Szerkesztővita:Moja1868

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Üdvözlünk a Wikipédia szerkesztői között, kedves Moja1868!
If your Hungarian is poor, please click here.
Az alábbi oldalakon segítséget találsz a kezdeti tájékozódáshoz. Ide csak azt szedtük össze, amit tényleg szükséges és érdemes is átfutni legalább.
Ha vitalapra írsz, vagy más szerkesztőnek hagysz üzenetet, írd alá a mondandódat a gombbal, vagy négy hullámvonallal: ~~~~

  Ha kérdésed van, keress nyugodtan a vitalapomon! Üdvözlettel: Fauvirt vita 2016. június 15., 17:43 (CEST)Válasz

Szerkesztésekkel kapcsolatban[szerkesztés]

Üdv a Wikipédián... néhány dolog, ami nagyon-nagyon fontos! Ránéztem a szerkesztéseidre, feltöltéseidre (a Wikipédián tegezzük egymást, remélem ez nem probléma a számodra). A Wikipédián, mivel mindenki névtelenül teszi, amit tesz, még akkor is, ha az álneve a valós polgári neve, ezért mindig nagyon fontos az, hogy az eredeti szerzőket megnevezzük, ahonnan az információ, vagy a kép származik, amit itt közzéteszünk.

Szövegek esetében az információknak már valahol meg kellett jelennie, ezt ugyan a Gyulai vár szócikkbeli szerkesztéseidnél figyelembe vetted (csak remélni tudom, hogy minden egyes adat, amivel kiegészítetted benne van a könyvekben, de egyúttal kitörölted a korábbi forrásokat, amik azonban a már meglévő tartalom forrási voltak... erre kérlek legközelebb figyelj oda, hogy ilyet ne csinálj! A Gyula szócikkben azonban nem látom a forrásaidat.

A képekkel kapcsolatban pedig mindegyik képnél magadat nevezted meg szerzőként... DE egyrészt az egyik kép exif-adataiban egy név látható: Incze László - ha ő te vagy, kérlek írj egy levelet az OTRS-be, hogy ebből ne legyen további bonyodalom... azonban ha nem te voltál, aki lenyomta az exponálógombot, a szerői jogi törvény alapján meg kell keresned a készítőket és engedélyt kérned tőlük, hogy a Wikipédián előírt szabad licenc alapján közzétehetőek-e itt a képeik és ő(ke)t megnevezni szerzőként (attól nem lesz a te munkád valami, hogy ide feltöltöd vagy beszkenneled, kimásolod stb.). Hasonlóan a történelmi rajzoknál, a szerzőket kell megnevezni és a szerző által megfelelő licencmegjelöléssel ellátni (pl. ha lejárt a szerzői jogi védelmi idő - az EU-ban a szerző halálától számított 70 év utáni január 1-e -, onnantól a mű un. közkincs, de az sem mindegy, hogy honnan származik az alkotás).

Mindenképpen olvasd át a fenti linkek, amik téged érintenek a szerkesztéseid során. HA segítségre lenne szükséged, nyugodtan írj ide, igyekszem figyelni! Fauvirt vita 2016. június 15., 17:43 (CEST)Válasz

Még egy valami... az azonosítódat meg kellene változtatni (ebben segítünk szívesen), mert intézmény neve nem lehet egy személy szerkesztői neve. Részleteket lásd: Wikipédia:Azonosító. Megértésedet kérjük! Üdv, Fauvirt vita 2016. június 16., 01:25 (CEST)Válasz

Üdv! Ne haragudj, hogy csak most és most is csak sebtiben tudok válaszolni! Attól még, mert adott infó megtalálható az általad hozzáírt adatokhoz szolgáló forrásokban is, nem túl szerencsés kitörölni - ha csak pl. meg nem szűnt az adott weboldal és archivumból sem elérhető vagy ha hiteltelen (lásd: Wikipédia:Mi számít megbízható forrásnak?) - a mások által megadott forrásokat... de ezen tegyük túl magunkat, majd kibogarászom a laptörténetből és helyreállítom, amit csak lehet.

