Sznobjektív

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sznobjektív
Műfajközéleti toplista

MűsorvezetőPuzsér Róbert
NarrátorNagy Sándor
Maday Gábor (1. évad)
Németh Kriszta
Lengyel Judit (2. évad)
Lutter Imre (3. évad)

SzlogenSzókimondó igazságshow
OrszágMagyarország
Nyelvmagyar
Évadok3
Epizódok83 (2021. július 5.)
Gyártás
Részenkénti játékidőkb. 40 perc
Sugárzás
Eredeti adóHír TV (2016–2018)
ATV (2021)
Eredeti sugárzás2016. október 16.2021. július 5.
Státuszszünetel
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
SablonWikidataSegítség

A Sznobjektív egy közéleti televíziós műsor, amely a Hír TV-n jelentkezett 2016 és 2018 között, majd az ATV-n 2021-től.[1] Műsorvezetője Puzsér Róbert, aki minden adásban egy meghívott vendéggel beszélget az általa egy adott tematika alapján felállított top 10-es listáról. A Sznobjektív saját meghatározása szerint "szókimondó igazságshow".

Története[szerkesztés]

Kezdetek és a Hír TV-s műsor[szerkesztés]

Közvetlen előzménye az ugyancsak Sznobjektív címre hallgató rendezvénysorozat (illetve közéleti workshop) volt, melyet Puzsér és barátai szerveztek a 2010-es évek elején, és amelyek során valamely tematikát körbejárva toplistákat állítottak össze a saját személyes benyomásaik alapján. Ilyen volt többek között "Az 50 legjobb előadó",[2] "Az 50 legjobb klip",[3] vagy a "Greatest Shits – A 100 legszarabb sláger".[4]

2016 októberében mutatkozott be a Hír TV-n a televízióműsor, melyet élő közönség előtt vettek fel. Minden adásnak volt egy kimondott tematikája, mely mentén összeállítottak az aktuális heti vendéggel egy tízes listát. A tizediktől haladtak visszafelé, eleinte megszakítás nélkül, később, a hatodik helyezett után egy reklámblokkal. Az első helyezett előtt a műsor első évadában mindig összegezték az előző kilenc helyezettet, az első néhány adásban internetes kommenteket olvastak be a műsorral kapcsolatban. Az első évad utolsó adása rendhagyó volt, ugyanis abban – a műsor során először – egy nő, D. Tóth Kriszta volt a vendég, és szerepet cseréltek Puzsérral, miközben a műsort elemezték.

Kezdetben vasárnap este 9-kor kezdték, történetesen egyidejűleg az ATV-n is ugyanakkor kezdődő Frizbi Hajdú Péterrel című műsorral. Később a kezdési időpontot egy órával korábbra tették. Az egyes adások videói nem sokkal a tévés műsorsugárzás után felkerültek Puzsér Róbert hivatalos YouTube-csatornájára is.

Megszűnése a Hír TV-n[szerkesztés]

2018. augusztus 1-jén a Hír TV tulajdonosi körében bekövetkezett változások miatt kétségessé vált, hogy a kritikai szempontból semleges (tehát mindenről és mindenkiről egyforma erővel kritikát formáló műsor) megmaradhat-e a tévécsatorna műsorán. A Sznobjektív június 10-e óta nyári szüneten volt, a tervek szerint szeptemberben folytatódott volna. Puzsér a hónap során végig csak annyit mondott, hogy a műsor jövője kétséges, de amennyiben hagyják, hogy továbbra is ugyanúgy dolgozzon rajta kollégáival, úgy szívesen maradna. Augusztus 5-én a műsor ismétlése helyett már egy teljesen más, archív műsort vetítettek, ami előrevetítette a sorsát.

