Szerkesztővita:Csaba198

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Gg. Any 4 évvel ezelőtt a(z) Bártfay Elly témában
Üdvözlünk a Wikipédia szerkesztői között, kedves Csaba198!
If your Hungarian is poor, please click here.
Az alábbi oldalakon segítséget találsz a kezdeti tájékozódáshoz. Ide csak azt szedtük össze, amit tényleg szükséges és érdemes is átfutni legalább.
A Wikipédia alapelvei
A projekt alapvető elvei, céljai
Wikifogalmak szójegyzéke
A leggyakrabban használt kifejezések és rövidítések
Szerkesztői lap
Bemutatkozhatsz
a többieknek saját szerkesztői lapodon
Felküldési útmutató
Ha olyan fényképet akarsz felküldeni, amit magad készítettél, feltöltheted az összes Wikimédia-projekt közös tárhelyére, a Wikimédia Commonsra
Ha vitalapra írsz, vagy más szerkesztőnek hagysz üzenetet, írd alá a mondandódat a gombbal, vagy négy hullámvonallal: ~~~~

  Ha kérdésed van, keress nyugodtan a vitalapomon! Üdvözlettel: - Kajmen Míting 2017. október 16., 14:58 (CEST)Válasz

Bártfay Elvira[szerkesztés]

Üdvözöllek a Magyar Wikipédiában! Az általad létrehozott Bártfay Elvira szócikk témáját tekintve fontos lehet a Wikipédiának, de sajnos a lap jelenleg annyira kevés információt tartalmaz, hogy nem éri el még a csonk szintet sem. Az ilyen rövid cikkeket szubcsonknak hívjuk, és ha 4-5 napon belül senki nem bővíti ki őket legalább elfogadható csonk szintre, akkor töröljük. Ha szeretnéd, hogy megmaradjon, nosza, bővítsd ki! Keress megbízható forrásokat és ügyelj arra, hogy megfeleljen a nevezetességi kritériumoknak is! Ha mindezek stimmelnek, bátran bővítsd a cikket! Ha a szócikk már elég sok információt tartalmaz, kérlek, távolítsd el a {{szubcsonk}}(?) jelzést a szócikk elejéről. Ha bármilyen kérdésed támadt, nézd meg az útmutatót, amiből legtöbb kérdésedre választ kaphatsz, de hozzám is nyugodtan fordulhatsz segítségért! Köszönöm! - Kajmen Míting 2017. október 16., 14:58 (CEST)Válasz

Bártfay Elly[szerkesztés]

Nem tudom mit szeretnél, de a főnévtér nem a próbálkozások helye! Gg. AnyÜzenet 2019. október 3., 13:27 (CEST)Válasz

Újra kérlek, ne a fő névtérben próbálkozz, hanem pl. Próbalapon. Fent, kicsi jobbra találod a fület. Gg. AnyÜzenet 2019. október 3., 13:49 (CEST)Válasz

A Wikipédia nem mesekönyv, vagy bulvárlap. Ezeket legyél szíves kivenni belőle: "született burokban", "Ahogy mondani szokták, született tehetség volt", "kezéből ettek a cinkék, mókusok, mátyásmadarak", "Hívására a pillangók a kezére szálltak", "Nem csak tehetséggel volt megáldva, szépséggel is"
Valamint ilyeneket is: "fotó1", "Fotót Laci küldi" "átképezte (v. átképeztette?)" Ez utóbbiról ha nem tudod, ne írd bele. Pláne nem így.
Ahogy fentebb is írtam a fő névtér nem a próbálkozások helye. Valamint forrásokkal ellátni a beírt állításokat. A WP nem az első közlés helye. Gg. AnyÜzenet 2019. október 3., 14:42 (CEST)Válasz

Köszönöm, hogy áttetted allapra, a fő névtérből ismét töröltem, mert egyelőre nem wikiképes a létrehozott tartalom. Gg. AnyÜzenet 2019. október 3., 14:50 (CEST)Válasz

Kedves Gg. Any!

Valóban ez az első wikipédiás cikkem, így még azt sem tudom mi az a főnévtér, megpróbálom ezen a Próbalapon megszerkeszteni, de ezt hogy tudom mással megosztani, aki segít az írásban? Valamiért 500- as hibát dobott eddig, de most jó.

A kiemelt idézetekkel egyetértek, hogy nem idevalók, kivéve a burokban születés. Ezt szeretném bennehagyni. Mi a véleményed erről? – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Csaba198 (vitalap | szerkesztései)

