Prométheusz osztályú csatahajó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Figyelem: Itt a Csillagkapu 7-10. évadjának cselekményét vagy a végkifejletet is olvashatod.
Technikai adatok
Gyártó Tau'ri (Föld)
Tervező Samantha Carter (Föld)
Osztály *X-303 (2002-2003)
*BC-303 (2003-2006)
Hossz 195 méter
Szélesség 80 méter
Magasság 65 méter
Tömeg
Energia *Pufferelt naquadria reaktor mag (eredetileg)
*Naquadah generátorok
Meghajtás * Manőverező hajtóművek
* Fény alatti hajtómű
Naquadria alapú Tau'ri hiperhajtómű (eredetileg)
* Al'kesh hiperhajtómű (ideiglenesen)
* Asgard hiperhajtómű (följavítás)
Üzemanyag Naqadah
Hiperhajtómű rendszer * Csillagközi (eredetileg)
Intergalaktikus (följavítás)
Max. átl. sebesség 110.000 mérföld/óra
Pajzs Asgard pajzsok
Törzs Naqadah-Trinium ötvözet
Érzékelő rendszer Asgard szenzor (följavítás)
Célzó rendszer Földi célzó rendszer
Navigációs rendszer Komputeres navigációs rendszer
Fegyverzet *24 Sínágyú
12 rakétakilövő
* Atomrakéták
Vadászrepülők 8 F-302 vadászrepülő
Legénység kb. 115 fő
Egyéb rendszerek *Gyűrűk
*Mentőkabinok
*Asgard sugarak (följavítás)

Prométheusz-osztályú (303) csatacirkálók kitalált űrhajók a Csillagkapu és Csillagkapu: Atlantisz sci-fi sorozatokban, valamint a Csillagkapu: Az igazság ládája (Stargate: The Ark of Truth) filmben.

Legénység[szerkesztés]

Parancsnokok[szerkesztés]

  • William Ronson ezredes (2004-ig)
  • George S. Hammond tábornok (2004 márciusában Anúbisz támadásakor, és 2004 decemberében az Atlantiszra induló küldetés alatt)
  • Lionel Pendergast ezredes† (2004-től)

Ismert legénység[szerkesztés]

  • Kirtland ezredes – Másodtiszt (2004 márciusa)
  • Erin Gant őrnagy – Főtiszt (2004)
  • Peter DeLouise őrnagy – Pilóta (2003)
  • Womack százados – Technikus (2004-től)
  • Kevin Marks százados – Pilóta/Technikus (2005-től)
  • Walter Harriman őrmester – Technikus (Antarktiszi csata, Atlantisz küldetés)
  • Cameron Mitchell – Pilóta (2005-ben)

Története[szerkesztés]

Az X-303 eredeti kódneve Prométheusz volt, az 51-es körzetben építették Nevadában. Mielőtt a hajó teljesen elkészült volna ellopták a szakadár NID ügynökök. Az volt a követelésük, hogy engedjék föl a fedélzetre Frank Simmons ezredest, és a Goa’uld megszállta Adrian Conradot.

Szerencsére a CSK-1-nek sikerült visszafoglalnia a hajót. A semmi közepén vesztegeltek, amikor fölbukkant Thor egy Asgard hajó fedélzetén, és az Ida galaxisba lökte a Prométheusz, ahol a Replikátorok elfoglalták az Asgardok Hala nevű bolygóját. Ezen a bolygón az Asgardok csapdába akarták ejteni a Replikátorokat egy időtorzító mező segítségével, így lelassítva azok fejlődét, amíg kitalálnak valamit, miképp szabaduljanak meg tőlük örökre. A Replikátorok azonban megfordították a mező hatásait, és emberi alakot öltöttek. A CSK-1 sikeresen visszafordította az időtorzító mezőt. Ez volt az első alkalom, hogy a Prométheusz leszállt egy idegen bolygón. Később az Asgardok, ezt meghálálóandóan, pajzsokat és hiperhajtóművet adtak a hajó számára, de Asgard fegyverekkel nem szerelték fel.

Első hivatalos útjára William Ronson ezredes parancsnoksága alatt indult, a CSK-1-gyel a fedélzeten. A küldetés az volt, hogy teszteljék a Naquadria reaktormagot, ami képessé tette a hajót a hipertérbe való belépésre. Sajnos azonban a reaktor túl instabillá vált és ki kellett dobni. A reaktor felrobban és Prométheusznak le kellett szállnia a Tagrea nevű bolygóra. Sok viszontagság után a Tagreaiakkal, a Csillagkapun keresztül elkezdték átszállítani a Földről a javításhoz szükséges dolgokat.

A hajó nem volt képes hazatérni, amíg körülbelül egy évvel később sikerült beleszerelni egy elfogott Al'kesh bombázó hiperhajóművét. Mivel ezt a hajtóművet egy Prométheuszhoz képest tized akkora hajóhoz tervezték, csak számos ugrással voltak képesek haladni, nehogy kiégjen. A hajó hazafelé tartott, és egy ilyen megálló alkalmával megtámadta egy ismeretlen idegen hajó, és beüldözte őket egy maró gázokból álló csillagködbe. Samantha Carter végül sikeresen megmentette a hajó és a legénységet.

A kilencedik évad Ethon részében Soren emberei elfogják Danielt és bebörtönözik. A Csk1 a Prométheusz fedélzetén mentőakcióba kezd, ám egy idegen Ori eredetű műholdat ki kell előtte iktatni. Nem lőnek egyszerre a műholdra ami miatt az felhúzza a pajzsát, majd rálő a Prométheuszra. A hajó súlyosan megsérül, Pendergast ezredes kérleli Soren-t hogy fejezze be a támadást, mert a hajó mozgásképtelen, de nem halhat rá és Soren parancsot ad az újabb lövésre. A Prométheuszról több embert kimenekítenek, majd a sugár eltalálja a hajót, ami kettészakad és megsemmisül. A robbanásban a személyzet csaknem fele odaveszik beleértve Pendergast ezredest is. A Csk1 végül kimenti Danielt, és Soren utódja megígéri, hogy leszerelik a fegyvert, ám miután hazament a csapat többé nem hallanak a bolygóról. Feltevések szerint kirobbant a két nép közt a háború.

Források[szerkesztés]