Vissza hozzád (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vissza hozzád
(The Best of Me)
2014-es amerikai film

A film moziplakátja
A film moziplakátja
RendezőMichael Hoffman
ProducerJustin Burns
Denise Di Novi
Alison Greenspan
Ryan Kavanaugh
Nicholas Sparks
AlapműNicholas Sparks: Vissza hozzád
Műfaj
Forgatókönyvíró
FőszerepbenMichelle Monaghan
James Marsden
Luke Bracey
Liana Liberato
Caroline Goodall
Gerald McRaney
ZeneAaron Zigman
OperatőrOliver Stapleton
VágóMatt Chessé
Gyártás
Gyártó
OrszágUSA
Nyelvangol
Forgatási helyszínNew Orleans
Játékidő118 perc[1]
Költségvetés26 millió amerikai dollár[2]
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Relativity Media
Magyarország Fórum Hungary
BemutatóUSA 2014. október 17.
Magyarország 2014. október 16.
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel35,9 millió $[2][3]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Vissza hozzád (eredeti cím: The Best of Me) 2014-ben bemutatott amerikai romantikus filmdráma, melyet Michael Hoffman rendezett. A forgatókönyvet Will Fetters és J. Mills Goodloe írta, Nicholas Sparks 2011-es, azonos című regénye alapján. A főbb szerepekben James Marsden, Michelle Monaghan, Luke Bracey és Liana Liberato látható.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2014. október 17-én mutatták be. Magyarországon egy nappal hamarabb, október 16-án került a mozikba szinkronizálva, a Fórum Hungary forgalmazásában.

Rövid történet[szerkesztés]

Egy volt középiskolai szerelmespár sok év után újra találkozik, hogy ismét meglátogassák kis szülővárosukat.

Cselekmény[szerkesztés]

A film Dawson és Amanda történetének 1992-es kapcsolatát és jelenlegi külön életük jeleneteit váltogatva mutatja be.

Dawson Cole egy olajfúrótornyon dolgozik Louisiana partjainál. A munkahelyén majdnem megöli egy bekövetkezett robbanás, ami végül a vízbe dobja, de csodával határos módon túléli. Hónapokkal később, miután felépült, a férfi megtudja, hogy közeli barátja és pót-apja, Tuck meghalt, majd közel húsz év után először tér haza, hogy teljesítse Tuck utolsó kívánságát.

Amikor megérkezik a házba, Dawson meglepődik Tuck intézkedésén, hogy Dawson középiskolai barátnője, Amanda is csatlakozzon hozzá. Úgy tűnik, Tuck szándéka az volt, hogy Dawson és Amanda között ismét kialakuljon egykori románcuk. Amanda azonban már férjnél van.

Dawson egy hírhedt bűnöző családba született, ahol az apja folyamatosan bántalmazta. Visszatekintésekből kiderül, hogy tinédzserként elhagyta apja otthonát, és Tuck Hostetler garázsában éjszakázott. Tuck, a helyi szerelő, aki nemrég vesztette el a feleségét, megengedte Dawsonnak, hogy vele éljen, és végül saját fiának tekintette.

Dawson és Amanda ugyanabba a középiskolába jártak, és randizni kezdtek, hamar egymásba szerettek. A szalagavató előtt Dawson apja és testvérei megverték Tuckot. Dawson feldühödve elment az apja házához azzal a szándékkal, hogy megölje őt Tuck puskájával. Azonban összeverekedtek, és Dawson unokatestvérét, egy várandós tini apát véletlenül megölték. Az enyhébb büntetésért cserébe Dawson tanúskodott apja és testvérei ellen. Mivel Dawson csak négy év múlva kerülhetett volna feltételesen szabadlábra, megszakította a kapcsolatot Amandával, és arra kényszerítette, hogy a főiskolát válassza a vele való együttélés helyett.

Tuck halála után Amanda és Dawson találkozik Tuck ügyvédjével, és megtudják, hogy Tuck hamvait egy házikóban fogják szétszórni, amelyet a feleségével együtt birtokolt. Később Dawson és Amanda egy szenvedélyes éjszakát töltenek együtt. Együtt ebédelnek és megbeszélik terveiket, melynek során Dawson megtudja, hogy Amanda továbbra is próbálta meglátogatni őt a börtönben. Másnap Amanda úgy dönt, hogy visszatér a családjához és a nem tökéletes házasságához, hogy teljesítse családi kötelezettségeit.

Amikor Amanda hazamegy, Dawson Tucknál marad, hogy helyreállítsa a kertet. A nő később azonban úgy dönt, hogy szakít a férjével, és Dawsonnak hangüzenetet hagy, amelyben kifejezi szerelmét. Mielőtt még bármi történhetne közöttük, Dawsont megtámadják és majdnem megölik a testvérei, miután kis híján egy mozgó vonat elé tolták autójukkal. Dawson kiüti a testvéreit, de miután hívja a 911-et, az apja a síneken túlról lelövi.

Közben Amandát felhívják, hogy a fia autóbalesetet szenvedett. A kórházba érve az orvos közli vele, hogy új szívre van szüksége. Még aznap este az orvosok közlik vele, hogy találtak egy donort. Amanda alvás közben azt álmodja, hogy Dawson az ágya szélén ül, de felriad, mert az édesanyja csenget, aki azért jött, hogy elmondja, Dawsont az apja lelőtte és meghalt.