Kedves Csaba198!
Akkor egy pár dolog:
1. Ha másik szerkesztőnek akarsz írni, vagy válaszolsz, de azt a saját vitalapodon teszed meg, mint például most nekem, akkor az illetőt mindig pingeld meg, most pl. így kellett volna: {{ping|Gg. Any}}, és akkor erről értesítést kap az érintett személy és eljön ide megnézni, hogy mit válaszoltál neki. Ha ezt nem teszed és történetesen kérdezel is valamit, akkor nem biztos, hogy válasz is érkezik rá, és nem azért mert udvariatlan volt a szerkesztő, hanem csak egyszerűen nem látta, mert nem tudta, hogy írtál neki.
2. A vitalapi hozzászólásokat alá kell írni. Ezt legegyszerűbben itt lent a karakterkészlet utolsó tagjával a négy hullámvonallal tudod megtenni, ez elvégez mindent majd helyetted. Név, dátum. Ezt én most megtettem helyetted, ha más veszi észre, más is odateszi, mert ez itt fontos.
3. A burokban született sem enciklopédikus tartalom és teljesen fölösleges is. Itt messze kerüljük a bulvárt és a mesét.
4. Nem ártott volna egy alap szerkesztési tudást szerezni mielőtt szerkeszteni kezdesz. Pláne a fő névtérben. Kérdésedre válaszolva a fő névtér, ami élesben kimegy az olvasók elé (igaz az allapokat is bárki láthatja, de azokról legalább látszik, hogy nem szócikkek). A fő névtérben már ilyenek ne legyenek, pl. kérdőjelekkel egy állítás, vagy "a fotót Laci küldi" stb. Olyan lehet, hogy Építés alatt sablon van a szócikken, de annak tartalma már wikiképes, csak jelzi az olvasóknak, hogy azon még dolgoznak, de a már benne lévő információk is értékesek és jók, ezért már azt is olvashatják nyugodtan.
5. Nagyon fontos, hogy ami állításokat a szócikk megírásánál felhasználsz, azt fel is kell tüntetni. Ahogy fentebb is írtam a WP nem az első közlés helye.
6. Annyira kevés még a WP tudásod, hogy elég tanácstalan vagyok, talán kérj mentor segítséget itt. Mondanám, hogy próbálok én is segíteni, de olyan sok dolgom van, hogy nem tudom mikor és mennyi tudna ebből megvalósulni.
Gg. AnyÜzenet 2019. október 3., 15:33 (CEST)Válasz

Kedves @Gg. Any:!

Köszönöm a türelmed és a leírást. Mielőtt elkezdtem, próbáltam valami quick tutorial szerű dolgot keresni, de nem igazán találtam.

Akivel együtt írom, nem regisztrált tag a wikipedian, de megoldjuk valahogy.

Nem szeretnélek leterhelni, összesen 2 dolog van, amit nem tudok megcsinálni, és nem kérem, hogy magyarázd el, csak adj egy linket, ahol utána tudok olvasni, ha tudsz ilyenről.

1) A képek feltöltése egyáltalán nem sikerült. Hiába kattintok arra, hogy Beszúrás - Média - Feltöltés - Fájl kiválasztása - "Ez a saját munkám bepipálása" - Feltöltés - Név, Leírás megadása - Mentés , "Valami elromlott" hibaüzenetet kapok, és mást nem tudok csinálni.

2) Egy bibliográfiai részt szeretnék hozzáadni a laphoz, mint pl. ami itt: https://en.wikipedia.org/wiki/Roger_Federer is szerepel jobb oldalon. A forrásból úgy tűnik, hogy Infobox- ot kell hozzá használnom, de ezzel is hibába ütközöm. Ehhez lenne esetleg leírásod?

