Szerkesztő:Ljerk/piszkozat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fájl:Ataisz vs Riau szigetek (összehasonlító térkép - István Császár (Ljerk)).jpg
Ataisz és a Riau szigetek összehasonlító térképe

Bevezető az Arvisura igaz vagy hamis voltát eldönthető hipotézisekhez[szerkesztés]

Az Arvisurában[1] Paál Zoltán, bár a könyv nevében mese és monda is szerepel, tartalmilag viszont azt állítja, hogy a Hun Törzsszövetség rovással feljegyzett valódi történelmének a mai magyar nyelvre lefordított változata. Az Arvisurának már a könyv megjelenése előtt ismertek voltak az 1970-es években, majd később is megjelent különféle nyomtatott változatai (a Széchényi könyvtárban ezek megtalálhatóak, László Gyula is ezeket ismerte meg) amik tartalmukban és fogalmazásukban egymástól és a könyvtől is több részletben eltérnek. Létezik egy még korábbi gépelt változat, ami fogalmazásban, ha tartalmilag nem is, de különbözik a többi változattól, ez az interneten is megtalálható[2].

Miért fontos eldönteni az Arvisura igaz vagy hamis voltát? A kérdésben a válasz, tehát ha igaz, akkor az egész világtörténelem és a magyarság történelme teljesen más fénybe kerül, ha meg nem, akkor valakik ezzel a hamisítással valamilyen célt el akarnak érni, és ehhez ez a hamis történelemkép fontos lehet. Azt a tényt, hogy ez Paál Zoltán magánakciója lenne - a fellelhető adatok miatt kizárható[3]. Az Arvisura igazolás lenne arra nézve, hogy teljesen különböző népcsoportok egymás mellett tudtak élni, valamint kiválasztási rendszerük, azaz a Nagy-Süán versenyek biztosították, hogy csak a szellemileg és testileg legrátermettebb emberek lehettek vezetők. Ez nemcsak a későbbi leszármazási rendszert, hanem a mai választási médiapárbajokban eldőlő választási rendszert is meghaladja. Sajnálatosan az Arvisurában végigkövethető módon ez a rendszer fokozatosan megbomlott, először a felmelegedés utáni nagyobb élettér miatti úgymond nagyobb lazaság miatt, majd az ataiszi leszármazottakat különösen sújtó elsivatagosodás miatti vándorlások (Mezopotámia, Aral-tó környéki sivatagok, Takla-Makán, Góbi és Ordas/Ordosz) okán.

Négy tény, ami miatt vitatott az Arvisura[szerkesztés]

Nincs hiteles forrása[szerkesztés]

- Még az eredetiről készült rovásírásos másolatok sincsenek meg (Paál Zoltán ezt azzal magyarázza, hogy ezeket "Tura" kérésére meg kellett semmisítenie - itt jegyzem meg, hogy a könyv levélkivonataiban említésre kerül, hogy a "Szalaváré Tura" felvett partizánnév volt - mert többen később ilyen néven keresték manysi földön, és érthetően nem találták).

Ezoterikus és sci-fi elemek[szerkesztés]

- Egy erős ezoterikus/sci-fi vonulat van a könyvben, ami terjedelmileg nem jelentős, viszont több helyen is felbukkan. Ezek egy része egyértelműen magyarázható, például a "gondolatrezgés" az írással azonosítható, amit akkor kizárólag csak a beavatottak ismerhettek. A "szíriuszi emberek" fogalma pedig a Tórem világ leírása alapján érthető meg, ugyanis Ataisz volt az idők kezdetén Joli-Tórem földje/bolygója, Kaltes asszonynak egy másik földje/bolygója volt (ami Ataiszon kívül helyezkedett el) - Kaltes asszony fia pedig Szíriusz (Ibos) volt, így a "szíriuszi emberek" az erről a magasabb civilizációs fokon élő népek tagjaira vonatkozik. A magyarra fordítással kapcsolatos hibák lehetnek a "mágneses tér" stb. szavak. A "repülő szerkezetek" "fénybombák" viszont valóban kétségesek, hogy mire vonatkozhattak. Az ezoterikus vonal ezen részére a következő bekezdésben leírt egyik magyarázat is lehetséges.

