Vízipisztoly

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A vízipisztoly egyfajta játékfegyver, amely lövedék gyanánt vizet lő ki. A játék hasonló a vizes lufihoz, mert szintén az ellenfél eláztatása a játék célja.

A régi vízipisztolyok még fémből készültek, és hasonlóan kellett kipréselni a folyadékot belőlük, mint az injekciós tűből. A mai vízipisztolyok legrégebbi típusai a 70-es években terjedtek el.

A hagyományos vízipisztolyok ugyanazon az elven működnek mint a spray palackok. A játék lényegében egy tartály, és a pisztoly ravaszára csatlakoztatott szivattyú lövi ki a vizet a pisztolyból. A modern vízipisztolyok egyre bonyolultabb technológiát vesznek igénybe, mint elődeik a nagyobb teljesítmény érdekében. A modern variációk igénybe vehetik a sűrített levegőt, a gumikamrákat, a rugókat, a perisztaltikus szivattyúkat és a hidraulikus meghajtást, de néhány változat elemekkel működtetett elektromos szivattyúval működik. Néhány ezeknek a technológiáknak a kombinációit is alkalmazza.

Néhány évvel ezelőtt az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában a behozatali szabályok és a hazai törvények megkövetelték, hogy a vízipisztolyok kizárólag világos, színezett vagy átlátszó műanyagból készülhetnek, mivel néhány fajtájukat könnyű összetéveszteni az igazi fegyverekkel.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Water guns
A Wikimédia Commons tartalmaz Vízipisztoly témájú médiaállományokat.