Ami a képeket illeti... nem a szócikkekben kell helyesbíteni, hanem a képek saját leírólapján... az általad feltöltött képek itt találhatóak: commons:Special:ListFiles?limit=50&user=Erkelferencmuzeum&ilshowall=1. Továbbá nem csupán a forrás a fontos! A magyar szerzői jogi törvény (ami amúgy harmonizált az EU-s jogszabállyal) előírja, hogy a kép készítője (aki lenyomta az exponálógombot, megfestette/megrajzolta a képet, stb.) elidegeníthetetlen az alkotásától (néhány rendkívül kevés kivételtől eltekintve), tehát őt kell szerzőként megnevezni, továbbá, amennyiben az illető még él tőle, ha már elhunyt, 70 évig a szerzői jogot megöröklőtől/megkapótól engedélyt kell kérni a használatra. Ezt tetézi, hogy a Wikipédián és annak médiafájlgyűjtő projektjében, a Commonson (ahova feltöltötted a képeket), csak teljesen szabad licencű képeket szabad feltölteni (azaz hogy ha a szerző engedélyt adott nem csak arra, hogy pl. feltölteni lehessen máshova a képeit, hanem arra is, hogy bárki, bármilyen, törvényt nem sértő módon módosítsa azokat, illetve akár származékos műveket készíthessen) - tehát nagy a felelősség, hiszen minden kép valakinek a munkája, abba több-kevesebb időt, energiát tett, nem szabad felelőtlenül akár sajátunknak kikiáltani, ahogy azt te tetted... még ha figyelmetlenségből is (minden egyes képet sajátodként töltöttél fel, ami főleg a több száz éveseknél, valljuk be lehetetlen)! Tehát arra kérlek, hogy kattints rá a képekre feltöltött képeid listáján és töltsd ki rendesen a leírólapot. Természetesen, ha megadod a szükséges adatokat, segítek!

Ami az átnevezésedet illeti, milyen nevet szeretnél felvenni? Addig is, amíg válaszolsz, szólók egy ebben járatosabb szerkesztőnek, hogy segítsen. :o) Minden jókat! Fauvirt vita 2016. június 27., 13:30 (CEST)Válasz

Szia! Örömmel olvasom, látom a sikert. A szócikket hamarosan átnézem... bocsánat, csak mostanában nagyon elhavaztam, még más felé is van wikis elmaradásom is.. de legkésőbb a hét végén sort kerítek rá... remélem még nem késő! Fauvirt vita 2016. július 12., 10:26 (CEST)Válasz

Átnevezés[szerkesztés]

Szia! A menete a következő: Átnevezést csak az adott szerkesztő kérhet a saját fiókjára. Olyan új nevet kell választanod, ami még szabad (a már foglaltakat itt találod (katt ide) - csak írd be a választott nevet a "Szerkesztők listázása a következő névtől kezdve:" után és ha nincs rá találat, akkor oké). Ezután erre a linkre kellene kattintani, kitölteni, majd elmenteni. A Wikipédia:Bürokraták üzenőfala/Átnevezés lapon fog megjelenni a kérelem, ott tudod majd követni az azzal kapcsolatos eseményeket.

Ha problémád lenne, csak jelezd! Üdv, Fauvirt vita 2016. június 28., 01:07 (CEST)Válasz

Képek[szerkesztés]

Szia! Tudom, hogy azt írtad, hogy nyugodtan töröljem, de mivel ez nem csak a szócikket érinti. Ahova feltöltötted, ott megadtál engedélyeket és a leírásban adatokat. Nagyon fontos lenne, hogy pontos leírás legyen, illetve a fotóknál az, hogy honnan szedted azokat! Már így is túl soká húztuk, tehát kérlek, írd ide nekem pontról pontra:

Fájl:Mathias Zündt 1566 Gyula.jpg

Te forrásként a Müncheni Nemzeti Múzeumot adtad meg, azonban itt: http://www.cultiris.com/kepek/adatlap/13253 azonban az Országos Széchényi Könyvtár gyűjteményét írják.

Paolo Mirandola tervrajza 1562.jpg

Te forrásként azt írtad, hogy "Bécsi Magyar Levéltár", ilyet azonban nem találok, csak olyat, hogy Bécsi Magyar Levéltári Kirendeltség

Fontos lenne tudni, hogy te ezeket az adatokat honnan szedted. Illetve...

Bár itt is vannak, akik kétlik a törvény szavát, az un. adatbázis gyűjteményes műnek minősül (a törvény vonatkozó szakaszai: 1. § (2) bekezdés p) pontja, a VII. fejezet és a XI/A fejezet) és mint ilyen, csak akkor van lehetőség az ilyen (adatbázisból, gyűjteményekből) származó művek közkincsként való felhasználására, amennyiben egyértelmű, hogy az adatbázis az ilyetén felhasználást engedélyezte/hozzájárult, illetve „[e] jogok az adatbázis előállítóját megilletik akkor is, ha az adatbázis részei, tartalmi elemei nem részesülnek, illetve nem részesülhetnek szerzői jogi – vagy bármilyen más jogi – védelemben” - bár a védelmi idő értelmezése nehéz („védelmi ideje újra kezdődik, ha az adatbázis tartalmát jelentősen megváltoztatják úgy, hogy annak eredményeként a megváltoztatott adatbázis önállóan is jelentős ráfordítással előállítottnak számít. Az adatbázis tartalmának jelentős megváltoztatása eredhet az egymást követő bővítések, elhagyások és módosítások halmozódásából is.”).