Az Arvisura tartalmának hamissága egészben vagy részben elképzelhető[szerkesztés]

- A mű akár egészében vagy részleteiben lehetségesen hamisítvány. A könyvben megjelenő levélkivonatokban Paál Zoltán azt említi, hogy Sztálin fiatal korában kispapként megismerte a beavatottak létezését. Fontos megemlíteni az úz népeket, Paál Zoltán pala-úz (azaz palóc) volt, míg Sztálin gara-úz (azaz grúz), de a könyvben még rengeteg úz rokon nép jelenik meg, így például a tung-úz, sumér-úz népek, törzsek, az úzok nyelvén rótták le az Arvisurák egy részét, ezért tudta azokat Paál Zoltán könnyen lefordítani. Sztálin a II. világháborúban Moszkva félkörbe vétele után lefogatta a beavatottakat, és felhasználta őket háborús stratégiájának kialakításához. Ezért nem elképzelhetetlen, hogy az Arvisurák nyilvánosságra hozatalát személyesen a gara-úz Sztálin engedélyezhette ellenszolgáltatásként (bár ez így az Arvisurában nincs leírva), ugyanis magában az Arvisurában a szláv törzsek több esetben is különböző okok miatt negatívan vannak említve. Azaz az Arvisura hamisításhoz a szovjet "szláv" titkosszolgálatnak nem fűződhetett közvetlen érdeke, persze fenntartva az esetleges hosszútávú és bonyolult manipuláció lehetőségét.

Természetesen nemcsak valamely titkosszolgálat, hanem úgymond beavatottak is valamilyen célból hamisíthatták akár az egész Arvisurát, vagy annak részleteit. Így aztán gondolatilag ezerszámra lehet ontani az elméleteket, például lehet, hogy alapjaiban eredeti, de aztán a beavatottak meggondolták magukat a közzététellel kapcsolatban és Paál Zoltánnal beíratták az ezoterikus vonalat, hogy ellehetetlenítsék azt stb.. Kozsdi Tamás egy videóban[4] azt közli, hogy egy III/III-as ügynököt vélt felfedezni Paál Zoltán Arvisurás baráti körében. Ezt az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára nem erősítette meg Császár István 2795/3/K/2017 beadványára adott válaszában, Császár István ügyészségi feljelentést tett ezen ellentmondás miatt, aminek kivizsgálása folyamatban van (KÜFO 5725/2017/1-II. jelzettel).

Valótlan tények az Arvisurában[szerkesztés]

- Vannak tények, amik egyértelműen nem lehetnek igazak az Arvisurában, ilyen például a 400-as évekkel kapcsolatban emlegetett palesztin mohamedánok (268. Arvisura). Ezek is csak az eredeti forrás (ha létezik) alapján tisztázhatóak, hogy esetleg a fordító kisebb gondatlansága miatt kerültek-e így közlésre, vagy ez a rész hamisítvány.

Milyen hipotézisek bizonyításával dönthető el az Arvisura legalább egy részletre vonatkozó valódisága?[szerkesztés]

1. Ataisz helyére vonatkozó hipotézis[szerkesztés]

Ataisz annak az ősi civilizációnak a neve, amelynek leszármazottjai alapítják meg a Hun Törzsszövetséget 4040 BC-ben, a Törzsszövetség rovósámánjai innentől kezdik el írni 10 évenként az Arvisurákat, azaz a Hun Törzsszövetség történetét. Ezekben az Arvisurákban visszaemlékezések formájában többször felbukkan Ataisz és pusztulása, ahonnan ezek a törzsek közvetlenül elszármaztak.

Magára Ataiszra korábban a jégkorszak hatására vándoroltak eurázsiai törzsek, és az itteni őslakosokkal együtt évezredek alatt sikerült egy civilizációba tömörülniük, amely mivel több forrásból táplálkozott egy helyen, minden civilizációs tulajdonságot több szinttel megemelt. Államforma, vallások, öntözéses és állattartó mezőgazdaság, hajóépítés, fémművesség és életmód, amivel megkétszerezték az emberi élettartamot, mely utóbbi miatt a tudományok és mesterségek őrzői hosszabban gyakorolhatták és adhatták tovább tudásukat.

Ataisz víz és földrajzának részletesebb leírása a 2(A). és 145. Arvisurában található, Császár István visszafejtette Ataisz helyét ezen visszaemlékezések alapján.

