Vita:David Irving

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Villanueva 2 évvel ezelőtt a(z) POV sablon indoklása témában

Erre a szócikkre érvényes a Wikipédia:Élő személyek életrajza irányelv. Ebben a legfontosabb, hogy a kortársakra vonatkozó megállapításokat a szerkesztők várakozási idő nélkül távolítják el a cikkből, a vitalapról és a felhasználói lapokról is, amennyiben azokhoz nincsenek megadva a cikk témakörében elfogadható, megbízható források.

(Ezt a sablont valamennyi életrajzi cikk vitalapján elhelyezzük, ha a cikk élő személyről szól. A szerkesztők tájékoztatására szolgál, és önmagában nem jelez hiányt.)

Lásd még a Wikipédia:Ellenőrizhetőség és a Wikipédia:Tüntesd fel forrásaidat! irányelveket.

Az egyes források alkalmazhatóságának szerkesztőségi fóruma: Wikipédia:Kocsmafal (források).

Untitled[szerkesztés]

A szócikk igen röviden és a lényeget elkerülve és megmásítva, mondhatni semmitmondóan foglalkozik David irving-el. Nézzenek bele a német szócikkbe és a legfrisebb botrányokkal javaslom kiegészíteni a magyar szócikket. zsüri 2010.09.22. {{tartalmi segély}}(?) A cikk szövegéből úgy tűnik, mintha csak Irving kutatná a tényeket, a többi történész nem. Továbbá lehet, hogy Irving személyét "a zsidóság" gyűlöli, de német (vagy osztrák?) bíróság ítélte el holokauszt-tagadásért. pemm vita 2010. október 13., 21:33 (CEST) pemmVálasz

David Irving nagy nemzetközi elismertséget vívott ki kezdeti kutatásaival. Ennek a hírnevének köszönhette, hogy megrendelést kapott az akkori magyarországi illetékes elvtársaktól egy, az 56-os forradalomról szóló könyv megírására. Az elkészült mű nem igazán nyerhette el az elvtársak tetszését, mivel az csak jóval a rendszerváltás után jelent meg Magyarországon.
David Irving a Hitler's War c. könyve után lett üldözött vad.
Anyagilag is ellehetetlenült, amikor rágalmazási pert indított Deborah Lipstadt ellen.
A pert elég furcsa körülmények között vesztette el. SZVSZ Deborah Lipstadt annyi nyilvánvaló lejárató ökörséget irkált vele kapcsolatban a könyvében, hogy David Irving joggal feltételezhette, hogy megnyeri a pert. A vádlott pl. megismételt egy hazugságot akkor, amikor állította, hogy Irving leszervezett előadója lett volna egy olyan anti-cionista kongresszusnak Svédországban 1992 novemberében, amelyet a Svéd kormány (SIC) az utolsó pillanatban letiltott. A vádlott állítása szerint a kongresszuson részt vett volna Louis Farrakhan, Faurisson, Irving and Leuchter, számos anti-szemita és Izrael elenes szervezet - köztük a az orosz Pamyat csoport, a Hezbollah és Hamas - vezetői. Bár az ítélet megállapította, hogy a vádlottnak nem sikerült ezt a hazugságát bizonyítania, de szemmel láthatóan elfogadta a védelemnek azt az álláspontját, hogy Lipstadt ezen megalapozatlan állítása nem okozott figyelemre méltó kárt a sértettnek. E hazugságnak következtében Irving elveszítette az összes svéd kiadóját és addigi svéd ügynökét.
Mint kiderült a hazugságot eredetileg a londoni Institute of Jewish Affairs indította útjára.
Az is az eljárás korrektségét kérdőjelezi meg, hogy az elvesztett per következményeképpen a vádlott olyan indokolhatatlanul magas szakértői perköltségeket (3 millió dollár) volt képes elszámoltatni Irvinggel szemben a bíróságon, hogy a vesztett perre az egész vagyona ráment.
Az első németországi perét még megnyerte, de amikor az osztrák jogban járatlan és már eléggé elaggott korábbi német ügyvédje helyett egy igen gyenge osztrák ügyvédet bízott meg a védelmével az osztrák perben, akkor az már börtönt eredményezett neki.
2005 november 11 -én tartóztatták le egy 16 évvel korábbi letartóztatási parancs alapján (November 8, 1989).
A letartóztatási parancsot rekord gyorsasággal, 1989 november 8-án adták ki a Dokumentations-Archiv des Osterreichischen Widerstandes(Az osztrák ellenállás dokumentációs központja) előző napi feljelentése alapján. Irvinget azzal vádolták, hogy nyilvánosan hangoztatott illegális történelmi nézeteket egy 1989-es beszédében.2006 február 20-án 3 év börtönre ítélték. Irving szerint a védője alkalmatlansága miatt. Akkori védője tanácsára, hogy elkerülje a súlyosabb büntetést, "beismerte", hogy tévedett a gázkamrák létével/nem létével kapcsolatban. Nem hiszem, hogy bárki komolyan vehetné ezt a beismerést.
Miután a fellebbezéséhez már sokkal jobb ügyvédeket választott, a fellebbviteli bíróság szabadlábra helyezte 2006 december 21-én.
Deborah Lipstadt aki korábban nyilvánosan ellenezte Irving elítélését, a fellebbviteli döntés után mégsem tűnt túl boldognak.:-)) Több bejegyzést is elkövetett a blogjában, amely a fellebbviteli bírót elfogultsággal vádolja.aSzélesFejszésA széles fejszés mosolyog 2011. január 10., 03:21 (CET), 2011. január 10., 14:52 (CET), 2011. január 14., 16:45 (CET)Válasz

