Szigeti András (üzletember)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Szigeti András ( Budapest, 1977.április 21. ) üzletember, logisztikai vállalkozó,

Családja[szerkesztés]

Szigeti András értelmiségi családba született Budapesten. Édesanyja Stefány Ágnes szurdologopédus, a hazai integrált oktatás egyik úttörője, édesapja Szigeti József szakállatorvos, nagynénje Szigeti Magdolna a Pázmány Péter Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi karának oktatója. Nagyapja a GySEV vezérigazgató helyettese volt.

Pályafutása[szerkesztés]

Szigeti András négy nyelven beszél. A Kodolányi János Főiskolán tanult, amit a karrierjének hirtelen felívelése miatt nem fejezett be. A vasútszeretete egész életét végigkíséri. 1994-ben alapító tagja a Kisvasutak Baráti Körének, majd 1999 és 2003 között az egyesület elnökségi tagja. Erre az időszakra esett az egyesület által létrehozott Kemencei Erdei Múzeumvasút megnyitása 2000-ben. Szintén 2000-ben nyílt meg Budapesten a Magyar Vasúttörténeti Park, ennek kapcsán Szendrey András a MÁV Nosztalgia Kft ügyvezetője kínált teljes munkaidős státuszt. Kezdetben értékesítési managere, majd 2003-tól 2014-ig értékesítési vezetője volt a társaságnak. Számos belföldi és nemzetközi utazást szervezett a muzeális vonatokkal, illetve nagyszabású rendezvényeket a Magyar Vasúttörténeti Park körfűtőházában. Külön említést érdemelnek a Nemzetközi Gőzmozdonyverseny és Étkezőkocsi Találkozók megszervezése, valamint a Gyertyafény Expressz[1] fantázianevű vacsoravonat elindítása. A 2008-as Gazdasági Válság komoly kihívás elé állította a társaságot, ennek eredményeképpen indult el az Élményvonat[2][3][4] néven a nagy létszámú, olcsó közönségutazást kínáló különvonat. A vonat járműveinek beszerzésében, valamint a termék kialakításában, útcélok kiválasztásában fontos szerepe volt. 2009 és 2011 között az IRCG, Nemzetközi Étkezőkocsi-szövetség alelnöke[5]. Ebben az időszakban számos különleges vasúti szállítmány megszervezésében és közlekedtetésében részt vett[6], ezáltal gyakorlatot szerzett a nemzetközi vasúti áruszállítás területén is.

2014-ben alapította meg Kiss Károllyal és Timothy Gilberttel a Continental Railway Solution Kft. nevű vasúttársaságot, amelynek ügyvezetője lett. A társaság, hazánkban egyedülálló módon, 100%-ban magántulajdon lévő vasútvállalatként, az áruszállítási engedély mellet személyszállítási[7][8] engedéllyel is rendelkezik.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Lilla, B. Horváth: Új luxusvonat Oroszországban (magyar nyelven). Világgazdaság, 2005. augusztus 15. (Hozzáférés: 2023. március 20.)
  2. napimagazin: Megmutatjuk, hogy fest egy adventi vásár Bécsben (magyar nyelven). Napimagazin, 2012. december 10. (Hozzáférés: 2023. március 20.)
  3. Turizmus Online - Húsz éves a MÁV Nosztalgia. Turizmus Online. (Hozzáférés: 2023. március 20.)
  4. Bővülő programok, új kocsik (magyar nyelven). iho.hu. (Hozzáférés: 2023. március 20.)
  5. Lehet-e nálunk olcsón nosztalgiavonatozni?. Kötött pálya. (Hozzáférés: 2023. március 20.)
  6. Csomagolt norvég (magyar nyelven). iho.hu. (Hozzáférés: 2023. március 20.)
  7. Origo: A mi cégünkben az étkezőkocsi a legfontosabb (magyar nyelven). https://www.origo.hu/. (Hozzáférés: 2023. március 20.)
  8. Marcell, Tóth: Több lábon állva jutott túl a járványon a Continental Railway Solution (magyar nyelven). Világgazdaság, 2021. július 2. (Hozzáférés: 2023. március 20.)