Szerkesztő:Perfectmiss/Nevezetességi irányelv (arisztokrata nők a 20. századig) - javasalat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Ez az allap egy javaslatterv arra vonatkozóan, hogy kik számítanak nevezetesnek a (jobbára) középkori arisztokrata nők közül. Az irányelv kiterjeszthető egészen a 19. század végéig élt nőkre.

A 20. századiakra külön irányelv kell, mert pl. miről volt híres Habsurg Ottó nemrég elhunyt neje, ha nem csupán arról, hogy Habsburg Ottó neje volt? Sőt, mitől nevezetes Diana hercegnő, ha nem attól, hogy ő volt Diana hercegnő? Ha a középkorban élt volna, semmit nem tudnánk róla, ami említésre méltó lenne.

A leendő irányelv külföldi nőkre is vonatkoztatható!

Nevezetesnek számít[szerkesztés]

Az ezeknek a kritériumoknak megfelelő nők önálló cikkben szerepelhetnek, de az önálló cikk létrehozása nem kötelező érvényű.

  • Ország uralkodója (királynő/császárnő/cárnő) vagy ország uralkodójának felesége (királyné/császárné/cárné) volt (pl. Mária Terézia vagy Szapolyai Borbála)
  • Politikai szerepet játszott, ami a róla szóló cikkben ki is van fejtve (pl. Zrínyi Ilona)
  • Alapítványokat tett (árvaház, kolostor, stb.), apátnő volt.
  • Megalapította az országában az első akármit (pl. Brunszvik Teréz, aki az első óvodát nyitotta)
  • Levelezést folytatott, ami fennmaradt ÉS ki is adták (mármint utólag). (pl. Csáky Anna) - ez az a kritérium, ami határeset, de ha olyan papoknak lehet cikke, akikről annyit tudni, hogy írt valamit, de csak a mű címét ismerjük, vagy még azt sem, akkor a levélírás is ok a nevezetességre.
  • Nevezetes cselekedetet hajtott végre (pl. Kanizsai Dorottya, aki eltemettette a mohácsi csata után a holtakat, és mást nem is igen tudni róla.)
  • El lett róla nevezve valami (kórház, iskola, utca stb.) (pl. szintén Kanizsai Dorottya)

Nem számít nevezetesnek[szerkesztés]

Az ezeknek a kritériumoknak megfelelő nők csak az apjuk/férjük/fiuk-lányuk/egyéb nevezetes rokonuk cikkében legyenek megemlítve.

  • A hölgy csak arról nevezetes, hogy egy másik -valóban- nevezetes ember lánya, felesége, anyja, egyéb rokona és szült egy csomó gyereket.

A nem-nevezetesnek bizonyuló nők cikkét át kell irányítani arra a cikkre, amiben meg vannak/lesznek említve.