Köszönöm. Csaba198 vita 2019. október 3., 16:47 (CEST)Válasz

Gyorsan próbálok egy-két linket küldeni, ezeket tanulmányozd.
Infobox készítéshez:
Wikipédia:Infoboxsablonok (Ebben találhatóak a Személyek infoboxsablonjai)
A kép bonyolult dolog lesz. 1995-ben halt meg. Honnan van képetek, milyen kép? Ez gyanítom, hogy a szerzői jog miatt nem fog menni, még ha le is írom, hogy töltsétek fel, pár napom belül törlésre kerül, ezért fölösleges munka lenne.
Ha a szócikkben szereplő mondatokhoz, bekezdésekhez megírod a forrásokat, citesítve beformázom a szócikkbe őket.
Nehogy másolmány legyen a szócikk tartalma valamelyik weblapról, mert jogsértő tartalom miatt törlik 5 napon belül. Ez azt jelenti, hogy a források szövegét át kell írni!
Majd éjszaka megnézem, de most már mennem kell.
A szócikk íráshoz itt fent az üdvözlősablonban is találsz tanulnivalókat. Gg. AnyÜzenet 2019. október 3., 17:16 (CEST)Válasz
Mikor kiléptem rájöttem, hogy nem jól indultunk el. Így nehéz lesz. A legkönnyebben úgy tudsz szócikket írni, formázni stb., ha attól függően, hogy milyen témát írsz, most például elhunyt személyt, pár olyan ember szócikkét megnyitod, aki meg van írva a Wikipédián és már elhunyt. Először megnézed, hogy néz ki megírva, majd szerkesztésre megnyitva azt is tanulmányozhatod, hogy mindezt milyen ákom-bákomokkal hozták létre.
Különben honnan vannak ezek a beírt adatok? Megnézve a netes forrásokkal való egyezőségét, nincs egyezőség.
Van még mit kigyomlálni a próbalapi tartalomból. Pl.:
"Született tehetség volt: nem tanult zenélni, mégis gyönyörűen zongorázott, hegedült és csodálatos énekhangja volt. Bármilyen hangszert a kezébe vett, azon rövid időn belül tudott játszani." Még ha olvastad is valahol, te ezt tényleg el is hiszed? Valaki úgy tud gyönyörűen hangszereken játszani, hogy soha nem tanult zenét? Bármilyen hangszeren kiválóan játszott, úgy, hogy soha nem tanított neki rajta senki játszani? Valószínűleg egyedi esetként mutogatták volna.
Szintén törlésre: "Különleges kapcsolata volt az állatokkal, szabadsághegyi otthonában az erdő vadon élő állatai, madarai kezéből ettek." Még ha így is volt, ez egy lexikonba való információ?
Már erről nem is beszélve: "Telepatikus képességekkel rendelkezett, sok mindent előre megérzett, megjósolt. 18 éves korában azt mondta, ha férjhez megyek, lesz egy fiam és egy lányom."Ezen mi a telepatikus képesség? Az emberek nagytöbbsége, ha megkérdeznék, akkor mindenki egy fiú és egy lány gyermeket szeretne, hogy mindkét nem képviseltetve legyen, meglegyen az egyensúly és a két különböző nemű szülő pótlása.
"A II. Világháború idején egy éjjel azt álmodta, hogy a Róna utcai lakásukat lebombázzák. Kérte a lakókat, hagyják el az épületet, de nem hittek Neki. Ő a pici gyerekeivel a Varsó utca 11. sz. alatti óvóhelyre menekült, - pár óra múlva a Róna utcai házat bombatámadás érte, - senki nem élte túl, helyén hatalmas gödör tátongott." Ha rajta kívül senki nem élte túl, akkor ki tudja ezt a "fontos" jóslást bizonyítani? Ő terjesztette saját magáról?
"1939-ben szépségversenyt nyert." Ez az információ honnan van? A neten 0 találat van rá.
"Nemcsak vászonra festett, hanem borsóra, rizsre." Szintén nulla találat rá a neten. Ez pl. honnan van?
Gg. AnyÜzenet 2019. október 3., 22:45 (CEST)Válasz

Úgy kezdtem, hogy megnéztem 1-2 más forrást, de azért akadnak gondok az automatikus kiegészítésekkel, bár ezeket később is ráérek megcsinálni.

A képek eredetiben nálam vannak nagyrészt, illetve 1-2 galériában, de azokat tervezem befotózni, avagy esetleg visszaszerezni. Gyanítom jelen esetben semmiféle szerzői jogi probléma nem áll fenn.

Semmiféle tartalmat nem másoltam sehonnan, mindent magam írtam, így gyanítom ez nem lenne sehol sem jogsértő.

Amúgy az ilyen dolgoknak, amikre rákérdeztél, hogy elhiszem- e, a válaszom igen, mivel saját szememmel láttam őket. Persze ez olyan dolog, hogy ha az ember nem látja, nem hiszi el.

Sok olyan dologra kérdeztél rá, hogy honnan van, amire nem találtál adatot. Természetes, hogy nem találtál, de mindenről tudok képet felrakni. Természetesen a képeket meg kell csinálni, de ez nem lesz gond.

@Gg. Any: Csaba198 vita 2019. október 6., 11:16 (CEST)Válasz

A legnagyobb baj az írásod alanyával, hogy (reméljük csak én) semmilyen független forrást, mely az életét, munkásságát dolgozza fel (a nevezetességet igazolni több is kellene) nem találtam sehol. Azt, hogy te ezt magad írtad, de sehol nem jelent meg... ez így nem lesz elfogadható. A WP nem az első közlés helye. Forrásokkal alátámasztott adatok jelenhetnek meg a szócikkekben.
Már próbálkoztál egyszer ennek a szócikknek a megírásával 2017. október 16-án, melynek október 21-én törlés lett az eredménye...
Azt, hogy ő jósolt, meg a kezéből ettek a vadon állatai, még egy női magazinban sem mennének el, nemhogy egy enciklopédiában. Arról nem is beszélve, hogy az általad említett jóslás, ahogy már korábban is írtam, elég sok embernek összejött már, az állatok kézből etetésével kapcsolatban pedig, csak annyit jegyeznék meg, hogy például a rigók annyira meg tudják szokni az embert, hogy szinte átesünk rajtuk, de nem szállnak el, a szarkák annyira szeretik a konzerv kutya- és macska kaját, hogy akár kézhez is lehet szoktatni őket, de én ezeket nem nevezném különleges képességeknek. Pláne nem egy enciklopédiában említésre méltónak.
Arra meg különösen kíváncsi lennék, hogy tudsz majd képekkel bizonyítani például egy álmot...
Én a képek ügyében is érzek gondot, de ezt majd a WP képszakértőkkel kell majd tisztáznod. Gg. AnyÜzenet 2019. október 6., 22:50 (CEST)Válasz