Szerkesztő:Puncsos/Temp

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

{{[[Sablon:Csillagkapu faj |Csillagkapu faj ]]}}

A Tollan egy kitalált faj a Csillagkapu című amerikai sci-fi sorozatban.


Jellemzők[szerkesztés]

A Tollan egy magasan fejlett népcsoport, fejlettebb a Goa'uld technológiánál is. A Tollana nevű bolygójukon élnek szinte teljesen elzárkózva a többi fajtól, bolygójuk védelmét erős ionágyúkból álló ágyúlánc védi.

A Tollan törvények tiltják a technológia megosztást a fejletlenebb kultúrákkal. Ennek történelmi okai vannak. A Tollan nép régebben a nevükkel azonos bolygón lakott, és fejlett védelmi rendszerüket megosztották kissé elmaradott szomszédaikkal, a Serita bolygó lakóival.

A Serita lakói ahelyett, hogy védelmi rendszert alkottak volna az erős ionágyúkkal, egymás ellen fordultak, polgárháború tört ki, és kipusztították egymást. Bolygójuk pusztulása eltérítette a Tollan bolygót az eredeti pályájáról, így a Tollan népnek új helyre kellett költözniük, ez a mai Tollana bolygó.

A Tollan népet a Tanács irányítja. Hatalmuk korlátozott, számos tagja hisz az elszigeteltség politikájában. A Tanács és a Tollan kormány vezetője a Főkancellár.

A Triad a Tollan nép eljárása, mely leginkább egy meghallgatáshoz, tárgyaláshoz hasonlítható. Két személy képviseli a szembenálló feleket (vádló és vádlott, vagy peres felek), és mindenki előadhatja álláspontját a tanácsnak. A felek mindegyike egy-egy arkhont delegál a döntéshozó bizottságba, melyet kiegészít egy független harmadik személy.

[[Kategória:Csillagkapu-fajok]] [[Kategória:Kitalált népek]] [[en:Tollan (Stargate)]]