Szerkesztő:Gothard98/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szegedi Ifjúsági Napok
Korábbi neve(i)Szegedi Ifjúsági Karnevál
Helyszín(ek)Napfényfürdő Aquapolis Szeged
Megrendezés évei1968 óta folyamatosan (kivéve 2020)
SzervezőBoros Gyula, illetve Szeged város önkormányzata
Időpont(ok)Átalában augusztus vége
StílusÖssz-zenei fesztivál
A Szegedi Ifjúsági Napok weboldala

A Szegedi Ifjúsági Napok (röviden SZIN, 1964 és 1968 között Szegedi Ifjúsági Karnevál, ritkábban angolul: Youth Days of Szeged) Magyarország és egyben Kelet-Magyarország legrégibb fesztiválja, amit Szegeden rendeznek meg 1968 óta. Napjainkban a Napfényfürdő Aquapolis Szeged ad helyet az eseménynek. Az évtizedek során számos szervezője volt a fesztiválnak. A fesztivál jelenlegi szervezője Boros Gyula.

Története[szerkesztés]

A fesztivál története három részre osztható: 1968-tól 1989-ig tartott a Kommunista Ifjúsági Szövetség égisze alatt, 1990 és 2002 között a Szurdi Zsolt-féle Rock Kubbos időszak volt, amelyet a modern SZIN követett Boros Gyuláékkal.

A Szegedi Ifjúsági Karnevál és a KISZ korszak (1964/68-1989)[szerkesztés]

A fesztivál egyik legkorábbi változatát először 1964-ben tartották meg, akkor még Szegedi Ifjúsági Karnevál név alatt. Kezdetben csak a Városháza előtt szervezték meg. Egy 1967-es Dél-Magyarország szám szerint akkor 4000 fiatal jött le a karnevált megtekinteni. Az esemény 1968 óta viseli a Szegedi Ifjúsági Napok nevet, amikor is a karnevál az egész városon át felvonult és többnapos program lett. Ebben az időszakban a szegedi KISZ bizottság és az Express Ifjúsági és Diák Utazási Iroda szervezésében zajlottak le az események. Ekkoriban a szegedieknek szólt és szegedi előadók léptek fel. A koncertek mellett különböző idegenforgalmi, szabadtéri előadások, egy karnevál és tömegsport események is szerepeltek a programok között. A karneválokon szereplő kocsikkal az akkori szocialista helyzetet próbálták meg kifigurázni.

Szegedi Ifjúsági Napok, Széchenyi téri felvonulás, 1973

A Szurdi-korszak (1990-2002)[szerkesztés]

A rendszerváltást követően a SZIN tartalma kiürült. Ekkor döntött úgy a Rock Klub személyzete és annak akkori üzemeltetője, Szurdi Zsolt, hogy miképpen lehetne tovább vinni a hagyományt. Ezt követően a Rock Klub szervezte egy évtizedig a fesztivált. Ekkoriban főleg amatőr klubbok léptek fel a rendezvényeken, később ismertebb nevek is felléptek (pl. Deák Bill Gyula 1997-ben). 1991-ben a Laposon építettek egy színpadot és azon léptek fel az együttesek. Emellett a koncerteknek az egyetem akkori kari és a város más klubjai biztosítottak helyszíneket (pl. SZOTE, JATE klub). A szervezők nem vállalták a fesztivál költségét és inkább a kulimunkára hagyatkozva bonyolították le a teendőket. A zenekarok is saját pénzükön léptek fel. A 90-es években már tízezres nagyságrenddel látogattak a fesztiválra. A 2000-es évek elejére a Rock Klub nem tudta megteremteni a fesztivál szervezésére szükséges anyagi forrásokat, így a SZIN történetének második fejezete zárult le.

