Vita:Egely György

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Tgr 9 évvel ezelőtt a(z) hiányzó mű témában

Erre a szócikkre érvényes a Wikipédia:Élő személyek életrajza irányelv. Ebben a legfontosabb, hogy a kortársakra vonatkozó megállapításokat a szerkesztők várakozási idő nélkül távolítják el a cikkből, a vitalapról és a felhasználói lapokról is, amennyiben azokhoz nincsenek megadva a cikk témakörében elfogadható, megbízható források.

(Ezt a sablont valamennyi életrajzi cikk vitalapján elhelyezzük, ha a cikk élő személyről szól. A szerkesztők tájékoztatására szolgál, és önmagában nem jelez hiányt.)

Lásd még a Wikipédia:Ellenőrizhetőség és a Wikipédia:Tüntesd fel forrásaidat! irányelveket.

Az egyes források alkalmazhatóságának szerkesztőségi fóruma: Wikipédia:Kocsmafal (források).

Ez a szócikk a következő műhely(ek) cikkértékelési spektrumába tartozik:
Életrajzi szócikkek (besorolatlan)
Sport témájú szócikkek (besorolatlan)

Elnézést, de nem ismerem a rendszert itt. Elkezdtem írni és remélem mások is segítenek.

A jó kezdés fél siker... :) Ne felejtsd el aláírni, amit a vitalapra írsz! Kicsit lefelé kell görgetni az oldalt, és az "Alap"-pal egy sorban az utolsó 4 db tilde jel beszúrja a nevedet és az aktuális dátumot. A szócikkekbe nem kell!! A vitalapokon jelezheted, ha konkrét segítség kell, illetve ha részedről befejezted a szerkesztést. misibacsi 2006. november 10., 09:01 (CET)Válasz

IGe feltáró levelei[szerkesztés]

forrás: http://www.virtus.hu/index.php?id=detailed_article&aid=9326

"Magyar Tudományos Akadémia Biológiai Tudományok Osztálya

Tisztelt Elnök Úr!

Tárgy: "Életenergia mérő műszer" leleplezése

A Magyar Biológiai Tudomány nagyobb társadalmi elismertsége miatt írom levelem. A 90-es évekbeli társadalmi átalakulással Tudomány és ezen belül a Biológiai tudomány eredményességeit, hitelességét illetően is támadásokban részesült.

Ennek a Tudomány és a Biológiai tudomány elleni támadásnak jelenleg hazánkban egyik legismertebb személye Egely György. Egely György szabadalmazott is egy találmányt, amelyet élet/bio/vitalitás energiamérő műszernek állít. A műszer "mérései" alapján olyan személyek, mint többek közt Gyúrcsók József közismert "gyógyító" kijelenti, hogy ő rendelkezik bioenergiával, amellyel gyógyítani tud. Értesüléseim szerint a Tudományos kutatók, a Fizikusok, Orvosok és Biológusok sem tudták eddig egyértelműen és mindenki számára közérthetően cáfolni az állítólagos objektív mérőműszert. Szerintem én már jó úton járok a végleges cáfolat létrehozásában, amelyben segítségüket is remélem. Az eddigi tények alapján a műszert csak az emberi kézen kialakult hőkülönbségek és a környezet hőkülönbségei miatt áramlásba jött levegő működteti. Ezen felismerésemben sokat segített Dr. Boczán János munkásága is, aki tudomásom szerint jelentetett meg közös publikációkat Szentágothai professzorral is. Az "életenergiát mérő műszert" élettelen tárgyakkal, akár két különböző kézhőmérsékletre melegített vasalóval is működtetni lehet. Továbbá a stresszes emberek kezén alakulnak ki nagyobb hőkülönbségek (8 fok is lehet), így ráadásul a műszer használata betegségre ösztönzi használóját, a hirdetet egészségesebb idegállapot helyett.

