Tiszai Erőmű Vállalat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tiszai Erőmű Vállalat
A Tiszai Erőmű Vállalat Tiszapalkonyai telephelyén használt logója (hivatalosan a Tiszapalkonyai Erőmű Leninvároshoz tartozott)
A Tiszai Erőmű Vállalat Tiszapalkonyai telephelyén használt logója (hivatalosan a Tiszapalkonyai Erőmű Leninvároshoz tartozott)
TípusVállalat, 1992-től Részvénytársaság
Alapítva1963
Megszűnt1992 Január 1. (Részvénytársasággá alakult)
JogutódTiszai Erőmű Rt. (1996-tól szétesett teljesen a privatizációtól, és 7 telephelyből 4 az AES-hez került)
SzékhelyMagyarország Budapest
Kiszolgált területekVillamosenergia
VezetőkSchiller János, Zagyvai Béla, Schwardy Miklós
AlapítóMagyar Villamos Művek
IparágEnergiatermelés
Formaállami tulajdonú vállalat
Alkalmazottak száma3000-3500 fő
AnyavállalataMVM
SablonWikidataSegítség

A Tiszai Erőmű Vállalat 1963-ban alapított magyarországi energiaipari vállalat, mely 1992-ben megszűnt.

Története[szerkesztés]

Az MVM Tröszt megalapításának évében, 1963-ban fejeződött be a magyar falvak villamosítása. Az MVM első igazgatóját is Tiszapalkonya adta, Schiller János személyében. Az ország egységes villamosenergia-rendszerét egységes központi irányítással, egységesített rendszerben üzemeltették, nemzetközi együttműködésekkel.

Az egységesített rendszer szellemében alakult meg a Tiszai Erőmű Vállalat, ennek része lett a Tiszapalkonyai hőerőmű (a Tiszapalkonyai Hőerőmű Vállalat megszűnt létezni önálló vállalatként) és hazánk vízerőművei: a Tiszalöki vízerőmű és a Kesznyéteni vízerőmű (Kiskörei vízerőmű a TEV beruházásaként, a Tisza-tóval együtt épült meg, később). A Tiszapalkonyai hőerőmű tevékenységére alapult számos energetikai fejlesztés. Ide tartozik az ország egyik legfontosabb vízerőműve, a kiskőörei vízerőmű beruházása a Tiszapalkonyai hőerőmű irányításával, bonyolításával. A beruházás felelős vezetője Dénes Sándor főmérnök volt.

Fontos fejlesztést jelentett a 860 MW teljesítményű AES-Tisza II erőmű (ismertebb nevén: Tisza II Erőmű, Tisza Erőmű) beruházása. Ezáltal lett az átalakult Tiszai Erőmű Vállalat – magában foglalva a Tiszapalkonyai Hőerőművet, a Tisza II Erőművet, a tiszalöki, kiskörei és kesznyéteni vízerőműveket – több mint 1300 MW teljesítmény feletti kapacitással akkoriban az ország második legnagyobb erőműve (hivatalosan egyetlen egy erőműnek/termelőegységnek minősült).[forrás?]

A Tiszai Erőmű Vállalat tészvénytársasággá alakulásakor kapta meg a Borsodi Energetikai Kft.-t, így 1992-től Lyukóbánya és a kazincbarcikai Borsodi Hőerőmű a Tisza Erőmű Rt.-hez került. A vállalat, majd annak jogutódja a Tiszai Erőmű Rt., 1996-tól teljesen szétesett. A hét telephelyből a Tisza II Erőművet, a Borsodi és Tiszapalkonyai Hőerőművet, valamint Lyukóbányát az AES Amerikai energetikai társaság vette meg, és üzemeltette tovább. A három vízerőmű pedig külön cégekhez került, 1996-tól. A 2011-ben leállított Tiszapalkonyai és a Borsodi Hőerőműveket egy ukrán befektető csoport vette meg az AES-től 2014-ben, de elbontási céllal. A Tisza II Erőművet 2012 decemberében vette meg egy magyar befektetői csoport újraindítási szándékkal, ám végül nem sikerült az újraindítása. Később 2020 decemberében az MVM kezébe került az erőmű, melynek fejlesztése 2021-ben még zajlott. A nagyberuházás után a Tisza II Erőmű Magyarország második legnagyobb erőműve lesz, a maga 998 MW-os kapacitásával.[forrás?] Lyukóbányát még az AES 2004-ben zárta be, mert már nem érte meg neki új bányatárókat nyitni.[forrás?]

A vállalat korábbi telephelyei napjainkban[szerkesztés]

Források[szerkesztés]