Szerkesztő:Paleosoft/Atomtorta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Atomtorta
Fájl:Atomtorta.jpg
Információk
EredetMagyarország
Aktív évek1999-napjainkig
Műfaj„réparock”
Tagok
Braunitzer Gábor, PsD – ének
Nagy Tamás – gitár
Dancsik Bálint – gitár
Botyánszki Ádám – basszusgitár
Bálint Bence – dob
Korábbi tagok
Brúszel Péter
Szőke Szabolcs
Szekeres Zoltán
Györgyi Kornél

Az Atomtorta weboldala
SablonWikidataSegítség

Az Atomtorta magyar alternatív rockzenekar. Magyarországon leginkább Paraszt Blues és Ma éjjel című dalaik kapcsán váltak ismertté. Előbbi a Szanalmas.hu című weblapon debütált és így tett szert országos hírnévre 2005-ben, utóbbit 2009-ben az MR2-Petőfi Rádió műsorából ismerhette meg a közönség. A zenekar korábban többek között a VIVA televízió és a Jim Beam Tehetségvadászatán, a Sztárgyár elnevezésű tehetségkutatón és a Szegedi Ifjúsági Napok tehetségkutatóján ért el helyezéseket. 2005. szeptemberében a Ma éjjel című dal az MR2 toplistájának 15. helyén állt.

Az Atomtorta zenei világa[szerkesztés]

Az Atomtorta zenei világa meglehetősen sokféle, nehezen jellemezhető. A dalokban, amelyek műfaja legtöbbször körülbelül a soft rock kategóriába sorolható, meghatározó az énekes-dalszerző Braunitzer Gábor személyes élményvilága. A szövegvilág meglehetősen nyers és kemény, azonban kerüli az obszcenitást. A dalok gondolatisága gyakran érinti az Isten kontra ateizmus témakört, fő témák ezen felül az emberi kapcsolatok kiüresedése és felszínessége, de a szövegek nem egyszer magára a zenekarra is visszautalnak (így például az Utolsó szám a Kávé délelőtt című 2003-as albumon). A dalok között találunk az egyébként főleg a rap műfajra jellemző, ún. disst is, ami nem más, mint egy másik zenekar - ezáltal leginkább egy stílus - kritikája (182XMa éjjel, 2008). A frontember dalszerzői tevékenységére a legnagyobb hatással az amerikai Bad Religion, és annak énekese Greg Graffin volt. A határozott, filozofikus szövegvilágot Nagy Tamás gitáros zenei világa teszi emészthetővé, amelyre a legfőbb hatást a Dire Straits és Mark Knopfler gyakorolta. Ezáltal alakul ki az Atomtorta sajátos stílusa. Nagy Tamás néha maga is ír dalokat a zenekar számára, amelyek legtöbb esetben ironikus önjellemzések, és jó komikus ellenpontját adják Braunitzer Gábor világképének (Paraszt Blues - Neked mindent, 2005; Helikopterszelídítő Blues - Ma éjjel, 2008). Zeneileg az Atomtorta a blues – soft rock – bluesrock – alternatív rock vonalon mozog, bár ezek önmagukban is nehezen definiálható fogalmak. Ugyanakkor a zenekar előállt már reggae, metal és punk műfajú számokkal is. Az Atomtorta jellemzően szívesen dolgozza fel saját dalait akusztikus verziókban, amelyekhez számos vendégzenész segítségét veszik igénybe. A 2009-es Ma éjjelnek egy zenekartól teljesen független, soul feldolgozása is született, melynek szerzője Székely Erika, akivel a zenekar szintén dolgozik vendégzenészként.

A zenekar zenei hitvallása a „több érzést - kevesebb profizmust”, ami annyit jelent, hogy a dalokban rejlő gondolatok előbbre valóak a zenei megvalósítás mindenek feletti precizitásánál. Ennek alapfilozófiája az a gondolat, hogy a művészet elsősorban eszköz, amely egy-egy egyéni világkép megosztására szolgál, amely ilyen módon vitára alkalmassá válik – egyfajta populáris filozófia, az akadémikus filozófa mindenki számára érthető és elérhető megfelelője. Az énekes-dalszerző meggyőződése szerint ez az alapvetés a dalokban átadni kívánt gondolatokat szélesebb körök számára teszi elérhetővé.