Egy korábbi populáris, közérthető és talán gunyoros stílusban írt tanulmányomat a témával kapcsolatosan, amelynek tartalmán már túl is léptem közben a http://www.zotyo.hu/para/egely2.htm helyen olvasható. Az index tudomány rovatán http://forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=9024500&uq=403 helyen vitafórumot is folytattam a témában. A végleges cáfolat elkészítéséhez szükség lenne, néhány hőkamerás felvételre, amelyben remélem tanácsot, ajánlást, vagy segítséget tudnak adni. Továbbá, mivel nem vagyok tudományos kutató talán tanácsos lenne, ha a témát tudományos igényességgel való közölhetősége miatt egy orvos kutató (társszerzőségemmel) felvállalná.

Bud apest, 2001.01.16.

Üdvözlettel: Iván Gábor"

Energy Wheel azonosság[szerkesztés]

Találmányai?

"Emberi test közelségére mozgást végző szerkezet megnevezéssel a Szabadalmi Hivatal 1999.12.22-én, 10 év kérelem útán 217 477 lajstromszámmal találmányként bejegyzett egy szerkezetet, majd később szabadalmi díj nem fizetése miatt megszüntetett. Sokak szerint a 80-as években kereskedelmi forgalomba került egy szerkezet az USA-ban Energy Wheel (lásd: G. Harry Stine: A mozgató gondolat című könyvet) néven, aminek a kissé továbbfejlesztett másolata lényegében az Egely kerék. A működési elvük teljesen azonos." --a dolog így igaz bárki is írta. http://www.abcinfo.com/engwhlx.htm

Dr. Kállay 2006. november 18., 21:58 (CET)Válasz

Ezek is mind igazak. Magam is részt vettem az adott vitában egykoron.

Dr. Kállay 2006. november 18., 22:02 (CET)Válasz

Kritikák[szerkesztés]

Orosz László előadása valamelyik szkeptikus konferencián, amelyik Egely sok hibáját részletesen elemzi: [1]. Fel lehet majd használni egy kritikai szakasz megírásához. --Tgrvita 2007. január 22., 13:53 (CET)Válasz

A cikk sérti a semleges nézőpont elvét a következő pontokban:

1. E. György a feltalálók kategóriában szerepel, holott egyetlen "találmánya" az Egely-kerék, az [1] forrás szerint ez sem hozzá köthető, a kerék E. György által megfogalmazott elvét pedig több kísérletsorozat is cáfolja, márpedig ha valamit kísérletek egyértelműen cáfolnak, akkor azt a semleges nézőpont szerint sem kell megtartani. (Ez olyan lenne, mintha a törtek összeadása szócikkben megemlíteném, hogy xy véleménye szerint a számlálót a számlálóval, a nevezőt a nevezővel kell összeadni. Ne égessük már magunkat.)

2. A "hivatalos tudomány" kifejezés és kirekesztően azt sugallja, hogy a tudományos világban hierarchikus elven fogadnák el az állításokat, holott csak annyiról van szó, hogy megkövetelik az ellentmondás-mentességet.

3. E. Györgyöt elsősorban fizikát érintő (mellesleg önellentmondásos) irományai alapján ismerhetjük. A "szakíró" kifejezés tévesen azt sugallja, hogy e. György fizikai ismeretekkel rendelkezik, ezt mindenképpen törölni jobb esetben korrigálni kell, hogy a cikk elfogulatlan legyen.

4. A "KFKI munkatársa volt kifejezés" tévesen azt sugallja, hogy a KFKI-ban bármilyen fizikával kapcsolatos feladatkört látott volna el, ki kell egészíteni az ott végzett munkakörével.

5. A "pszichotronika felé mozdul el" kifejezés tévesen azt sugallja, hogy ez egy elfogadott tudományterület lenne, holott teljes mértékben vitatott. A mondat így korrigálásra szorul.

6. A Society for Scientific szervezetet úgy tünteti fel a cikk, mintha az egy elismert tudományos szervezet lenne, holott tudományos voltuk vitatott.