Ezen kívül kérlek add meg azt is, hogy honnan szedted ezeket a képeket: File:Almásy-kastély esti fényei.jpg, File:Erkel Ferenc Emlékház.jpg és File:Harruckern-Wenckheim-Almásy-kastély.jpg. Ha a saját fényképezőgépeddel, te készítetted és te vagy-e Incze László, akkor nem törölni kell a képeket, csak engedélyt kell adnod a saját nevedben az OTRS-nél igazolva, hogy egy és ugyanazon személy vagy. Ha nem, akkor is szükségem van az eredeti helyekre, ne már nekem kelljen keresgélni, hogy töröltetni tudjam a képeket (lásd: commons:Commons:Törlési irányelvek), kérlek.

(A szócikket elkezdtem ellenőrizni... már most látom, hogy nagy munka lesz... úgyhogy türelmet kérek, addig is...) várom válaszod a fentiekre, Fauvirt vita 2016. július 16., 20:32 (CEST)Válasz

Most csak gyorsan és röviden. Amiket én kérek, azok nem "szabályok" miatt van, hanem - ahogy az fentebb is írtam - a [njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=41066.296199 szerzői jogi törvény] miatt, ami (mint az összes Uniós országé) pedig az EU-s direktívák alapján készült. Ez(ek) kimondják, hogy a szerző (halála esetén 70+1 évig a jogutódja) adhat csak és kizárólag engedélyt a felhasználásra (vagyis hogy ki, hogyan és mire használhatja a művét függetlenül annak milyenségétől) és nyilatkozhat arról, hogy ő hogyan legyen megnevezve (persze akadnak kivételek, ilyen pl. a jogszabályok, bírósági és hatósági határozatok; de van olyan is, ahol sokkal bonyolultabb a helyzet, pl. filmalkotások, ahol számos szerzői jogi tulajdonosa van egy-egy műnek). Sajnos nagyon sokan nem tudnak erről a törvényről, én is csak itt a Wikipédián ismertem meg (ahogy azóta számos fotóst is megismertem és megértettem ennek a fontosságát) - gondold el, ha a te munkád, vagyis amiért pénzt kapsz, amiből élsz lenne az, amit mások ingyen követelnének tőled/rajtad attól függetlenül, hogy mennyi energiát fektettél bele és hogy te azt ingyen akarod-e csinálni, ugyanis amikor megadsz egy Wikipédián szabad licencet, akkor a készítő nevében ezt teszed meg. Ezért nem szabad pl. szó szerint átvenni szövegeket sem!

Azok a képek amúgy elég profik! Szóval ha te készítetted őket, akkor gratulálok... de ha nem, attól, hogy feltöltöttétek az oldalaitokra még nem lesz jogotok cc-by licencet adni (márpedig a Wikipédiára/Commonsra feltöltésnek ez a minimum szabadsági foka, azaz bárki bármikor, akár kereskedelmi célokra is felhasználhatja a képeket, átszerkesztheti, származékos műveket készíthet belőlük a valódi szerző megnevezésével).

Az OTRS-be nagyon egyszerű szöveg, amit be kell küldened. Ugyan nem kér senki tőled személyit, de minden nyilatkozónak a saját felelőssége, hogy visszaél-e más személyiségi jogával, ami ugye bűntett, tehát nem ajánlatos. ;-) Natehát a szöveg pl.:

„Kijelentem, hogy a Moja1868 (korábban "Erkelferencmuzeum") szerkesztői nevet én használom.
polgári név
dátum”

De azért rákérdezhetek az OTRS-nél, de csak akkor, ha tényleg te vagy a képek készítője, mert különben továbbra sincs jogod a valós szerzők nevében nyilatkoznod a képek licencéről. Remélem így már érthető mi miért van... neked is vannak törvény adta jogaid, szerintem te se szeretnéd, ha valaki semmibe venné, ezért másokét se tiporjuk.. Fauvirt vita 2016. július 19., 16:27 (CEST)Válasz

Share your experience and feedback as a Wikimedian in this global survey[szerkesztés]

  1. This survey is primarily meant to get feedback on the Wikimedia Foundation's current work, not long-term strategy.
  2. Legal stuff: No purchase necessary. Must be the age of majority to participate. Sponsored by the Wikimedia Foundation located at 149 New Montgomery, San Francisco, CA, USA, 94105. Ends January 31, 2017. Void where prohibited. Click here for contest rules.

Your feedback matters: Final reminder to take the global Wikimedia survey[szerkesztés]

(Sorry to write in English)