Szerkesztővita:Sturmjager

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Misibacsi 5 évvel ezelőtt a(z) Szupercella szócikk témában
Üdvözlünk a Wikipédia szerkesztői között, kedves Sturmjager!
If your Hungarian is poor, please click here.
Az alábbi oldalakon segítséget találsz a kezdeti tájékozódáshoz. Ide csak azt szedtük össze, amit tényleg szükséges és érdemes is átfutni legalább.
Ha vitalapra írsz, vagy más szerkesztőnek hagysz üzenetet, írd alá a mondandódat a gombbal, vagy négy hullámvonallal: ~~~~

  Ha kérdésed van, keress nyugodtan a vitalapomon! Üdvözlettel: misibacsi*üzenet 2017. január 3., 21:46 (CET)Válasz

Szupercella‎[szerkesztés]

Szia!

Bátran bővítsd a cikket! A legfontosabbról se feledkezz meg, add meg a szöveghez felhasznált forrásokat! misibacsi*üzenet 2017. január 3., 21:46 (CET)Válasz

Jól alakul a cikk, kösz a külső linket. Ugyan jegyzetként formáztad, de gyakorlatilag a cikk forrásának tekinthető, ugye? Előrebocsátom, hogy engem érdekel a téma úgy általában, tehát az időjárással kapcsolatos írások.
Egy lehetőségre hívnám fel a figyelmedet: a cikkben többször előfordul a cape, a trigger és a cluster kifejezés. Mivel mi magyar nyelvű enciklopédia vagyunk, ezért támogatjuk a magyar kifejezések használatát (mondhatnám: preferáljuk Vigyor). Itt a lehetőség rá, hogy ezeknek találj magyar megfelelőt. Tudom, erre azt fogod mondani: "mindenki így ismeri", "ezek nincsenek meg magyarul", de ne siessük el a dolgot. A cluster kapásból egy jól ismert angol szó (aminek persze van pár jelentése). Ezek közül választani lehetne megfelelő magyart. Persze igényeljük azt is, hogy lehetőleg a magyar szakirodalomból származzanak ezek a magyarítások, de ha például az derül ki, hogy nincs megfelelő szakirodalom az adott témában...? Bizonyára vannak internetes fórumok, ahol a téma iránt érdeklődő emberek eszmét cserélhetnek, őket is meg lehetne kérdezni, hogy "ha magyarul akarnánk írni, akkor milyen szó lenne megfelelő?" Vagy megkérdezni ezzel foglalkozó meteorológusokat.
Mi a véleményed?
Ha nem élsz a lehetőséggel, előfordulhat, hogy valaki (pl. én) előbb-utóbb beír valamit ezek helyet, és könnyen lehet, hogy nem az lesz az optimális kifejezés. misibacsi*üzenet 2017. január 12., 17:45 (CET)Válasz

Szupercella szócikk[szerkesztés]

Szia!

Köszönöm szépen válaszod, jó későn sikerült reagálnom... A wikipédián viszonylag kevésbé vagyok járatos, de idő esetén bővítjük a cikket és a témát is. A Viharvadászok Egyesületének tagja vagyok, Egyesületünknek több meteorológus is tagja, van egy vizsgarendszerünk, ahol a tananyagot szintén részben az OMSZ-nál dolgozó meteorológusok és tapasztalt viharvadászok állítják össze. A hivatkozott cikk valóban forrásértékű, és maximálisan szakmainak tekinthető. Valóban jó a magyar kifejezések használata, viszont igen, némelyik meteorológiai fogalom alapvetően így van használatban, kb. mint az orvosi témában a latin. A legjobb, ha magyar név is szerepel, mellette zárójelben pedig az eredeti, angol szakkifejezés. Igyekszem a többiektől elkérni a leginkább megfelelő fordítást.

Köszönöm jelentkezésed, J. Ádám Sturmjager vita 2018. október 30., 10:28 (CET)Válasz

Hű! Ilyen sokára még senkitől nem kaptam választ, ez rekord! Vigyor, de csak így tovább, bővítsd (vagy bővítsétek) az ilyen cikkeket.
"A legjobb, ha magyar név is szerepel, mellette zárójelben pedig az eredeti, angol szakkifejezés." Ezzel teljesen egyetértek, jó lesz így! Ha nem értek valamit, majd rákérdezek, de te is kérdezhetsz wikipédiás dolgokról.
Ha esetleg lesz majd olyan cikk, amit át kellene nézni, vagy "jóváhagyni", akkor szólhatsz nekem közvetlenül (a nevem utáni "üzenet"-re kattintva az üzenőlapomta jutsz), ha nem veszem észre (az új szócikkek keletkezését nem szoktam figyelni).
Én általában minden nap itt vagyok. Vigyor De mindenki olyan tempóban szerkeszt, ami neki legjobban megfelel. misibacsi*üzenet 2018. október 30., 17:14 (CET)Válasz