Kutafja torony

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kutafja torony
TelepülésTverszkoj kerület
Hasznosítása
Felhasználási terület
  • kaputorony
  • tájékozódási pont
Elhelyezkedése
Kutafja torony (Moszkva)
Kutafja torony
Kutafja torony
Pozíció Moszkva térképén
é. sz. 55° 45′ 09″, k. h. 37° 36′ 46″Koordináták: é. sz. 55° 45′ 09″, k. h. 37° 36′ 46″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Kutafja torony témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Kutafja torony (Кутафья башняa) a moszkvai Kreml egyetlen megmaradt külső bástyája, barbakánja. A várfal előtt vizesárokként szolgáló Nyeglinnaja folyócskán kívül helyezkedett el. Az Alekszandrovszkij szad, a Sándor-kert létrehozása után annak egyik fő látványossága lett. A mögötte lévő Troickaja (Szentháromság) toronnyal és az ahhoz vezető Troickij híddal együtt alkotott egy védelmi egységet. Az 1495-1516 közötti időszakban építették, a hagyomány szerint Aloisio da Carcano(wd) olasz építész irányításával, de azóta többször újjáépítették, eredeti anyag szinte nem maradt benne.

A 16. század elején még több mint 20 méter magas volt. Az áttört díszítés a tetején csak a 17. századból származik. A 21. században a torony alatti átjáró a Kreml látogatói, a turisták számára szolgál. Az idegenforgalom számára készült üvegpavilon kiváltotta az UNESCO szakértőinek kritikáját.[1][2]

Elnevezése[szerkesztés]

Az elnevezés eredetére vonatkozóan több elmélet is létezik. A legelfogadottabb szerint a régi orosz nyelvben ez a szó kövér, ügyetlen asszonyt jelentett, és a népnyelv ezt a kifejezést húzta rá a testes bástyára. Korábban nevezték még Predmosztnaja (Предмо́стная, azaz hídfő) Otvodnaja (Отводна́я стре́льница, a barbakán orosz neve) és Boriszoglebszkaja bástyának is (Борисогле́бская; az ebben az irányban fekvő mai Boriszoglebszkij pereulok környékén állt régi, Borisz és Gleb(wd) szentekről elnevezett templomról).

A Kutafja-bástya mögötte a Troickaja toronnyal és a Kongresszusi palotával. Mellette az üveg fogadóhelyiség

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Обсуждение плана по преобразованию территории Московского Кремля. Официальный портал мэра и правительства Москвы, 2014. július 31. [2018. május 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. május 22.)
  2. Новый служебный вход в Кремль откроют у Спасской башни. Информационное агентство ТАСС, 2017. október 14. (Hozzáférés: 2018. május 22.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Кутафья башня című orosz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Moszkva műemlékei: Кремль. Китай-город. Центральные площади. In Либсон В. Я – Домшлак М. И – Аренкова Ю. И: Памятники архитектуры Москвы. (oroszul) Moszkva: Искусство. 1983.