Az újkori SZIN (2003 óta)[szerkesztés]

2002 őszén, Botka László, Szeged város polgármestere úgy döntött, hogy az önkormányzat segítségével előkészítik az akkori fesztivált. 2003 óta Boros Gyula a főszervezője, aki 2010-ig a fesztivál igazgatója volt. Neki köszönhetően ekkor került át a rendezvény a Napfényfürdőre és vált belépőssé a fesztivál. Első alkalommal 2 színpadon és egy sátorban léptek fel a magyar alternatív együttesek. Később népszerű magyar előadókat (többek között Ákost és a Tankcsapdát) és külföldi előadókat is meghívtak a fesztivál szervezői (pl. 2004-ben a Cure együttest, vagy 2005-ben az Alphaville-t). A 2010-es években az elektronikus zene is elkezdett terjedni a fesztivál területén. Emiatt a szervezők úgy döntöttek, hogy az idősebb generáció zenei ízléseit is szeretnék kiszolgálni. A színpadok mellett kézműves helyszínek, éjszakai mozi (magyar filmekkel főleg) és extrém övezet várta a fiatalokat. 2006-tól kezdve zöldfesztivál jegyében megjelent a repohár (visszaváltható pohár). 2009-ben megkapta a Zöld Fesztivál Díjat a SZIN. 2007-ben a Magna Cum Laude zenekar Színezd Újra című dala volt a fesztivál reklámdala. Az utóbbi időkben a fesztiválra a környező megyék (Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar megye) illetve Budapest mellett többen jöttek a határon túlról is. A 2010-es években lett kialakítva a Civil Falu nevű kezdeményezés, ahol a szegedi társadalmi és civil szervezetek is képviselik magukat az eseményen. Emellett a fesztivál területén a készpénzes fizetés ki lett tiltva. Most már csak bankkártyával, fesztiválkártyával vagy a karszalagban beépített chippel tudnak a fesztiválozók fizetni. 2018-ban került megrendezésre az 50. Szegedi Ifjúsági Napok, fél évszázaddal az elsőt követően. 2020 augusztusában a SZIN elmaradt a koronavírus-járvány miatt fennálló kormányrendelet értelmében, ami tiltotta az 500 főt meghaladó kültéri események megtartását. 2021 augusztusában újra megrendezésre került az esemény, akkor már csak védettségi igazolvány felmutatásával lehetett a fesztivál területén tartózkodni.

Helyszínek[szerkesztés]

A fesztivál helyszínét kezdetben a Belváros adta. A Klauzál, Dugonics téren, illetve a Móra Ferenc Múzeum előtti téren szerveztek koncerteket. A karneválok először a Városháza előtt, majd a Szilléri sugárút és a Felső-Tisza part között voltak lebonyolítva. A Szurdi-korszakban a Lapos és különböző klubhelyiségekben voltak koncertek. 2002 óta a Napfényfürdő területén van a fesztivál.

A Napfényfürdő területén található sátrak, illetve színpadok (2021):

  • Borsodi Nagyszínpad
  • Pepsi Nagyszínpad
  • Bomba Stage
  • Rádió 88 szülinapi Aréna
  • Fonó – Hangfoglaló Színpad
  • Borsodi Maláta Bár
  • Ballantines True Music Stage
  • Garden Stég

Fellépők[szerkesztés]

2021:

Galéria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. https://szin.org/
  2. https://szin.org/tag/fesztival-tortenelem/ (Látogatás: 2021.09.02)
  3. 50 év rock & roll – Az 50 éves SZIN története: https://www.youtube.com/watch?v=J3Zjnu0rteg (Látogatás: 2021.09.02)
  4. https://www.delmagyar.hu/helyi-ertek/szin-szeged/szin-kommunista-karnevaltol-a-modern-fesztivalig-2951011/ (Látogatás: 2021.09.02)
  5. https://szeged.hu/hirek/22820/50-eves-az-orszag-legszerethetobb-fesztivalja-1-resz-szabadsag-szerelem-zene (Látogatás: 2021.09.02)
  6. https://www.delmagyar.hu/szeged-es-kornyeke/a-fesztivalember-boros-gyula-261295/

[[Kategória:Szeged]] [[Kategória:Szeged kulturális élete]] [[Kategória:Magyar könnyűzenei fesztiválok]] [[Kategória:Magyarországi fesztiválok]] [[Kategória:Zenei fesztiválok]]