A visszafejtés forrásai:

- 2(A). és 145. Arvisura,
- a jégkorszak tengerszintjei (a szárazföldi gleccserekben jég formájában felhalmozódó víz csökkentette a tengerek vízmennyiségét)[5],
- a National Geographic óceánfenék térképei [6][7]
- Peter Bellwood könyve [8]

Ataisz központja a leírás alapján 99%-osan ráillik Indonézia Natuna és Anambas szigeteire (Riau szigetcsoport), a felmelegedés utáni víz szintemelkedés miatt a szigethegyek körüli hatalmas síkságok fokozatosan víz alá kerültek, majd egy szökőár pusztította el véglegesen. Ezt a nagyfokú (99% vagy még nagyobb) egyezést a következők támasztják alá, 120.000 négyzetkilométeres területen ugyanis (lásd az összehasonlító térképet):

- 6 nevesített hegy és egy hegység van az Arvisurában, ugyanennyi szigethegy van jelenleg is ezen a területen (sem több, sem kevesebb)
- a hegyek egymáshoz viszonyított helyzete Ataisz leírása és a NAtuna és Anambas szigetekről készült Google Maps térkép összevetése alapján egyező
- a hegyek magasságai "öl" és méter mértékegységben mindössze maximum 25%-os eltérést mutatnak, azaz ahol 800 ölös hegyről ír az Arvisura, ott 1040 méter magasságú hegy van
- az Arvisurában említett két tó mélysége ölben is meg van adva (145. Arvisura), az Indus-tó helye és mélysége ez alapján egyezik az óceánfenéki térképen jelzett nagyobb mélységű hellyel, a Hun-tó öl mélysége ismert, kérdéses a jelenkori helyén levő mélység

Természetesen ez így még nem abszolút bizonyíték, ugyanis ha az Arvisura hamisítvány, akkor lehetséges, hogy erre a helyszínre úgymond "ráhúzták" Ataisz leírását, és akár hamisítványokat is elhelyezhettek. Ezért alapos régészeti feltárás nélkül ez csak egy nagyon erős közvetett bizonyíték.

Ez az Arvisura bizonyítás alfája és omegája, ugyanis az Arvisura rengeteg olyan helyszínt megemlít Ataisz központi részeivel kapcsolatban, amiknek még ma is léteznie kell, és legfőképpen hamisíthatatlanul kell léteznie, például a most már a víz alatt fekvő városok kőromjai. De ilyen a Gara-zúgó (ahol a fémöntő műhelyekről ír az Arvisura), ami megtalálható Temburun[9] vízesés néven az Anambas szigetek egyikén, vagy Bu-Murt (vöröshasú cethal) kegyhelyei Natuna szigetén az Arvisurában említett Kosztroma városánál. Ezek most turistalátványosságok, mint például az Alif Stone Park[10].

2. Madagaszkár kőkori történelmének megfejtetlenségére az Arvisura írásos választ nyújt[szerkesztés]

Madagaszkár kőkorszaki történelmének néhány megmagyarázhatatlan eleme, valamint a beszélt nyelv és a DNS vizsgálatok elemzése alapján:

- a 2000 BC körülire becsült kőeszközök eredete nem azonosított
- a beszélt "austronesian" nyelvi rokonsága Indonéziában, és attól keletre van
- ugyanígy a DNS állomány is ezt a rokonságot támasztja alá
- szintén Indián túli a Madagaszkáron honos ázsiai rizs stb.[11]

Viszont konkrét bizonyíték nincs arra, hogy pontosan hogyan és mikor érkeztek ide Madagaszkár lakóinak ősei. Az Arvisura viszont konkrét leírást ad erre a 144. Arvisurában (1680 BC), ugyanis Észak-Kínában a Sárga-folyó torkolatából a Hun Törzsszövetség egy hajóflottát indít el több céllal Egyiptom, Atlantisz és Európa felé, és amely út 12 évig tart. Afrika szarva mellett elhajózva, a Nagy-foghoz érkezés előtti évben:

"A hatodik Tárkány napját Magadi szigetén töltötték, ahol vetettek, arattak, majd szárított húsokkal és magvakkal felszerelve folytatták útjukat. .....  A kellemes éghajlatú Magadiban is maradtak le hajósok, akik a hegyilakók családjába benősültek. Viszont ezen családok vállalkozó ifjaiból a hajósok létszáma kiegészült."

Mivel az Arvisura alapján a Hun Törzsszövetség népei maguk is ataiszi leszármazottak, akárcsak az indonéziaik egy része, a nyelvi és a DNS vizsgálatok által kimutatható esetleges rokonság sem lehetetlen.