Egy évvel később Amandát felhívja a fia, hogy megtudta, ki volt a donor, és hogy talán ismerte őt: Dawson Cole. Ennek hallatán megdöbbenve és boldogan tér vissza a házba, ahol Tuck hagyta őket. Ott olvassa el a levelet, amit Dawson hagyott neki, és amiben kifejezi, mennyire szereti őt. Sétát tesz a kertben, amelyet Dawson a halála előtt gyönyörűen berendezett neki.

Szereplők[szerkesztés]

(A szereposztás mellett a magyar hangok feltüntetve)[4]

Filmkészítés[szerkesztés]

2011. június 17-én a Warner Bros. megvásárolta Nicholas Sparks Vissza hozzád című regényének megfilmesítési jogait.[5] 2012. március 15-én bejelentették, hogy a stúdió J. Mills Goodloe forgatókönyvírót bízta meg a könyv adaptálásával.[6]

A forgatás 2014. március 6-án kezdődött New Orleansban (Louisiana), ahol 42 napot forgattak.[7][8] Április 30-án és május 1-jén a forgatásra a belvárosi Covington területén került sor. A forgatás a louisianai Pearl River egyes részein is zajlott.[9]

2014. június 27-én jelentették be, hogy Aaron Zigman zeneszerző fogjaszerezni a film zenéjét.[10]

Számlista[szerkesztés]

A film soundtrack-albuma 2014. október 7-én jelent meg:,[11] elsősorban a country zene műfajából származó eredeti zenék hallhatók, amelyeket olyan előadók rögzítettek, mint Lady Antebellum, Hunter Hayes, David Nail, Colbie Caillat, Kip Moore, Eli Young Band, Eric Paslay, Thompson Square, and Thomas Rhett.[11] A Lady Antebellum "I Did with You" című száma 2014. szeptember 8-án jelent meg a filmzene első promóciós kislemezeként. A együttes másik közreműködése, a "Falling for You" szintén megtalálható az ötödik stúdióalbumuk, a 747 című kiadásán.

A címeket és az előadóművészeket a Taste of Country adta ki.


The Best of Me: Original Motion Picture Soundtrack
filmzene
Megjelent2014. október 7.
Felvételek14
KiadóEMI Nashville, Relativity Music
SzerzőAaron Zigman
Producer
SablonWikidataSegítség
# CímElőadó(k) Hossz
1. I Did with YouLady Antebellum 3:15
2. Dream GirlHunter Hayes 3:39
3. Hold OnSHEL and Gareth Dunlop 3:26
4. In Love AgainColbie Caillat 3:31
5. The Way Things GoThomas Rhett 4:06
6. Borrowed TimeThompson Square 4:12
7. Lead MeKip Moore 3:50
8. Love Is a LiarKacey Musgraves 3:15
9. Falling for YouLady Antebellum 3:54
10. Rain from HeavenEric Paslay 3:58
11. All the WayDavid Nail 2:56
12. UnchangedEli Young Band 3:35
13. Sweet JaneCowboy Junkies 3:27
14. CrossroadsPhoebe Hoffman 4:48

Médiakiadás[szerkesztés]

A Vissza hozzád 2015. február 3-án jelent meg DVD-n és Blu-ray lemezen. Ugyanekkor jelent meg DVD-n és Blu-Rayen a film "Tears of Joy" kiadása 115 perces játékidővel és alternatív befejezéssel.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a The Best of Me (film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 'THE BEST OF ME (12A). British Board of Film Classification, 2014. október 3. (Hozzáférés: 2021. július 13.)
  2. a b The Best of Me (2014). Box Office Mojo . (Hozzáférés: 2021. július 13.)
  3. The Best of Me (2014) - International Box Office Results - Box Office Mojo. boxofficemojo.com
  4. IszDb - Magyar hangok (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. július 13.)
  5. Warner Bros Buys Nicholas Sparks' Upcoming Romance Novel 'The Best Of Me'”, deadline.com, 2011. június 17. (Hozzáférés: 2021. július 13.) 
  6. Warner Bros Sets J. Mills Goodloe To Adapt Nicholas Sparks Novel 'The Best Of Me'”, deadline.com, 2012. március 15. (Hozzáférés: 2021. július 13.) 
  7. Filming in New Orleans: Actors sign on for 'American Ultra,' 'Best of Me' and more”, nola.com, 2014. március 17. (Hozzáférés: 2014. június 10.) 
  8. FILMING IN LOUISIANA IN 2014: DINOSAURS AND ROBOTS”, locationshub.com, 2014. február 11. (Hozzáférés: 2014. június 10.) 
  9. Scenes for "The Best of Me" to be filmed in Covington this week”, nola.com, 2014. április 29. (Hozzáférés: 2014. június 10.) 
  10. Aaron Zigman to Score 'The Best of Me'”, filmmusicreporter.com, 2021. július 13. (Hozzáférés: 2014. június 28.) 
  11. a b Archived copy. [2014. szeptember 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. szeptember 12.)

További információk[szerkesztés]