Augusztus 29-én Puzsér Facebook-üzenetben írta meg, hogy elbocsátották a csatornától, ahol "kétfős kivégzőosztag" várta. Állítása szerint "legalább nem alakoskodtak, nem hazudoztak, nem kerestek érveket, hogy miért kell megszüntetni egy független, kiegyensúlyozott és nézett műsort. Politikai leszámolás volt, és ezt nem is próbálták tagadni." Attól nem zárkózott el, hogy a YouTube-on esetleg folytatódjon a műsor a jövőben.[5]

Az ATV-n[szerkesztés]

2020 őszén Puzsér Róbert először a Spirit FM-en folytatta az Önkényes Mérvadó című rádióműsort, majd a szintén a tulajdonosi körhöz tartozó ATV-n lett az Öt című beszélgetős műsor egyik állandó vendége. Ezt követően az ATV úgy döntött, hogy a sikeres Sznobjektívet is feltámasztja. Az ATV az első részt eredetileg május 3-án sugározta volna, de végül a premiert 1 héttel eltolták, így a műsor 2021. május 10-étől minden hétfőn látható a csatorna műsorán, este 22:15-kor. Nyolc epizód után az új évad váratlanul véget ért. Puzsér egy Klubrádiós interjúban elmondta, hogy a saját testi-szellemi egészségének érdekében egy időre szünetelteti a televíziós szerepvállalásait, ezért a Sznobjektív se folytatódik, hanem majd csak valamikor, bizonytalan idő múlva.

Érdekességek[szerkesztés]

Az első adás témája azért lett a tíz leghitványabb szakma, mert még 2011-ben Puzsér Róbert és Farkas Attila Márton erről tartott előadást az Apu azért iszik, mert te sírsz rendezvénysorozaton belül, mérsékelt sikerrel. Puzsér saját bevallása szerint is alig voltak jelen többen egy tucatnyi embernél, és azok jelentős része is egymással beszélgetett és nem rájuk figyelt, amit ők zokon vettek, és mintegy "bosszúból" lett ez a tematika.

"A tíz leghitványabb magyar nyelvű sláger" tematikájú műsorban szerepelt Zámbó Jimmy "Egy jó asszony mindent megbocsát" című dala, amelyet Puzsér ízléstelennek nevezett, az alkoholizmus és a családon belüli erőszak propagálása miatt. Válaszul az énekes fia, Zámbó Krisztián Facebook-üzenetben fejezte ki nemtetszését, és "bokszolni" hívta ki Puzsért egy ringben. Válaszbejegyzésében Puzsér azt írta, az, hogy Zámbó egy olyan alakkal akar bokszolni, "aki nyilvánvalóan nem a ring bajnoka, hanem egy puhos és puhány filosz, nem azt mutatja, hogy férfi, legfeljebb azt, hogy eléggé gyáva."[6]

"A tíz legnagyobb közéleti kulturális lufi" című adásban úgy jellemezte Vágó Istvánt, mint "a Kádár-rendszer utolsó és a rendszerváltás első nagy médiahazugsága". Ezen túlmenően "agresszív, szektás nyuggernek" nevezte, aki a Facebookon trollkodik. Emellett Vágó bűnének nevezte, hogy a lexikális tudást összemosta a műveltséggel, a műveltséget pedig az intelligenciával.[7] Kettejük között már korábban is konfliktus alakult ki, amikor 2016 márciusában Puzsér egy Magyar Nemzet-cikkében azt írta, hogy a Facebook egy zsarnoki intézmény, mert önkényesen törölhet bármit, és csak a felhasználó által preferált vélemények jelennek meg. Vágó válaszul őrültnek nevezte Puzsért, majd Puzsér nevezte Vágót "orbánofóbnak", aki már csak a Facebookon tudja magát kiélni. A Sznobjektív adása után ez a vita eszkalálódott, Vágó kategorikusan tagadta azt, hogy a vádakkal ellentétben előtte ott lettek volna a helyes válaszok a kvízműsoraiban, és csak eljátszotta a kvízprofesszort. Válaszul Puzsér egy nyilvános kvízre hívta ki Vágót, mindennemű segédlet nélkül, de ez annyiban is maradt.