Mivel nincs egyértelmű bizonyíték Madagaszkár Indonézia irányából történő betelepülésére, olyan közvetett bizonyítékokat próbáltak keresni amik megerősíthetik azt. Így Peter Savolainen azt kutatta, hogy a madagaszkári kutyák ősei honnan származnak - a kizárólagos afrikai származási eredmény[12] meglepetést okozott, mert az "austronesian" telepesek a csendes-óceániai szigeteken is úgy hoztak létre telepeket, hogy a kultúrnövényeken kívül a kutyákat is magukkal vitték. Így egy alapszinten létező feltételezést egy második feltételezéssel kellett kiegészíteni - a kutyák a Madagaszkár felé hosszú (9000 kilométeres) úton elpusztulhattak a valószínűleg Indonézia felől érkező telepesek hajóin.

Az Arvisurában leírt ide érkező hajók pedig nem telepes hajók voltak, azaz kutyák nem feltétlenül voltak a fedélzetükön! Tehát az Arvisura teljes körű írásbeli magyarázatot ad Madagaszkár betelepülésére. Nyilván ennek konkrét bizonyítása még várat magára, mivel Császár István 2017-ben az Arvisura kapcsán született ezen észrevételét senki nem vizsgálta még.

3. Ergáni földhát[szerkesztés]

Több elmélet létezik arra, hogy a jégkorszak után a Boszporusz átszakadt, és a Fekete-tenger ekkor töltődött fel. Az Arvisura homlokegyenest mást mond erre, 3800 BC környékén az Etil-folyó (az Arvisura alapján Volga) mellett levő nagyon keskeny földháton lehetett a Kaukázus irányából északra, majd akár a Melegvizek Birodalmába (Kárpát-medence) jutni. Ezt több Arvisurában is említik (például 16(A).), és ez a földhát nagyjából 1600 BC-ig létezett, azaz az akkori vízszint a mai óceánok tengerszintjét jóval meghaladta.

A feltételezés nem lehetetlen, ugyanis a jégkorszak valóban leapaszthatta ezen vizek magasságát a hegységekben (Alpok, Kárpátok, anatóliai hegyek, Kaukázus, Közép-Ázsia hegyei, Ural) felhalmozódó, és így nem lefolyó vizek hiánya miatt - azonban felmelegedéskor ez a folyamat megfordult, és az évezredek alatt így felhalmozódott víz ebbe az akkor még a tengerekkel összeköttetésben nem álló vízrendszerbe került! Azért beszélhetünk vízrendszerről, mert a felhalmozódó víz egymással is összeköttetésbe hozhatta a Fekete-tengert, Kaszpi-tengert és az Aral-tavat. Így a Boszporusz földszorosának átszakadása a Fekete-tenger irányából történhetett.

David W. Anthonynak a korai sztyeppei civilizációkkal foglalkozó könyve ezt nem erősíti meg, viszont a térképein nincs se pro,se kontra ábrázolva ezen vizek szintjei - a korai kultúrák régészeti lelőhelyei a térképeken a mai partvonalaktól távolabb vannak a magasabban fekvő helyeken, azaz nincs egy a mai kikötőknek megfeleltethető lelőhely sem. A földhát és a magas vízszint létezésének bizonyítása erős bizonyíték lenne, mert nincs semmilyen ismert elmélet, ami alapján ezt beírhatták volna az Arvisurába az esetleges hamisítók.

4. Ataisz feltételezett helye, és néhány megfejtetlen eredetű magyar szó közti összefüggés hipotézise[szerkesztés]

handabanda, sundám-bundám (sundán-bundán)

A fenti megfejtetlen eredetű magyar szavakról Császár István azt feltételezi, hogy ezeknek közük lehet Ataisz helyéhez, azaz a Riau szigetekhez Indonéziában. Peter Bellwood könyvében egy ábrán meg van jelölve a jégkorszakban levő partvonal és lehetséges hajózási útvonal (Huxley-vonal). Ez a vonal a Kis-Sunda szigeteknél ér ki az Indiai-óceánhoz, és a Riau szigetektől ide Egyiptom, India felé Borneó körül, és a Fülöp-szigeteken át (a mai szigetek egy része a Borneó pontosabban Sundaland félszigeteihez tartoztak) többek közt a Banda tengeren lehetett eljutni.

Sunda - Banda = sundán - bundán keresztül hajózni az Indiai óceán felé? Sok helyen nem is kötöttek ki, mert kannibálok laktak rajtuk. Akik handabandáztak amikor meglátták a hajókat?

