Tapogató nélküli bordásmedúzák

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tapogató nélküli bordásmedúzák
Kucsmamedúza (Beroe ovata)
Kucsmamedúza (Beroe ovata)
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Alország: Valódi szövetesek (Eumetazoa)
Törzs: Bordásmedúzák (Ctenophora)
Osztály: Tapogató nélküli bordásmedúzák (Nuda)
Rend: Kucsmamedúzák (Beroida)
Család: Kucsmamedúzák (Beroidae)
Eschscholtz, 1825
Szinonimák
  • Atentaculata
  • Macropharyngea
Osztályok

Nemek

Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Tapogató nélküli bordásmedúzák témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Tapogató nélküli bordásmedúzák témájú kategóriát.

A kucsmamedúzák (Beroidae) a bordásmedúzák (Ctenophora) törzsében a tapogató nélküli bordásmedúzák (Nuda) osztályának egyetlen családja alig néhány recens fajjal.

Származásuk, elterjedésük[szerkesztés]

A kambriumban különültek el a törzs másik, jóval több fajt számláló osztályától, a tapogatós bordásmedúzáktól (Tentaculata) (és az időközben kihalt osztályoktól, amelyek rendszertani helyzete elég bizonytalan).

Két legismertebb fajuk:

Megjelenésük, felépítésük[szerkesztés]

Könnyen megkülönböztethetők a tapogatós bordásmedúzáktól (Tentaculata), mivel — amint erre a két osztály neve is utal — se a fiatal, se a kifejlett állatoknak nincsenek tapogatói, tehát tapogatóhüvelyük sincs.

A kucsmamedúza név arra utal, hogy testalkatuk magas kucsmára emlékeztet. A kucsma alján nyílik a száj, a tetején foglal helyt az apikális szerv. A kettő között húzódnak és alul a szájnyílás közelében végződnek a bordák a rajtuk keresztben álló, csillós úszólemezkékkel.

Hosszú és tágas garatjukra utalt a sikertelenül bevezetni próbált Macropharyngea név. Ennek hossza eléri a test hatheted részét és csak vékony testfal választja el a külvilágtól. A szájnyílásban elhelyezkedő, befelé görbülő cirruszok a zsákmány kiszabadulását hivatottak megakadályozni. A zsákmányt erőteljes garatizmok továbbítják a rövid központi gyomorba, amely közvetlenül az apikális szerv alatt helyezkedik el. Belőle ágaznak ki a megemésztett táplálékot szállító délkörszerű, de rendszeresen elágazó és újraegyesülő csatornák. Mivel ezek áttűnnek az állatok csaknem átlátszó testén az ettől márványosan erezettnek tűnik.

Életmódjuk, élőhelyük[szerkesztés]

Valamennyien tengeriek. Nyíltvíziek (pelágikus)ak. A plankton legfontosabb összetevői közé tartoznak, tehát többnyire a felszín közelében tartózkodnak. Vaskos alakjuk ellenére ügyesen úsznak; eközben szájnyílásuk váltakozva lefelé, illetve fölfelé néz. Éjszaka a legkisebb ingerre is kékes vagy zöldes fénnyel világítanak olyan intenzíven, hogy az akváriumban tartott példányok mellett az újságot normálisan el lehet olvasni.

Petéik is zöldes fénnyel világítanak.

Táplálkozásuk[szerkesztés]

Ragadozók. Fő (akváriumban kizárólagos) táplálékaik más bordásmedúzák; egyebek közt fajtársaik is. Áldozataikat a szájnyílás környékén található méregmirigyekkel bénítják meg. Előszeretettel támadnak meg a Leucathea nem lebenyes medúzáira, és akkor is elbánnak velük, ha azok a nagyobbak. A nagyobb áldozatokat erőteljes törzsizmaikkal préselik magukba; ilyenkor garatjuk (testük) kitágul, ahogy ráhúzzák magukat a zsákmányra. Az így felpuffadt állat nem tud úszni, és csak lebeg, amíg többé-kevésbé meg nem emészti táplálékát.

Az emészthetetlen maradékok és salakanyagok többségét szájnyílásukon öklendezik ki.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Urania Állatvilág I. Alsóbbrendű állatok. Második, változatlan kiadás. Gondolat Kiadó, Budapest, 1977. 119–120. old.