"A tíz leghitványabb előadó" című adásban Eszenyi Enikőt kritizálta, mégpedig különösen a "Nemzeti Dal" sajátos előadásmódja miatt, melyet már korábban is szóvá tett, az Apu azért iszik, mert te sírsz-rendezvénysorozat egy 2016-os alkalmával. Akkor sem rejtette véka alá, így most sem, hogy Eszenyit olyan dívának tartja, akinek nem kellene kultúrát csinálnia. Kijelentésének kisebb visszhangja volt.[8]

2017 szeptemberében egy rendhagyó, kétrészes adás úgynevezett "Sznobjektív Szembesítés" volt, mely annyiban volt eltérő a korábbi adásoktól, hogy Puzsér beszélgetőpartnere, Antoni Rita, tulajdonképpen vitapartnere volt, és a genderkurzus tíz fő bűnének felsorolásakor Antoni az ellenpontot képezte. Később Fodor Gáborral tartott ugyanilyen kétrészes adást. Lendvai Ildikó azután lett a műsor vendége, hogy "Az MSZP tíz fő bűne" című adást Konok Péterrel vették fel, állításuk szerint azért, mert senki nem fogadta el a meghívást. Lendvai Ildikó aztán jelezte, hogy őt – a műsor állításával ellentétben – meg sem keresték, Puzsér így, elnézését kérve, meghívta, és megismételték vele a korábbi adást.

2017 novemberében "A tíz leghitványabb szakítós duma" című adásba Puzsér volt barátnőjét, Hevesi Flórát hívta meg, aki Puzsér saját bevallása szerint a hatodik és a második helyezett szöveget is alkalmazta vele szemben kapcsolatuk végén.

A 2017. december 31-én sugárzott "2017 tíz legirritálóbb bulvárpillanata" című műsor végén egy kétperces "Extra" blokkban Puzsér Róbert egy héliumos léggömb tartalmát szívta el, és beszélt emelkedett hangmagasságon a közönség legnagyobb derültségére.

Adások[szerkesztés]

Első évad (2016-2017)[szerkesztés]

# Téma Társműsorvezető Adás napja
1 A tíz leghitványabb szakma Farkas Attila Márton 2016. október 16.
2 A Kádár-rendszer tíz halálos bűne Nyári Gábor 2016. október 23.
3 A tíz leghitványabb magyar nyelvű sláger Dinnyés Gergely 2016. október 30.
4 A tíz legjobb videóklip Magyar Dávid 2016. november 6.
5 A tíz legrosszabb amerikai elnök Farkas Attila Márton 2016. november 13.
6 A tíz legjobb magyar tévés műsorvezető Horváth Oszkár 2016. november 20.
7 Az Európai Unió tíz halálos bűne Farkas Attila Márton 2016. november 27.
8 A tíz legkártékonyabb kulturális szélhámosság Farkas Attila Márton 2016. december 4.
9 A tíz legnagyobb hatású ember Magyar Dávid 2016. december 11.
10 A tíz legnagyobb közéleti és kulturális lufi Dinnyés Gergely 2016. december 18.
11 A tíz legpusztítóbb karácsonyi sláger Dinnyés Gergely 2016. december 25.
12 A tíz legelcsépeltebb újévi fogadalom Farkas Attila Márton 2016. december 31.
13 Tíz ok, amiért Orbán Viktor örökre hatalmon marad Gulyás Márton 2017. január 8.
14 Tíz ok, amiért Orbán Viktor nem marad örökre hatalmon Vágó Gábor 2017. január 15.
15 A tíz leghitványabb magyar nyelvű előadó Horváth Oszkár 2017. január 22.
16 A tíz legnagyobb élő magyar Farkas Attila Márton 2017. január 29.
17 A rendszerváltás tíz halálos bűne Dinnyés Gergely 2017. február 5.
18 A tíz legtisztességesebb politikus Farkas Attila Márton 2017. február 12.
19 Tíz bizonyíték arra, hogy Orbán Viktor kormánya polgári és konzervatív Magyar Dávid 2017. február 19.
20 A tíz legnyálasabb világsláger Dinnyés Gergely 2017. február 26.
21 A tíz leghitványabb tévés műsorvezető Horváth Oszkár 2017. március 5.
22 A harmadik magyar köztársaság tíz legsötétebb pillanata Farkas Attila Márton 2017. március 12.
23 A tíz legpusztítóbb trash-sláger Horváth Oszkár 2017. március 19.
24 Tíz ígéretes karrier, amit keresztülhúzott a politika Magyar Dávid 2017. március 26.
25 Tíz magyar humorista, aki tényleg humoros Dinnyés Gergely 2017. április 2.
26 A tíz legnagyobb élethazugság Gödri Bulcsu 2017. április 9.
27 Tíz programpont a harmadik magyar köztársaság megmentéséért (1. rész) Gulyás Márton 2017. április 16.
28 Tíz programpont a harmadik magyar köztársaság megmentéséért (2. rész) Gulyás Márton 2017. április 23.
29 Tíz magyar kulturális szereplő, akinek jár a Kossuth-díj Ceglédi Zoltán 2017. április 30.
30 A tíz legpusztítóbb politikai mantra Farkas Attila Márton 2017. május 7.
31 Tíz bizonyíték arra, hogy a magyarországi baloldal szolidáris és szociálisan érzékeny Ceglédi Zoltán 2017. május 14.
32 A tíz legjobb magyar film Farkas Attila Márton 2017. május 21.
33 Az elmúlt negyed század tíz legbotrányosabb idézete Fekete Norbert 2017. május 28.
34 A tíz leghitványabb könnyűzenei előadó Horváth Oszkár 2017. június 4.
35 A tíz legpusztítóbb magyar mantra Dinnyés Gergely 2017. június 11.
36 A Sznobjektív tíz fő bűne D. Tóth Kriszta 2017. június 18.