Történelem[szerkesztés]

1999-2001[szerkesztés]

Fájl:Fasirt.jpg
A Fasírt zenekar 2000-ben.

1999-ben négy kecskeméti gimnazista, Braunitzer Gábor (basszusgitár) és Györgyi Kornél (gitár), valamint két társuk, Brúszel Péter (ének) és Szőke Szabolcs (dob) Fasírt néven amatőr zenekart alapítottak. Ebben a formációban csak feldolgozásokat játszottak. Gábor és Kornél azonban egyre inkább úgy érezték, hogy saját zenék írására kellene váltani, és mivel a zenekar másik fele nem értett ezzel egyet, Szabolcs és Péter végül kilépett a zenekarból. A csapat 2001 elején Nagy Tamás gitáros (Braunitzer Gábor korábbi gimnáziumi osztálytársa), majd Szekeres Zoltán dobos felvételével lett ismét teljes (Zoltán a zenekarhoz egy zeneiskola növendékeként csatlakozott, és 2005-ig a zenekar nélkülözhetetlen és lelkes tagja maradt). A formáció ebben a felállásban zenélt Botyánszki Ádám 2004-es belépéséig. 2001-ben a zenekar neve ATOMiK CAKE lett, és megkezdődött a saját dalok írása.

2001-2003[szerkesztés]

Fájl:Atomtorta2003.jpg
Az Atomtorta zenekar 2003-ban.

A kezdeti időszak gyors sikereket hozott. A zenekar 2001-es demoját (Music For Industrial Meditation) már játszották egy helyi (kecskeméti) rádióban, és koncertmeghívások is egyre növekvő számmal érkeztek. 2002-ben a Whatever címü album még több közönséget vonzott, és a banda megkapta első meghívását is a Sziget Fesztiválra. Az ATOMiK CAKE zenei stílusa ekkor még igen közel állt az akkor divatos amerikai irányzatokhoz (például nu-metal). A dalok angol nyelvűek voltak. (Eltekintve egyetlen igen erős akcentussal elénekelt arab daltól, amely egy társalgási szótárból került összeollózásra.) Ez azonban hamarosan nyomasztóan szűk perspektívának bizonyult, és mivel a tagok törekedtek valamiféle eredetibb létrehozására egy stílus rossz másolata helyett, 2003-as lemezükön, a Spacecake-en már zeneileg alaposabban átgondolt, magyar nyelvű számokkal rukkoltak elö. A 2003-ig tartó időszakot a zenekar maga is tanulóidőnek tekinti, az ekkor született dalok, komoly zenei teljesítmény hiányában, mára már kikerültek a repertoárból.

2003-2005[szerkesztés]

Fájl:Atomtorta2004.jpg
Az Atomtorta 2004-ben.

2003 nyarán az ATOMiK CAKE megállapodott a korábban a Nyers és FankaDeli zenekarokkal is dolgozó Panama Music kiadóval egy teljesen magyar nyelvű nagylemez elkészítéséről. Hogy ezt tükrözze nevük is, Atomtortaként "üzemeltek" tovább. Ez a nyelvi váltás tette lehetővé a gondolatok igazán hatékony átadását, ami az Atomtorta egyik legfőbb céltkitűzése. A dalok ettől kezdve fokozatosan az alternatívként definiált zenekarokra jellemző hangszerelést öltöttek, és a punk jellegű szövegekkel, így kezdett kialakulni az Atomtorta sajátos alternatív/punk stílusa.

2005-2009[szerkesztés]

2004-ben Braunitzer Gábor meghívta a zenekarba a fiatal basszusgitárost, Botyánszki Ádámot. Az Atomtorta a 2004-es Szegedi Ifjúsági Napokon már vele együtt vett részt. Közben a nagylemez is elkészült (Kávé délelőtt), azonban ekkor a Panama Music jelentett csődöt.

A 2005-ös év hozta talán a legtöbb és legdrámaibb változást: több sikeres tehetségkutatós szereplés után az Atomtorta megkapta első valóban jelentős szakmai elismerését, A VIVA és a Jim Beam Tehetségvadászatán az országos 40-be választották, kifejezetten jó kritikákat kapott. A Tehetségvadászatra az Atomtorta a Neked mindent című maxilemezzel jelentkezett, melynek több dala (például Paraszt blues, Ufós szám) siker lett – pénz híján azonban csak underground körökben.

