Thökk

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Thökk
17. századi illusztráció Thökkről egy izlandi kéziratban
17. századi illusztráció Thökkről egy izlandi kéziratban

Thökk vagy Þökk mitológiai alak, jötunn a skandináv mitológiában. Feltételezhető, hogy ő Loki álruhában, aki nem hajlandó megsiratni a megölt Baldrt, így kényszerítve őt, hogy Helheimban maradjon.

Neve az óészaki és izlandi köszönöm szóból ered.

A Prózai Eddából[szerkesztés]

Miután Baldrt megölték, Hermóðr ellovagolt Helheimba. Helheim istennője, Hél úgy döntött, hogy Baldr visszatérhet az élők közé, ha az istenek és a halandók együtt sírnak érte. Ezért az ázok követeket küldtek a világ minden tájára, hogy mindenki sirassa, de:

„Miután a hírvivők hazamentek, mivel jól végezték küldetésüket, találtak egy barlangot, ahol egy óriásnő ült, aki Thökknek nevezte magát. Imádkoztak neki, hogy segítsen visszahozni Baldrt, erre ő azt mondta:

Thökknek nincs könnye, se gyásza;
Baldrt nem bánja.
Nekem nem használt se élve, se holtan,
Hél tartsa meg, ami az övé.[1]

És az emberek úgy vélik, hogy aki ott volt, az Loki Laufeyarson volt, aki a legtöbb rosszat tette az ázok közül.” (Gylfaginning 49.)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ezt a strófát a Prózai Edda Gylfaginning című része idézi, de forrása ott nem szerepel.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Þökk című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Forrás[szerkesztés]

Orchard, Andy (1997). Dictionary of Norse Myth and Legend. Cassell. ISBN 0-304-34520-2