Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:ZorróAszter/próbalap/27

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Ngari prefektúra (tibeti: མངའ་རིས་ས་ཁུལ་; wylie: mnga' ris sa khul; ZWPY: ngari sakü; a ngari szó jelentése magyarul terület vagy függőség) vagy kínaiul Ali prefektúra (Ali Diqu; pinjin hangsúlyjelekkel: Ālǐ Dìqū; egyszerűsített kínai: 阿里地区; hagyományos kínai: 阿里地區) a Kínai Népköztársaság Tibeti Autonóm Területének egyik prefektúrája, amely Nyugat-Tibetet fedi le, s amelynek hagyományos neve Ngari Khorsum.[1]

Közigazgatási központja és legnagyobb települése (Shiquanhe) városa. Ez a világ egyik legritkábban lakott területe négyzetkilométerenként 0,3 fős népsűrűséggel.

4500 méteres tengerszint feletti magassága miatt a „világ teteje”-ként emlegetik.[2]

Történelme[szerkesztés]

Kailash-hegy Burang megyében Ngari egykor az ősi Guge királyság szíve volt. Később Ngari Ü-vel és Tsanggal együtt alkotta Ü-Tsangot, Tibet egyik hagyományos tartományát, a további területeit Amdo és Kham tartomány alkotta.

A prefektúra szoros kulturális kapcsolatokat ápol Kinnaurral és Lahaul és Szpiti kerületével a határos indiai Himácsal Prades államban. [1]

Földrajza[szerkesztés]

A kövezett Xinjiang-Tibet autópálya (新藏公路) halad át ezen a területen. A távoli Rutog város közelében közismert őskori sziklarajzok találhatók .

Ngari városa 4500 méter tengerszint feletti magasságban fekszik Tibet északnyugati részén, a fővárostól, Lhászától mintegy 1600 kilométerre nyugatra. Az Ali Kunsha repülőtér 2010. július 1-jén kezdte meg működését, és Tibet negyedik polgári repülőtere lett. Ezzel az utazás Lhászába másfél órára rövidült szemben a három-négy napos autóúttal, a lhászai Lhásza-Gonkar repülőtérrel együtt. Csamdo-Bangdai repülőtér Csamdoban és Nyingchi-Mainling repülőtér. [2]

Ngari leginkább a Sumerunak is nevezett Kajlás-hegyről és a Manaszarovar-tóról ismert. A Kajlás-hegy 6714 m tengerszint feletti magasságban található, és a Transzhimalája (más néven Kajlás-hegység vagy Gangdisê-hegység) fő csúcsa. A szent hegy és tó számos valláshoz kötődik: többek között a buddhizmushoz, a hinduizmushoz, a dzsainizmushoz és a bonhoz, amelyek számos hazai és küldöldi zarándokot és vallási turistát vonzanak. A Kajlás-hegy körül négy ősi és híres kolostor található: Zhabura, Chiu Gompa, Zheri és Zhozhub. Manaszarovar-tó 4588 m tengerszint feletti magasságban fekszik, területe 412 km², maximális mélysége pedig 70 m.

Éghajlata[szerkesztés]

Ngari klímája hideg sivatagi (a Köppen éghajlati besorolás szerint: BWk), erős száraz-téli szubarktikus éghajlati tendenciákkal (a Köppen klímaosztályozás szerint: Dwc).

Közigazgatási felosztása[szerkesztés]

Ngari prefektúra hét megyei szintű körzetre oszlik: hét megyére .

Térkép
# Név Kínai (E) Hanyu Pinjin Tibeti Wylie átírás Tibeti pinjin Népesség (2010-es népsz.) Terület (km2) Népsűrűség (fő/km2)
1 Gar megye 噶尔县 Gá'ěr Xiàn sgar rdzong Gar Zong 16,901 13,179 1.28
2 Burang megye 普兰县 Pǔlán Xiàn spu hreng rdzong Burang Zong 9,657 24,602 0.39
3 Zanda megye 札达县 Zhádá Xiàn rtsa mda' rdzong Zanda Zong 6,883 18,083 0.38
4 Rutog megye 日土县 Rìtǔ Xiàn ru thog rdzong Rutog Zong 9,738 77,096 0.12
5 Gê'gyai megye 革吉县 Géjí Xiàn dge rgyas rdzong Gê'gyai Zong 15,483 46,117 0.33
6 Gêrzê megye 改则县 Gǎizé Xiàn sger rtse rdzong Gêrzê Zong 22,177 135,025 0.16
7 Coqên megye 措勤县 Cuòqín Xiàn mtsho chen rdzong Coqên Zong 14,626 22,980 0.63

Érdekességek[szerkesztés]

A nevét viseli a 2009-ben Ye Quanzhi kínai és Hung-Chin Lin tajvani csillagász által a tajvani Lulin Obszervatóriumban felfedezett 432101 Ngari kisbolygó.

  1. Ngari Khorsum (mNga' ris skor gsum), szó szerint „a felső [nyugati] behódolt területek három köre”). Felölelte Purang országait (sPu rang, sPu hrengs stb.), Guge (Gu ge) és Maryül (Mar yul) (bizonyos mértékig egybeesik Ladakkal [La dwags]), amelyek kisebb régiókkal együtt, mint például Zanszkár (Zangs dkar), Spiti (sPyi ti), Felső Kinnaur (Khu nu), a 12. századtól kezdve regionális utódkirályságokká fejlődtek.
  2. Más források világ tetejének Tibetet, korábban a Pamír-hegységet nevezték.