Második évad (2017-2018)[szerkesztés]

# Ep. Téma Társműsorvezető Adás napja
37 1 A tíz legtehetségesebb magyar Ceglédi Zoltán 2017. szeptember 10.
38 2 A tíz legalávalóbb magyar zenekar Horváth Oszkár 2017. szeptember 17.
39 3 Sznobjektív Szembesítés – A genderkurzus tíz fő bűne (1. rész) Antoni Rita 2017. szeptember 24.
40 4 Sznobjektív Szembesítés – A genderkurzus tíz fő bűne (2. rész) Antoni Rita 2017. október 1.
41 5 A tíz legrosszabb magyar film Farkas Attila Márton 2017. október 8.
42 6 Tíz dolog, amit helyesen tesz az Orbán-kormány Lukácsi Katalin 2017. október 15.
43 7 A NER tíz fő bűne Balogh Gábor 2017. október 22.
44 8 A tíz legképernyőfüggőbb közszereplő Horváth Oszkár 2017. október 29.
45 9 A tíz legpusztítóbb kulturális minta Fuchs Péter 2017. november 5.
46 10 A tíz legkártékonyabb közéleti szélhámos Ceglédi Zoltán 2017. november 12.
47 11 A tíz leghitványabb szakítós duma Hevesi Flóra 2017. november 19.
48 12 A tíz legszemetebb videóblog Dancsó Péter 2017. november 26.
49 13 A magyar televíziózás tíz legkínosabb pillanata Horváth Oszkár 2017. december 3.
50 14 A tíz legalávalóbb komment Gödri Bulcsu 2017. december 10.
51 15 A tíz legvisszataszítóbb céges szokás Dinnyés Gergely 2017. december 17.
52 16 Az emberiségre leselkedő tíz halálos veszély Farkas Attila Márton 2017. december 24.
53 17 2017 tíz legirritálóbb bulvárpillanata Ceglédi Zoltán 2017. december 31.
54 18 2017 tíz legirritálóbb közéleti pillanata Ceglédi Zoltán 2018. január 7.
55 19 A tíz legrosszabb magyar tévésorozat Horváth Oszkár 2018. január 14.
56 20 A tíz legfontosabb magyar himnusz Farkas Attila Márton 2018. január 21.
57 21 Tíz még fontosabb magyar himnusz Hevesi Flóra 2018. január 28.
58 22 Tíz érv a 4/5 mellett Magyar Dávid 2018. február 4.
59 23 A tíz legellenállhatatlanabb politikai kommunikátor a rendszerváltás óta Ceglédi Zoltán 2018. február 11.
60 24 A tíz legnagyobb magyar közéleti sámán Balogh Gábor 2018. február 18.
61 25 Tíz szakma tíz szégyene Magyar Dávid 2018. február 25.
62 26 A tíz legnagyobb filmrendező Fuchs Péter 2018. március 4.
63 27 A tíz legpusztítóbb magyarországi szekta Farkas Attila Márton 2018. március 11.
64 28 A tíz legjobb sorozat Horváth Oszkár 2018. március 18.
65 29 A tíz legpusztítóbb magyar toleranciahimnusz Farkas Attila Márton 2018. március 25.
66 30 A választási kampány tíz legkínosabb pillanata Ceglédi Zoltán 2018. április 1.
67 31 A magyar választó tíz fő bűne Ceglédi Zoltán 2018. április 15.
68 32 Sznobjektív Szembesítés – A magyar liberális elit tíz legnagyobb bűne (1. rész) Fodor Gábor 2018. április 22.
69 33 Sznobjektív Szembesítés – A magyar liberális elit tíz legnagyobb bűne (2. rész) Fodor Gábor 2018. április 29.
70 34 A nemzeti radikalizmus tíz fő bűne Balogh Gábor 2018. május 6.
71 35 Az MSZP tíz fő bűne Konok Péter 2018. május 13.
72 36 A tíz leghitványabb magyar musical Csízi Ágnes 2018. május 20.
73 37 A tíz legsötétebb modern tabu Hercsel Adél 2018. május 27.
74 38 Sznobjektív Szembesítés – Az MSZP tíz fő bűne (1. rész) Lendvai Ildikó 2018. június 3.
75 39 Sznobjektív Szembesítés – Az MSZP tíz fő bűne (2. rész) Lendvai Ildikó 2018. június 10.

