Transzfermoratórium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A transzfermoratórium avagy átváltási haladék egy átutalási tilalom, amelynek során a külföldi kölcsönök kamatainak, törlesztőrészleteinek további folyósítását a kormány átmenetileg beszünteti.

Magyarországon[szerkesztés]

Magyarországon 1931. december 23-án (a nagy gazdasági világválság idején) lépett életbe teljes transzfermoratórium, melynek értelmében a népszövetségi kölcsön kamatainak felén és a Magyar Nemzeti Banknak más jegybankkal szemben fennálló törlesztésein kívül tilos volt devizában az egyéb adósságok kamatainak és törlesztőrészleteinek átutalása.

A népszövetségi kölcsön törlesztésének szüneteltetése miatt a Népszövetség Pénzügyi Bizottsága Royall Tylert 1931-ben Budapestre küldte, hogy a helyszínen ellenőrizze az állam pénzügyeit. A külföldi hitelezőkkel a törlesztésről a kormány 1937-ben ideiglenes, 3 évre szóló megállapodást kötött.

Források[szerkesztés]

  • Magyarország gazdaságtörténete a honfoglalástól a 20. század közepéig (Honvári János szerk., Aula Kiadó, 2001, Bp.)

További információk[szerkesztés]

  • Peterecz Zoltán: Royall Tyler és a Horthy-korszak krízisei. Pénzügyi, gazdasági, politikai és diplomáciai kérdések egy amerikai szemén keresztül; Gondolat, Budapest, 2022