Troickaja torony

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Troickaja torony
TelepülésTverszkoj kerület
Megnyitás1499
Építész(ek)Aloisio da Carcano
Hasznosítása
Felhasználási terület
  • megerősített torony
  • tájékozódási pont
Magassága80 m
Elhelyezkedése
Troickaja torony (Moszkva)
Troickaja torony
Troickaja torony
Pozíció Moszkva térképén
é. sz. 55° 45′ 08″, k. h. 37° 36′ 53″Koordináták: é. sz. 55° 45′ 08″, k. h. 37° 36′ 53″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Troickaja torony témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Troickaja torony (magyarul Szentháromság torony, korábban használatos orosz elnevezése volt még: Богоявле́нская, Ризополо́женская, Зна́менская, Куре́тная) a Kreml északnyugati falának központi bástyája. Az általa őrzött, alatta áthaladó kapu az Alekszandrovszkij szadra, a Sándor-kertre nyílik. A előtte lévő Kutafja toronnyal és az ahhoz vezető Troickij híddal együtt alkotott egy védelmi egységet. Az 1495-1499 között építették Aloisio da Carcano olasz építész irányításával. A középkorban a cár és a pátriárka, valamint családjuk számára szolgált kijáratként.

A 17. század végéig négyszögletes, lapos teteje volt. 1685-ben erre még egy karcsúbb tornyot emeltek sátortetővel, és fehér köves díszítéssel látták el. 1585-től 1812-ig óra és harangszerkezet volt benne. 1868-70-ben teljesen lebontották és újjáépítették, benne a cári udvar moszkvai archívumát helyezték el.

A 21. században a Troickaja torony a turisták fő bejárata a Kreml területére, valamint az egyetlen a Kreml falának bástyái közül, amit fűtenek és helyiségei használatban vannak. Itt van az orosz elnöki zenekar próbaterme és egyéb hivatali helyiségei. A 2015-ös rekonstrukcióig itt volt elhelyezve a Kreml elektromos hálózatának vezérlőpultja is.[1][2][3]

A Troickaja torony
A Kreml látnivalóinak vázlatos térképe

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Юлия Богоманшина, Максим Сидоренко, Тимур Аскаров: Реставрацию Троицкой башни Кремля пообещали завершить до конца года. Телеканал «ТВ Центр», 2015. szeptember 15. (Hozzáférés: 2018. június 1.)
  2. Закончилась реставрация двух башен Московского Кремля. АНО "Организационный комитет "Россия-2018", 2015. október 10. (Hozzáférés: 2018. június 1.)
  3. Троицкую и Угловую Арсенальную башни Кремля закрыли на реставрацию. m24.ru, 2015. július 17. (Hozzáférés: 2018. június 1.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Троицкая башня című orosz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Moszkva műemlékei: Кремль. Китай-город. Центральные площади. In Либсон В. Я – Домшлак М. И – Аренкова Ю. И: Памятники архитектуры Москвы. (oroszul) Moszkva: Искусство. 1983.