Harmadik évad (2021)[szerkesztés]

# Ep. Téma Társműsorvezető Adás napja
76 1 A tíz leghitványabb magyar TV-műsor Horváth Oszkár 2021. május 10.
77 2 A tíz leghazugabb magyar mítosz Vona Gábor 2021. május 17.
78 3 Tíz ostobaság, amivel hülyítik magukat a nők Szentesi Éva 2021. május 31.
79 4 A tíz legmérgezőbb magyar popsztár Horváth Oszkár 2021. június 7.
80 5 Tíz ostobaság, amivel hülyítik magukat a férfiak Pásztor Anna 2021. június 14.
81 6 A tíz legkártékonyabb részvénytársaság Schiffer András 2021. június 21.
82 7 A tíz legbűzlőbb magyar ügy Pető Péter 2021. június 28.
83 8 Tíz alkalom, amikor Puzsér Róbert eladta magát Farkas Attila Márton 2021. július 5.
84 9 A tíz leghitványabb game-show[9]
85 10 A tíz legsötétebb horror film[9]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Visszatér a Sznobjektív, Puzsér Róbert tévéműsora (magyar nyelven). Media1, 2021. április 26. [2021. április 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. április 26.)
  2. Sznobjektív Az 50 Legjobb előadó / 50-46-ig Bevezető” (hu-HU nyelven).  
  3. Massive Attack - Protection” (hu-HU nyelven).  
  4. Baha Men - Who Let The Dogs Out (Original version) | Full HD | 1080p” (hu-HU nyelven).  
  5. Levente, Bittner. „Kirúgták Puzsér Róbertet a Hír TV-től”, Magyar Hang, 2018. augusztus 29.. [2018. augusztus 30-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2018. augusztus 29.) (hu-HU nyelvű) 
  6. http://blikkruzs.blikk.hu/sztarok/magyar-sztarok/zambo-jimmy-emleket-gyalazzak-nagyon-elfajult-zambo-krisztian-es-puzser-robert-vitaja/ytevvg4?utm_source=hirstart&utm_medium=hirstart&utm_campaign=hirstart
  7. Origo: Puzsér Róbert nekiment Vágó Istvánnak (magyar nyelven). http://www.origo.hu/. (Hozzáférés: 2017. április 9.)
  8. http://femina.hu/hazai_sztar/puzser-eszenyi-enikot-kritizalta
  9. a b Sznobjektív a Sorozat figyelőn. sorfi.org. (Hozzáférés: 2023. május 16.)

Források[szerkesztés]