Prózai Edda

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Prózai Edda
Ifjabb Edda, Snorri Eddája
A Prózai Edda kézirat fedőlapja 1666-ból
A Prózai Edda kézirat fedőlapja 1666-ból

SzerzőSnorri Sturluson
Eredeti címSnorra Edda
Megírásának időpontja1220 körül
Nyelvizlandi
Műfaja középkori skandináv mitológia
Kiadás
Magyar kiadásnincs
Külső hivatkozáshttp://www.heimskringla.no/wiki/Snorres_Edda_%28svensk%29
A Wikimédia Commons tartalmaz Prózai Edda témájú médiaállományokat.

Prózai Edda, Ifjabb Edda vagy Snorri Eddája (izlandiul: Snorra Edda), középkori kézirat a skandináv mitológiáról. A művet a politikus és író Snorri Sturlusonnak tulajdonítják, s valószínűnek tartják, hogy az 1220-as évek körül készült el vele. A legrégibb kéziratát Uppsalában őrzik, és 1300 körül íródott, vagyis nem Snorri kezeírása, aki 1241-ben halt meg.

Az is valószínű, hogy a Prózai Edda régebbi, mint a Verses Edda. Az uppsalai kézirat is korábbi, mint a Verses Edda legrégibb kézirata. A félreértést az okozta, hogy azt hitték, a Verses Eddát Sämund Frode (Tudós Saemund) gyűjtötte össze.

A műnek főleg tudományos (mitológiai és verstani) jelentősége van, de a szépen előadott és versekkel tűzdelt mítoszok költői értéket is képviselnek.

A Prózai Edda négy részből áll:

  • Prologus (Előszó)
  • Gylfaginning (Gylfi káprázata)
  • Skáldskaparmál (Költészet nyelve)
  • Háttatal (Verstan)

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Snorres Edda című svéd Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Prose Edda című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.