csak örülök. De a leírt rész ettől függetlenül igaz. Fauvirt vita 2016. március 11., 11:51 (CET)Válasz

Én csupán azért vágtam ki a Révai szövegét, mert a mondanivalójával nem értek egyet. Természetesen ezzel a kérdéssel (az élő előadás kontra rögzített felvétel) még érdemes lenne foglalkozni, bár nem feltétlenül ebben a cikkben. Pl. A Bayreuthi Ünnepi Játékoknál a színhely és Wagner a döntő, de a január 1-jei hagyományos bécsi hangversenynél sem az előadó a hangsúlyos.

Ugyancsak érdekes, hogy számos híres zeneszerző a maga korában elismert előadóművész is volt (mint Schubert, Schumann vagy Chopin), de az ő játékukat nem élvezheti a mai közönség.

Ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy a hozzá fűzött gondolataimat bele kellene venni a cikkbe vagy azok "perdöntőek" lennének. Üdv.--Linkoman vita 2016. március 11., 16:04 (CET)Válasz

  1. mek.hu-n:Révai nagy lexikona VI. kötet (Duc–Etele). Budapest: Révai Testvérek Irodalmi Intézet Részvénytársaság. 1912.