7. Nincsenek kellő alapossággal kifejtve a kritikák.

A semleges nézőpont elve értelmében néhány napon belül kijavítom ezeket csúsztatásokat, egyelőre várok, hátha valakinek van még hozzáfűznivalója. édr vita 2008. július 6., 23:09 (CEST)Válasz

Bele kellene még írni[szerkesztés]

Egely gyakran hivatkozik elvégzett kontrollkísérletekre a vitalitásmérővel kapcsolatosan, de azok a valóságban nem léteznek. Vízforgatásos kísérletei vannak csak, de azok meg szintén már jól ismert fizikai jelenségek okozzák csak. ( Lásd a szócikk végén: Még is forog a víz)

2005-ben az Egészségügyi Minisztérium által kiadott Természetgyógyászati modul szakmai vizsga lapján is két kérdés érinti a vitalitásmérőt. forrás http://anagy.gysystem.hu/tgy/20051110tgy.pdf

A 2003-as ATV-n folyt viták linkjeit is be kellene tenni: http://szkeptikus.bme.hu/ew/xaknak_egely_01.wmv http://szkeptikus.bme.hu/ew/xaknak_egely_02.wmv

Compact vita 2008. október 13., 12:56 (CEST)Válasz

"A kerék teljes él vetülete 1,3cm2. Ez a 72drb fog és a hat küllő éle, a 0,11mm vastag lemezből! Meglepően sok! JF" Huiefrh wehefohefh vita 2009. szeptember 26., 00:32 (CEST)Válasz

egely kerék kisokos SzakBlog[szerkesztés]

Célszerű lenne megemlíteni a szócikkben:

http://egely-wheel-egely-kerek.blog.hu/

videó linkek javítása működőkre[szerkesztés]

Kesztyűs kéz[szerkesztés]

FIGYELEM!!

A saját Egely-kerekemen próbáltam ki, hogy akkor is forog, ha a kesztűs kezem teszem oda, de ha elveszem, leáll. Egyébként ha valaki feltalálta volna a kereket Egely György előtt, esetleg másolta volna, aligha kapott volna rá szabadalmat!

Dsebi99 üzenőlapja  2013. augusztus 20., 13:00‎ (CEST) (A hozzászóló azonosítóját és a megjegyzés időbélyegét egy másik szerkesztő pótolta. Lásd: Wikipédia:Aláírás)Válasz

Feltaláló[szerkesztés]

Egely tág értelemben véve folytatott feltalálói tevékenységet; különféle kütyüi vannak (a csodaszemüvegtől a hordozható reaktorig), ezek egy része kapható is, szerepelt mindenféle kamu kiállításokon is. (A kamuság mértékét jól jelzi, hogy a honlapján is hivatkozott Eureka kiállításon az idén 130 arany, 80 ezüst és 20 bronzérmet osztottak ki.) A Wikipédián ugyanakkor az a szokás, hogy azt nevezzük feltalálónak, aki ilyen minőségében lett nevezetes. (Nem nevezzük például Orbánt jogásznak, Hitlert festőnek, Esterházyt matematikusnak, mert bár folytattak ilyen tevékenységet, nem erről nevezetesek, és pusztán ezen az alapon sose kerültek volna be a Wikipédiába).

Feltaláló mondjuk Puskás Tivadar. Egely nem arról lett híres, hogy olyan találmányai vannak, amiket széles körben használnak az emberek (az Egely-kerék ugyebár nem találmány, hanem termék, egy korábbi amerikai termék szebben formatervezett kiadása; és a széles kör ott is kérdéses), hanem hogy elméletei vannak, és ezekről könyveket ír. A helyes megnevezés szerintem ilyenkor az író. (Jó, a helyes megnevezés a szélhámos. A helyeshez legközelebb álló, semleges megnevezés az író.) Ennek megfelelően kicsit átfogalmaztam a szöveget. --Tgrvita 2014. január 26., 00:01 (CET)Válasz

hiányzó mű[szerkesztés]

a "főbb művei"-ből hiányzik a Vízautók... antigravitáció...

És? Wikizoli vita 2014. június 25., 18:47 (CEST)Válasz

A válasz rendkívül bonyolult: bele kellene írni. Mivel a lap védett, én ezt nem tudom megtenni.

Feloldottam a védelmet, nyilván tévedésből maradt a cikken ilyen sokáig. --Tgrvita 2014. július 8., 08:31 (CEST)Válasz