Több a sokknál

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Több a sokknál
(Bringing Down the House)
2003-as amerikai film

RendezőAdam Shankman
Producer
  • David Hoberman
  • Ashok Amritraj
Műfajromantikus vígjáték
ForgatókönyvíróJason Filardi
Főszerepben
ZeneLalo Schifrin
OperatőrJulio Macat
VágóGerald B. Greenberg
DíszlettervezőLinda DeScenna
Gyártás
GyártóTouchstone Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínPittsburgh
Játékidő105 perc
Költségvetés33 millió amerikai dollár[1]
Forgalmazás
Forgalmazó
  • Walt Disney Studios Motion Pictures
  • Netflix
BemutatóUSA 2003. március 7.
Bevétel164,7 millió amerikai dollár[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Több a sokknál (eredeti cím: Bringing Down the House) 2003-ban bemutatott amerikai romantikus filmvígjáték, melyet Adam Shankman rendezett. A főbb szerepekben Steve Martin és Queen Latifah látható.

Egy jómódú ügyvéd kénytelen segíteni egy börtönből frissen szabadult, szókimondó fekete nőnek, aki ártatlanságát akarja bebizonyítani.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2003. március 7-én mutatták be a mozikban. Bevételi szempontból kiválóan teljesített, a 33 millió dolláról készül produkció világszerte mintegy 165 millió dollárt termelt.[1] A kritikusokat azonban megosztotta a film.

Cselekmény[szerkesztés]

Peter Sanderson munkamániás, adóügyekkel foglalkozó ügyvéd. Különköltözött feleségétől, Kate-től és gyerekeire, Sarah-ra and Georgie-ra sincs ideje.

Egy chatszobában megismerkedik Charlene Mortonnal, akit fiatal ügyvédnőnek hisz és vakrandira hív meg otthonába. Randipartnere azonban valójában egy nagyszájú, fekete nő, nemrég szökött meg a börtönből, ahová állítása szerint ártatlanul zárták. Charlene zsarolással akarja rávenni a férfit, segítsen neki tisztázni a nevét, de Peter kidobja őt otthonából.

Amikor Peter épp egy problémás ügyféllel, a dúsgazdag Mrs. Virginia Arness-szel készül találkozni, Charlene felbukkan a színen és felkelti Peter kollégájának és barátjának, a kéjsóvár Howie Rottmannek a figyelmét. Peter hajlandó segíteni a nőnek átnézni bírósági papírjait és elszállásolja őt otthonában, azt hazudva mindenkinek, hogy Charlene a gyerekei dadusa. Kate kellemetlen modorú, gazdag és idős férfiak vagyonára pályázó, pénzéhes húga tiszteletlenül bánik Charlene-nel, de ő egy ádáz, öltözőbeli verekedésben diadalmaskodik felette.

Peter vacsorázni viszi Charlene-t, Kate-t viszont felzaklatja, amikor látja őket együtt táncolni. Hazatérve Charlene tanácsokat ad a részeg Peternek felesége visszaszerzéséhez, de félreérthető helyzetben talál rájuk Peter bigott szomszédja, aki egyben főnökének a nővére is. Charlene segítségével Georgie legyőzi olvasási nehézségeit, Sarah megmenekül egy partin egy erőszakoskodó udvarlótól és Peter is jobb szülővé válik.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[2]
Steve Martin Peter Sanderson ügyvéd Barbinek Péter
Queen Latifah Charlene Morton, szökött elítélt Bognár Gyöngyvér
Eugene Levy Howie Rottman, Peter kollégája és legjobb barátja Orosz István
Kimberly J. Brown Sarah Sanderson, Peter lánya Bogdányi Titanilla
Angus T. Jones Georgie Sanderson, Peter fia
Joan Plowright Virginia Arness, Peter arrogáns ügyfele Pásztor Erzsi
Jean Smart Kate Sanderson, Peter elhidegült felesége Kovács Nóra
Missi Pyle Ashley, Kate szexmániás és pénzéhes húga
Steve Harris Özvegy, Charlene zűrös exbarátja Galambos Péter
Michael Rosenbaum Todd Gendler, Peter arrogáns kollégája
Betty White Mrs. Kline, Peter rasszista szomszédja
Jim Haynie Ed Tobias, Peter főnöke
Matt Lutz Aaron
Victor Webster Glen, Kate jóval fiatalabb udvarlója
Kelly Price önmaga

Fogadtatás[szerkesztés]

Bevételi adatok[szerkesztés]

A film első helyen nyitott az észak-amerikai mozikban. 33 millió dolláros költségvetés mellett az USA-ban és Kanadában 132,7 millió, a többi országban 32 millió dollárt termelt. Összbevétele így 164,7 millió dollár lett.

Kritikai visszhang[szerkesztés]

A Rotten Tomatoes weboldalon 151 kritika összesítése alapján 34%-os értékelést szerzett. A szöveges konklúzió szerint „bár a szereplőgárda sziporkázik, képtelenek megmenteni ezt a vígjátékot, amely túlzottan mesterkélt és tömve van elavult, sértő faji jellegű viccekkel.”[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Bringing Down the House (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2023. március 7.)
  2. Több a sokknál - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. március 7.)
  3. Bringing Down the House (angol nyelven). Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2023. március 7.) „Though the cast shines, they can't save this comedy, which is overly contrived and filled with outdated and offensive racial jokes.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Bringing Down the House (film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]