Szteroidok hatása alatt (South Park)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Szteroidok hatása alatt szócikkből átirányítva)
Szteroidok hatása alatt
South Park
8. évad, 2. epizód
Timmy felfedezi, hogy Jimmy szteroidokat szed
Timmy felfedezi, hogy Jimmy szteroidokat szed
Eredeti címUp the Down Steroid
VendégszereplőMark McGwire
Barry Bonds
Jason Giambi[1]
ÍróTrey Parker[2]
RendezőTrey Parker[2]
Gyártási szám803
Első sugárzás2004. március 24.
Első sugárzás Magyarországon2005. július 19.
Kronológia
ElőzőEgy kellemes nap fegyverekkel
KövetkezőA zsidók passiója
A South Park epizódjainak listája

A Szteroidok hatása alatt (Up the Down Steroid) a South Park című animációs sorozat 113. része (a 8. évad 2. epizódja). Elsőként 2004. március 24-én sugározták az Egyesült Államokban.

Az epizód cselekménye szerint Jimmy Vulmer mindent megtesz, hogy nyerjen a Speciális Olimpián, ám az első helyért járó pénzjutalomra pályázó Eric Cartmannek is hasonló tervei vannak...

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Timmy és Jimmy Vulmer, a két South Park-i fogyatékkal élő fiú bejelenti a főszereplő gyerekeknek, hogy részt vesznek a denveri Speciális Olimpián. A versenyről és annak az első helyezésért járó, ezer dolláros pénzjutalomról értesülve Eric Cartman úgy dönt, szellemileg visszamaradottnak tetteti magát, hogy a többi versenyzőt maga mögé utasítva megnyerje a pénzt. Kyle Broflovski elborzadva hallja a tervet és igyekszik lebeszélni róla Cartmant, de ő hajthatatlan: a cél érdekében különleges felkészülésbe kezd, többek között együtt utazik értelmi fogyatékos gyerekekkel, hogy tanulmányozza a viselkedésüket, hosszas tervezés után megváltoztatja az öltözködését és a hajviseletét, valamint megfigyeli Kid Rock színpadi mozgását, hogy minél hitelesebb legyen, mint értelmi fogyatékos. Ezután sikerül rávennie a túlságosan engedékeny anyját, hogy benevezze őt a versenyre.

Ezalatt Jimmy Vulmer a jobb teljesítmény elérése érdekében szteroidokat kezd szedni (tekintet nélkül Timmy ellenkezésére) és különösen agresszívvé válik, egészen addig a pontig, hogy megtámadja a barátnőjét és a saját anyját is. Timmy próbálja lebeszélni őt erről és az iskolai tanácsadót, Mr. Mackeyt is felkeresi, de képtelen bármit is tenni az ügyben. Kyle ismét próbál hatni Cartmanre, mert szerinte a mostani tervével túl messzire ment és a pokolra fog jutni; Kyle még odáig is elmegy, hogy Cartmant a barátjának nevezi, de az nem hallgat rá.

A verseny napján Cartman és Jimmy is nagy ambíciókkal kezdi el a versenyszámokat, de amíg Jimmy mindenben első helyezést ér el, addig az edzetlen és túlsúlyos Cartman állandóan utolsóként ér célba. A díjátadón részt vevő három baseball-játékos (Mark McGwire, Barry Bonds és Jason Giambi)[1] Jimmyt kiáltja ki győztesnek, míg az összes versenyszámban utolsó Cartman vigaszdíjként egy utalványt kap. Jimmy, meglátva Cartmant, rátámad és csalónak nevezi, de Timmy rámutat arra, hogy nincs joga ítélkezni felette, mert ő sem tisztességesen versenyzett. Ezt belátva Jimmy elismeri – az őszinteségéért és bátorságáért őt éljenző – közönség előtt, hogy mit tett és ünnepélyesen visszaadja az érmet.

Az epizód legvégén Cartman próbálja elhitetni barátaival, csak azért indult a Speciális Olimpián, hogy leleplezze Jimmyt és leszoktassa őt a szteroidokról, de természetesen senki nem hisz neki, így Cartman dühösen otthagyja őket.

Megjegyzések[szerkesztés]

  • Cartman felkészülési jelenete és a verseny alatt is Paul Engemann „Scarface (Push It to the Limit)” című számának némileg módosított változata hallható (amely eredetileg az 1983-as A sebhelyesarcú című filmnek az egyik betétdala volt). Amikor Jimmy a szteroidok hatására dühöngeni kezd, a háttérben Samuel Barber Adagio for Strings című szerzeménye szól.[3]
  • Az epizód bemutatása után egy évvel később került mozikba A pofátlan (The Ringer) című film, melyben a főszereplő – Cartmanhez hasonlóan – úgy próbál pénzhez jutni, hogy benevez a paralimpiára. A South Park rajongói a film forgatókönyvíróját, Ricky Blitt-et plagizálással vádolták meg, aki szerint viszont a South Park készítői lopták el az ő évekkel korábban már kigondolt ötletét. Trey Parker és Matt Stone tagadta a vádakat.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Lazarus, Adam: The Funniest South Park Sports Parodies Ever (angol nyelven). www.bleacherreport.com, 2010. október 11. (Hozzáférés: 2013. január 5.)„Cartoon figures of Mark McGwire, Barry Bonds, and Jason Giambi were in attendance at the Special Olympics as a treat for the participants.”
  2. a b Full cast and crew for "South Park" Up the Down Steroid (2004) (angol nyelven). Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2009. november 16.)
  3. szerk.: Arp, Robert: South Park and Philosophy: You Know, I Learned Something Today (angol nyelven). Amerikai Egyesült Államok: Blackwell Publishing, 239. o. (2007). ISBN 1405161604 
  4. Nashawaty, Chris: 'Ringer' of Truth (angol nyelven). Entertainment Weekly, 2005. december 16. [2009. április 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. január 5.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
Commons