Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:Hirannor/Samuel Barber

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Samuel Osborne Barber II (1910. március 9., West Chester, Pennsylvania, Amerikai Egyesült Államok - 1981. január 23., New York, Amerikai Egyesült Államok) amerikai zeneszerző. A 20. század zenéjének egyik meghatározó alakja. Munkásságát két zenei Pulitzer-díjjal (1958, 1963) ismerték el.

Élete[szerkesztés]

Barber 1910-ben született Samuel LeRoy Barber és Marguerite McLeod Beatty gyermekeként.

Munkássága[szerkesztés]

1941 és 1945 között kórusművet komponált Søren Aabye Kierkegaard dán filozófus négy imájára Kierkegaard imái címmel (Op. 30.). A mű magyarországi bemutatójára 2016. április 6-án került sor a Zeneakadémián. A Magyar Rádió Zenei Együtteseit (szimfonikus zenekarát, énekkarát és gyermekkórusát) Vajda Gergely vezényelte. A mű párhuzamba állítható Kodály Zoltán Psalmus Hungaricus című művével, mely szintén felcsendült a koncerten.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Samuel Barber című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap

[[Kategória:Samuel Barber]] [[Kategória:1910-ben született személyek]] [[Kategória:1981-ben elhunyt személyek]]