Vita:A Katalán Köztársaság kikiáltása 2017-ben

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Linkoman 6 évvel ezelőtt a(z) Megtévesztő infobox témában

Megtévesztő infobox[szerkesztés]

Az infobox egyáltalán nem említi, hogy nem létező államról van szó, pedig ez a legfontosabb információ. Az angol Wikipédián persze szerepel az infoboxban, hogy el nem ismert/vitatott, nálunk meg nem!

Az pedig kifejezetten nevetséges, hogy egy senki által el nem ismert alakulatról országonként írjuk meg, hogy X nem ismerte el és Y sem. Vannak viszont országok, amelyek eddig is kijelentették, hogy nem fogják elismerni. Tehát nem semleges úgy beállítani, mintha rövidesen várni lehetne, hogy a Spanyol Királyságból kiszakított entitást önálló államként ismerik el.--Linkoman vita 2017. október 29., 00:46 (CEST)Válasz


De facto köztársaság? Ez egy marhaság. Spanyolország királyság és nincsenek köztársaság államformájú részei. Az egész önálló állami képzelgést össze kellene vonni a megfelelő szócikkel.--Linkoman vita 2017. október 29., 19:22 (CET)Válasz


Ha nem tetszik, ajánlom figyelmedbe a Donyecki Népköztársaság cikket. Én úgy tudom, hogy a magyar infoboxokban nincs "vitatott" mező, mellesleg a donyeckes cikkben sem említi az infobox, hogy vitatott lenne, mivel ez a cikkből derül ki.

"Ezidáig a következő országok utasították vissza nyíltan Katalónia elismerését legitim szervezetként, és támogatták Spanyolország területi integritását." Szerintem ez a mondat nem úgy állítja be, mintha az ezalatt listázott országok Katalónia elismerésére készülnének.

"Spanyolország királyság és nincsenek köztársaság államformájú részei." Igen, de a Katalán Köztársaság, mint neve is mutatja, egy köztársaság, amely nem Spanyolország részeként, és nem VI. Fülöp alattvalójaként tekint önmagára. Amíg a spanyol kormány nem veszi át az irányítást a tartomány felett, addig egy de facto (gyakorlatilag) köztársaságról beszélünk. Magyar és nemzetközi szempontból Katalónia de jure (jogilag) viszont továbbra is a Spanyol Királyság része, koronás fővel az élén.

"Az egész önálló állami képzelgést össze kellene vonni a megfelelő szócikkel." Ha az angol és további 39 wikin van a Katalán Köztársaságnak önálló cikke, a magyaron miért ne lehetne?

Végül, de nem utolsósorban, mint az alul le is van írva, a szócikk az angol Wikipédia október 27-i fordításán alapul, amely változott az elmúlt pár napban. Ha a változtatásokat frissíteni szeretnéd, ebben senki nem akadályoz meg. A tartalmi kritikáidat pedig légy szíves, oszd meg a nemzetközi, angol nyelvű szerkesztőkkel is.– Krmarci vita 2017. október 30., 20:55 (CET)Válasz

Az angol Wiki infoboxából kiderül, hogy "vitatott", a magyar infoboxból ez hiányzik. Tehát a magyar Wikipédiában kellene valamit csinálni, hogy ne legyen az infobox megtévesztő.

Megtévesztő infobox nem maradhatnak a Wikipédiában. A megtévesztés a hazugság egyik formája.

Az lépjen, aki erőlteti, hogy önálló cikk legyen, csak azért, mert más Wikipédiákon ez a helyzet.--Linkoman vita 2017. november 1., 09:58 (CET)Válasz