Végszó[szerkesztés]

Az Arvisura, ha hamisítvány, akkor egészen biztosan zseniálisak és nagy felkészültségűek voltak a létrehozói - ugyanis elég lett volna az ismert tények köré felépíteni egy hamis mítosz és mondarendszert, ehelyett százszámra találunk benne a történelmet másként magyarázó, azaz a jelen tudással ellentmondó tényeket, valamint magyarázatot ad az eddig ismert világtörténelmünk sok homályos pontjára, például:

- a piramis (először peremes építmények) építő kultúrák közös gyökerére
- a hükszoszi fáraókra
- a pannonok eredetére
- az etruszk városszövetség minden városáról leírja, hogy melyik népből származtak a lakói, és hogyan kerültek oda

Az előzőekhez hasonlóan az Arvisurából részben végigkövethető, hogy alakult a Kárpát-medence történelme, attól kezdve, hogy innen miért vándoroltak el a törzsek Ataisz felé, egészen az elmúlt évezredek alatti visszatelepülésekig a Hun Törzsszövetség felől. Értelemszerűen a Hun Törzsszövetség Arvisurájában a Mezopotámiába, Egyiptomba, Indiába, Közép-Ázsiába és Amerikába érkező rokon ataiszi leszármazottak történelme csak annyiban van érintve, amennyire kapcsolatba kerültek a Hun Törzsszövetséggel először a rokonkeresés, illetve később néha a háborúságok okán. Az Élet Templomának anyaga sokkal bővebb ennél, de arról néhány említésen kívül keveset tudunk, de ha az Arvisurát is csak 6000 év után akarták közkinccsé tenni - nehogy avatatlan kezekbe kerülve kárt okozzon - azt feltételezve, hogy talán most már elég érett lesz rá az emberiség. Ki tudja, hogy az Élet Templomának tudását mikorra tervezik megosztani - valószínűleg felbecsülhetetlen értékű adatokat tartalmaz a csillagászattal, a jégkorszak kis ciklusaival, Földünk precessziójával és földrajzával kapcsolatosan, amik a nemsokára újra kezdődő jégkorszaki első kis ciklusra (lásd Peter Bellwood idézett könyvében található kutatási eredményt, ami alapján a lehűlés több lépésben történik időben elnyúlva, míg a felmelegedés pedig egy nagy lépésben, ez történt az elmúlt 15.000 évben) nézve fontosak lehetnek.

  1. Paál Zoltán: Arvisura - igazszólás : mondák, regék, népi hagyományok a palóc kézművesek világából I-II. 1997-1998. Püski, ISBN 963-9040-65-7
  2. Paál Zoltán - A palócok regevilága - gépelt, szkennelt változat az 1970-es évek közepéről - http://www.kincseslada.hu/magyarsag/content.php?article.498
  3. Paál Zoltán élete (Ózdi könyvtár) - http://www.vkozd.hu/images/pzmk.pdf
  4. Kozsdi Tamás - Személyes Arvisura aktám - https://www.youtube.com/watch?v=wX-K_Y9OT2Q (15:30 -tól)
  5. Post-Glacial Sea Level-Rise by Robert A. Rohde - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Post-Glacial_Sea_Level.png
  6. https://www.nationalgeographic-maps.com/national-geographic-old-historical-map-collection/1969-pacific-ocean-floor-map.html
  7. https://www.nationalgeographic-maps.com/national-geographic-old-historical-map-collection/national-geographic-historical-oceans-maps/1967-indian-ocean-floor-map.html#
  8. Peter S. Bellwood (1997), Prehistory of the Indo-Malaysian Archipelago, University of Hawai'i Press, ISBN 978-0-8248-1907-1.
  9. Gara-zúgó, ma Temburun waterfall - https://www.youtube.com/watch?v=MncmF6F-TpM
  10. Az egyik Bu-Murt (vöröshasú cethal) kegyhely, ma Alif Stone Park - https://www.youtube.com/watch?v=RzbQ10dXa9U
  11. A madagaszkári ázsiai rizs rejtélye - http://www.sciencemag.org/news/2016/05/ancient-crop-remains-record-epic-migration-madagascar
  12. Peter Savolainen - A madagaszkári kutyák őseinek vizsgálata - http://www.archaeology.org/news/3302-150520-madagascar-indonesia-dogs