Szerkesztő:Mirus Luna/Az első világháború irodalma

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Irodalom általában[szerkesztés]

Az "irodalom" szó igen fiatal eredetű, Szemere Páltól származik, 1839-ből. Jelentése: írások összessége. Az emberiség viszont inkább a könyvnyomtatás óta/miatt ismeri az irodalmat, vagyis ez az írás egyben nyomtatást is jelent. Régen a szájhagyomány által terjedő népköltészet is irodalomnak számított, így a le nem írt, illetve nem-nyomtatott szövegek is ide tartoznak.

Mindösszesen: az összes nyelvi művek valamilyen összegzése.


A kezdetek...[szerkesztés]

Előzmények[szerkesztés]

A történelemben feltűnő munkásosztály megihlette az irodalmat is, s megkezdődött e réteg irodalmi ábrázolása is. A munkásmozgalom szakaszai és fejlődése a munkásábrázolásban is jelentkeztek (szociális majd szocialista irodalom). A magyar szocialista irodalom előzményei 1860-as, 1870-es évekre tehetők, amikor létrejönnek a munkásmozgalom első munkásegyletei (Általános Munkásegylet, Munkásképző Egylet, Magyarországi Általános Munkáspárt, 1890-ben a Szociáldemokrata Párt). A hazai munkássajtó is beindul az 1873-1879-ig megjelenő Munkás Heti Krónikával, majd az 1877-ben hetilapként induló Népszava által. Az ezekben megjelenő szocialista szellemű próbálkozások inkább történeti értékűnek mondhatók, kisebb munkásmozgalmi dokumentumok. A megszólalók nemesek vagy polgári származású költők voltak, mint például Darmay Viktor, Rudnyánszky Gyula, Szentessy Gyula vagy Palágyi Lajos, akik életútjukból adódóan először közeledtek a munkásmozgalomhoz, később azonban elfordultak tőle.


Az első szocialista költők[szerkesztés]

Amit szocialista irodalomnak nevezhetünk Magyarországon, az a 20. század elején kezdődött el a munkásosztályból, szegényparasztságból, szegény kispolgári rétegekből jött, Szociáldemokrata Párt és a Népszava köré csoportosuló Csizmadia Sándor (1871-1929), Farkas Antal (1875-1940), Gyagyovszky Emil, és még néhányan.

Csizmadia Sándor új témát, új megvilágításban közölt, korának egyik legjelentősebb képviselője volt: a nagyipari munkásosztály- és az agrárproletáriátus-életet, gondolatvilágot, érzelemvilágot igyekezett minden költői eszközzel megjeleníteni. Ő volt az első költő, akinek alapélményét a szocializmus adta és a proletáriátus sorsát, vágyait és reményeit mutatta be hatalmas beleérzéssel. Versformáiban az Ady előtti kor behatása látszik, melyeket később sem tudott levetkezni.

Őt Farkas Antal, majd Gyagyovszki Emil követte, akikből a Népszava hátterében kialakult a magyar szocialista költők első gárdája, melynek főbb alapkövei Benjámin Ferenc, Bodrogi Zsigmond, Migray József, Peterdi Andor és Tuba Károly voltak. A gárda központi témajá a munkásosztály nyomora és kiszolgáltatottsága voltak, némelyeknél szentimentalizmusba csap át, másoknál forradalmi hangulat uralkodik.

Az időszaki munkássajtó fejlődése[szerkesztés]

Ahogy a Népszava 1905 áprilisában napilappá vált, az időszaki munkássajtó is gyorsan fejlődött:

  • 1904
    • Ifjúmunkás
    • Szakszervezeti Értesítő, Szakszervezeti Tanács havi folyóirata
  • 1905
    • Nőmunkás
    • Világosság Nyomda, a Szociáldemokrata Párt saját nyomdája (ez megsokszorozta a szocialista szépirodalmi művek kiadását)
      • Magyar Munkás Könyvtár
      • Munkás-színpad
  • 1906
  • '1907 vége
    • Népszava Olvasótára című könyvsorozat

Mindezzel a párt elsősorban új olvasóközönséget kívánt teremteni, valamint a munkástömegek kultúrális nevelését segítette elő, nem utolsó sorban lehetőséget adott a költőknek a publikációkra.

A Nyugat találkozása a munkásmozgalom irodalmával[szerkesztés]

A korai szocialista líra[szerkesztés]

A korai szocialista próza[szerkesztés]

A háborúellenes irodalom, az Avantgarde kezdetei[szerkesztés]

A háborúellenes irodalom fokozatos kibontakozása[szerkesztés]

Törekvések az avantgárd irányába[szerkesztés]

Az Októberi forradalom hatásai[szerkesztés]

Új jelenségek a magyar szocialista irodalomban[szerkesztés]

A forradalmi szocialista írócsoport[szerkesztés]

A haladó irodalom[szerkesztés]

Az 1918-1919-es forradalmak irodalma[szerkesztés]

A forradalom győzelme után[szerkesztés]

Haladó és konzervatív magatartás a polgári irodalomban[szerkesztés]

A reakciós irodalom ellentámadásai[szerkesztés]

=== stb === stb