Ezeket miért nem írod bele a cikkbe forrásolva? Legalább bővülne, és nem csak csonk lenne Irvingról. – Laci.d vita 2011. január 14., 17:41 (CET)Válasz

Lehet, hogy a száraz tényeket beírom később, ha lesz időm komolyabban foglalkozni a témával. Egyenlőre jó helyen van itt a vitalapon. aSzélesFejszésA széles fejszés mosolyog 2011. január 14., 22:23 (CET)Válasz

"Nyilvánosan hangoztatott illegális történelmi nézeteket ..." ez na'on jó kifejezés rotfwl :-DDD (beírható az "ellenforradalmi propaganda", meg a "fogát csattogtató reakció"-val közös listába) Γουββος Θιλοβούββος 2011. január 15., 10:44 (CET)Válasz

"Ő az egyik „atyja” annak a tézisnek is, hogy a Szovjetunió 1941 júniusában készen állt Németország megtámadására" - a mondat kifejezetten téves. Ez a tézis általánosan elfogadott volt már a 40-es években is (v.ö. Sztojanoff, B., Sztálin a vörös cár, 1943) 91.104.126.154 (vita) 2020. január 31., 16:46 (CET)NyufiVálasz

Rágalmazási per Deborah Lipstadt ellen[szerkesztés]

Erről a perről az a véleményem, hogy a történészek megítélésével is ugyanaz a helyzet, mint a számítástechnikusokéval. Bármikor képes vagyok egy ünnepelt programozó zseniről kimutatni, hogy egy trehány, "csoda, hogy még nem történt katasztrófa" programokat gányoló, a vállalat valódi érdekeit súlyosan veszélyeztető primadonna programozó. Ha munkáiban nem vagyok képes kimutatni nehéz karbantarthatóságra utaló magas cyclomatic complexitiy mutatókat, akkor még mindig fikázhatom a külalakot és a dokumentáltsági hiányosságokat. Arról, hogy ezek a vádak mennyire komolyan vehetők, a managementnek többnyire halvány lila gőze sincs.:-)

A német és az angol wikipedia változatokat tendenciózusan összeválogatott vélemény gyűjteményeknek tartom, amely kiindulási alapnak hasznos, de hiba lenne kritika nélkül átvenni minden, abban szereplő állítást.