A 2005-ben a zenekar összeállításában is bekövetkezett két komoly váltás. Szekeres Zoltán dobos majd öt évi közös munka után kilépett, helyét Bálint Bence vette át. Az új dobos két hónap alatt felkészült a repertoárból, hogy a zenekar részt vehessen a 2005-ös SZIN-en. 2006-ban a banda már vele koncertezett és készült az új lemezre. 2006 decemberében Dancsik Bálint, csatlakozott a zenekarhoz az alapítótag Györgyi Kornélt helyettesítve, aki később elhagyta a zenekart, így Bálint teljes jogú tag lett.

A legújabb fejlemények[szerkesztés]

2009 januárjában a quart.hu az Atomtortát már 2009 lehetséges befutói között említette.[1] Az év első fele azzal telt, hogy a zenekar az MR2 kérésére újramasterelt néhány számot, amelyek közül a Ma éjjelt a rádió a nyár folyamán már műsorára is tűzte. Az év második felére ismét kisebb belviszály bontakozott ki a zenekaron belül, aminek eredménye Dancsik Bálint kilépése lett. Ez fél évvel visszavetette a zenekar haladását, mivel a meglehetős képességekkel megáldott Dancsik helyére megfelelő helyettest csak 2009 novemberére sikerült találni, Horváth Zoltán személyében. Az Atomtorta pillanatnyilag új számokat ír, valamint igyekszik megfelelő managementet találni- ennek oka az, hogy a zenekar frontembere, Braunitzer Gábor, aki eddig ezen feladatok nagy részét ellátta, doktori tanulmányokat folytat, amelyek ideje nagy részét lekötik. Ez ügyben jelenleg a budapesti Sheep Managementtel folynak tárgyalások. A koncertszervező tevékenység természetesen emellett is folyamatos - hatékonysága nyilvánvalóan nem a zenekar teljesítményén múlik. A zenekar így is arra a legbüszkébb, hogy érvényesüléséhez soha nem vett igénybe befolyásos kapcsolatokat, ismertebb segítőinek rokonszenvét pedig tevékenységével vívta ki.

Érdekességek (Olyan összefoglaló-féle)..[szerkesztés]

  • Az Atomtorta mindeddig 3 lemezt vett fel: Kávé délelőtt (2003), Neked mindent (2005), Ma éjjel (2007-2008). Ezek hivatalos kiadásba nem kerültek, a zenekar ezeket ingyen letölthetővé tette, vagy jelképes összegért koncertjein árusította.

Kávé délelőtt (2003): 01 - Intro ; 02 - Engedjenek Be! ; 03 - Jót Akartak ; 04 - Csirkepörkölt ; 05 - Altalában ; 06 - Dalok Senkinek ; 07 - Olni Jó ; 08 - Lépjek Ezen Túl ; 09 - Hagyjatok Mindenkit ; 10 - Ilona ; 11 - Szökék és Kékszemüek ; 12 - Utolsó Szám ; 13 - Selfish Boy ; 14 - Barátok Közt (Jamaica Remix).

Neked mindent (2005): 01 - neked mindent ; 02 - nézd az embert ; 03 - nincsen tippem ; 04 - szeretlek (ufós szám) ; 05 - neked mindent (akusztikus izé) ; 06 - bonus track - paraszt blues.

Ma éjjel (2007-2008): azautomatmeganomet ; fasirt-blue_monday ; helikopterszeliditoblues ; indusztrial ; maejjel ; orgy-blue_monday ; parasztbluesketto ; rajzoljhazat ; szaznyolcvankettoiksz.

  • Az Atomtorta leggyakrabban klubokban lép fel, a fesztiválok közül szinte kizárólag a Szegedi Ifjúsági Napokon. Ennek oka, hogy Braunitzer Gábor az ország legnagyobb fesztiváljainak szervezőivel rendre kultúrpolitikai vitákba keveredik. A SZINen a zenekar kétszer volt a nagyszínpad fellépője.
  • Braunitzer Gábor foglalkozását tekintve orvosi kutató. Jelenleg a SZOTE Élettani Intézetében dolgozik, ahol krónikus fejfájásbetegséggel küzdő gyerekek látásának fejlődését kutatja, ebből doktori fokozat megszerzésére készül. Első diplomáját mindemellett amerikanisztika/angoltanár szakon szerezte az SZTE bölcsészkarán.

Jegyzetek[szerkesztés]

Forrás[szerkesztés]