A hosszú menetelés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(The Long Walk szócikkből átirányítva)
A hosszú menetelés
SzerzőStephen King (Richard Bachman)
Eredeti címThe Long Walk
Ország USA
Nyelvangol
Műfaj
Kiadás
KiadóNew American Library
Kiadás dátuma1979
Magyar kiadóEurópa Könyvkiadó
Magyar kiadás dátuma2015
FordítóBihari György
Média típusakönyv
Oldalak száma352 (2015)
ISBNISBN 9789634052012 (2015)
SablonWikidataSegítség

A hosszú menetelés (The Long Walk) Stephen King amerikai író 1979-ben megjelent regénye, amelyet Richard Bachman álnéven adott ki. Magyarul először az Európa Könyvkiadónál jelent meg a regény, Bihari György fordításában, 2015-ben.[1][2]

Története[szerkesztés]

Noha a könyv néhány évvel a Carrie című mű után látott napvilágot, valójában ez volt az első regény, amit Stephen King írt. A történetet a Maine-i Egyetemen végzett tanulmányainak első két félévében, 1966-67 között írta meg, ám visszautasították egy első regényeseknek meghirdetett pályázatról, és a kézirat fiókba került.

Mindeközben King éveken át próbált bejutni a neves Doubleday kiadóhoz, ám a könyvet az akkori szerkesztő, Bill Thompson is visszautasította. Az író eddig magyarul kiadatlan regényéhez, a Rage című íráshoz hasonlóan, ezt a történetet is többször átíratták Kinggel a kiadónál, mielőtt végleg visszautasították a megjelentetését. A könyv végül csak az író ismertté válását követően jelent meg.

Saját elmondása szerint az író azért döntött ismét az álnév használata mellett, mert a saját neve alatt évente megjelent legalább egy könyv, és nem akarta ismételten Stephen King-regényekkel terhelni az olvasóit ilyen rövid időn belül. Másik oka pedig - az író elmondása szerint - az volt, hogy látni szerette volna, vajon képes-e a regény arra, hogy önnön erejéből fennmaradjon a piacon. Ez a kísérlet azonban nem jött be, és csak 1985 után, amikor is leleplezték King álnevét, került a bestseller listákra, amikor a további Bachman-regényekkel együtt A hosszú menetelés eladási számai az egekbe szöktek.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A regény egy szörnyű új világban játszódik, amelyben a legelvetemültebb sportverseny az úgynevezett Hosszú Menetelés, a Long Walk. Száz fiatal több napon keresztül verseng azért, hogy kiderítse: melyikük a legjobb, melyikük tud a legtöbbet gyalogolni. Az ár azonban magas: mindenkit, aki megszegi a szigorú szabályok egyikét, azonnal lelőnek. Gyalogolj vagy halj meg – ez az összes közül a legfőbb szabály.

De a fiatalok mindegyike valóban részt akar venni ezen a versenyen, ebben a küzdelemben. Megtiszteltetés mindenki számára, akit kiválaszt a hatalmas és megközelíthetetlen idegen, ’Az Őrnagy’, és aki ily módon versenghet a többiekkel. És természetesen mindenki nyerni szeretne: Ray Garraty, a főhős, ’Maine állam kedvence’, Pete McVries, Ray legjobb barátja a küzdelem során, Barkovitch, aki mindenki sírján táncolni akar a gyaloglás végén, Scramm, a gyaloglók közül az egyetlen nős, Hank Olson, Collie Parker és a többiek.

Megismerjük sok srác életét, otthoni és a gyaloglás során felbukkanó problémáját. Sokan közülük összebarátkoznak, egyesek önfejű, arrogáns különcökké válnak a gyaloglás következtében. De mindenkinek megvannak a maga okai, mindenki másképp boldogul ezzel az emberfeletti küzdelemmel.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Magyarul[szerkesztés]

  • Richard Bachman: A hosszú menetelés; ford. Bihari György; Európa, Bp., 2015

Jegyzetek[szerkesztés]