Van Hu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Van Hu a rakétaszékkel

Van Hu (hagyományos kínai: 萬虎 vagy 萬戶, egyszerűsített kínai: 万户, pinjin: Wàn Hǔ) egy kínai feltaláló volt, a Ming-dinasztia egyik tisztségviselője. Az 1500-as évek körül élt, munkásságát kínai írnokok feljegyzései és legendái örökítették meg. Ő a történelem első tudósa (asztronautája), aki űrutazással próbálkozott. Tiszteletére nevezik a Hold egyik kráterét Wan-Hoo kráternek.

Van Hu szerkezete[szerkesztés]

A tudós egy speciális rakétaszéket készített, amely aljára rakétákat erősített, szám szerint 47 darabot. A rakéták lefelé – a föld felé – néztek, majd egyszerre be kellett gyújtani őket. A fellövés napján Van Hu felmászott a székbe, majd a 47 szolgálójával begyújtatta a rakétákat, majd a szolgálók fedezékbe menekültek. Ezt követően egy hatalmas robbanás történt. Sem Van Hu-t, sem a széket soha többé nem látták. Valószínűleg a rakéták láncreakciója során felszabaduló energia porrá égette a feltalálót szerkezetével együtt. A kínai mondák szerint a tudós feljutott az égbe.

Utóélet[szerkesztés]

A MythBusters című sorozatban megkísérelték a szerkezetet reprodukálni, és az Van Hu eredeti koncepciójához hasonlóan felrobbant.

Források[szerkesztés]