Szerkesztővita:Fisge/próbalap

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Abbázia sörcsarnok[szerkesztés]

Abbázia sörcsarnok: egykori pécsi szórakozóhely.

  • Helye:

Pécs keleti városrészében, a Budai külvárosban helyezkedett el. A Mohácsi úton állt az épület. A sörcsarnokot vonattal és bérkocsival is meg lehetett közelíteni. Vonattal az Eszék felől érkező járat állt meg; a bérkocsi pedig a Hétfejedelem szálloda elől indult.

  • Története:

1894-ben épült a sörcsarnok, Scholtz Antal megrendelésére, a tulajdonában álló sörgyár mellett. A fából készült épület 60 méter hosszú, 10 méter magas és 10 méter széles volt. A csarnok mellett állt egy kisebb téglaépület és a vendéglősi lakás. A csarnok befogadókészsége 1000 fő volt. Ezt a számot főleg hétvégeken és nyári mulatságokon érték el, ugyanis a csarnokhoz tartozott egy kerthelyiség is, ahol lehetőség nyílt táncolni. A sörökön kívül lehetőség nyílt magyaros ételek fogyasztására is. A csarnok az első világháború alatt fokozatosan elnéptelenedett, majd kaszárnyát alakítottak ki benne. A világháború után évekig romosan állt, majd az 1920-as években leégett.

  • Bérlői:

Kréger Ágost

Dely János

Lieber József

Horváth József

Reinisch Henrik

Grenkovits Márton

Szoleczky Károly és Korbusz Somorjai Lajos

Bene András

Kroupe Ferenc

  • Bibliográfia:

Márfi Attila: Abbázia sörcsarnok (In: Pécs Lexikon 1. kötet. Szerk.: Romváry Ferenc. Pécs Lexikon Kulturális Nonprofit Kft., Pécs, 2010) p. 21-22