Nyilvánvaló, hogy Irving követhetett el néha hibákat, de akaratlagos csalással vádolni nem kis pofátlanságra vall. A perben sokat említett TB47 dokumentum esetében, a vádlottak által eredetinek mondott TB47 "dokumentum" valójában egy géppel és kézzel írott "másolat" és ugyanolyan gyanús körülmények között került elő, mint amiről azt állítják, hogy az állítólagos eredeti alapján készült hamisítvány. Mindemellett én sem tartom hitelesnek az Irving által is többször hamisítványnak értékelt, ám a könyvében hivatkozott dokumentumot. Nem hiszem, hogy 8-9 nap alatt képesek lettek volna a dokumentumban megjelölt 68650 holtest elégetésére. A 6865 holtest már hihetőbben hangzik.

A tárgyaláson hozott döntés: http://www.focal.org/judg.html aSzélesFejszésA széles fejszés mosolyog 2011. január 15., 17:24 (CET)Válasz

Lipstadt 1993 8. oldal[szerkesztés]

Egy kisebb szerkesztési háború folyik az

Irving később németországi neonáci gyűléseken felszólalva már megrögzött Hitler-rajongónak bizonyult.[1]

  1. Lipstadt 1993 8. oldal

hivatkozás kapcsán. A pontos szöveg: [Irving] has been particularly active in Germany, where he has regularly participated in the annual meetings of the extremist German political party Deutsche Volks Union. (A hivatkozott forrás: Sunday Telegraph, 1992. január 12.) A DVU 2010-ben a tagság többségének döntésére egyesült az NDP-vel, aminek a neonáci volta a vonatkozó szócikkben jól dokumentált, úgyhogy a DVU kapcsán neonáci gyűlésekről beszélni vállalható megfogalmazásnak tűnik, Hitlerről viszont egyáltalán nem esik itt szó a könyvben. Másutt (161. oldal) azt írja Irvingről, hogy Scholars have described Irving as a "Hitler partisan wearing blinkers" and have accused him of distorting evidence and manipulating documents to serve his own purposes., és An ardent admirer of the Nazi leader, Irving placed a self-portrait of Hitler over his desk, described his visit to Hitlers mountaintop retreat as a spiritual experience, and declared that Hitler repeatedly reached out to help the Jews.. Az idézet jelen formájában mindeképp javításra szorul. Tgrvita 2021. július 7., 14:36 (CEST)Válasz

Tgr, ez a mondat így már nem szerepel a szócikkben, a helyére az alábbi került (ide most csak forrás nélkül):

Irving résztvevője volt a Német Népi Unió éves gyűléseinek, illetve részt vett neonáci gyűléseken, találkozókon, sörcsarnokokban rendezett összejöveteleken. Saját bevallása szerint a küldetése az volt, hogy az "ígéretes fiatal férfiakat a helyes irányba terelje" (Irving véleménye szerint a nőknek csak "egyetlen feladatuk van, hogy minket (férfiakat) szüljenek", s a "férfiak alárendeltjeinek" kell lenniük), a nők "helyes irányba terelése" nem érdekelte. Ironikus módon az elkötelezett német nacionalista fiatalok Irvinget gyakorlatilag hiteltelennek tartották nem német származása miatt.

Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2021. július 7., 14:51 (CEST)Válasz

POV sablon indoklása[szerkesztés]

"Első, fő vonalaiban kifogástalan könyve, a The Destruction of Dresden (Drezda elpusztítása) 1963-ban jelent meg."

"Élesen támadta a hivatásos történészeket, munkáikat kigúnyolta." stb.

Villanueva vita 2021. július 7., 19:46 (CEST)Válasz