Szerkesztő:Einstein2/Alexandra királyné pillangó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alexandra királyné pillangó
Hím példány
Hím példány
Nőstény példány
Nőstény példány
Természetvédelmi státusz
Veszélyeztetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ditrysia
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Lepkék (Lepidoptera)
Alrend: Valódi lepkék (Glossata)
Alrendág: Heteroneura
Öregcsalád: Pillangószerűek (Papilionoidea)
Család: Pillangófélék (Papilionidae)
Alcsalád: Papilioninae
Nemzetség: Madárpillangók (Troidini)
Nem: Ornithoptera
Alnem: Straatmana
Deslisle, 2007
Faj: O. alexandrae
Tudományos név
Ornithoptera alexandrae
Rothschild, 1907
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Alexandra királyné pillangó témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Alexandra királyné pillangó témájú médiaállományokat.

Az Alexandra királyné pillangó (Ornithoptera alexandrae) a rovarok (Insecta) osztályának a lepkék (Lepidoptera) rendjéhez, ezen belül a pillangófélék (Papilionidae) családjához tartozó faj. A pillangó a legnagyobb ismert lepkefaj a világon.

A fajt annak leírója, Lord Walter Rothschild nevezte el 1907-ben Dániai Alexandra királyné, VII. Eduárd brit király feleségének emlékére. Az első európai ember, aki felfedezte a fajt, Albert Stewart Meek volt 1906-ban, aki egy Lord Walter Rothschild által alkalmazott gyűjtő volt. Feladata természettörténelmi példányok gyűjtése volt Pápua Új-Guineában. Habár a legelső példányt egy kisebb sörétes vadászpuska segítségével fogták el, Meek később rátalált a faj néhány korai szakaszban lévő példányára és kitenyésztette a lepkék legtöbbjét. A lepke élőhelye a Pápua Új-Guinea északi részén fekvő Oro tartomány erdeire van korlátozódva.

Noha a legfrissebb rendszerezések a lepkefajt már az Ornithoptera nemhez sorolják, korábban a tudósok Troides vagy Aethoptera nemekbe sorolták. 2001-ben a kanadai entomológus és lepkekutató Gilles Deslisle javasolta, hogy a fajt egy saját alnembe sorolják (amit egyes szakírók külön nemként kezeltek). A tudós eredetileg a Zeunera nevet javasolta, azonban ez az Orthoptera nem egyik fiatal homonimája (Piton, 1936), ezért az alnem neve Straatmana lett.[1]

Leírása[szerkesztés]

A nőstény Alexandra királyné pillangók nagyobbak a hím példányoknál, és jóval kerekebb és szélesebb szárnyakkal rendelkeznek. Egyes nőstény példányok elérhetik a 31 centiméter szárnyfesztávolságot is, testük akár 8 centiméter hosszúra is megnőhet, testtömegük pedig a 12 grammot is elérheti. Ezek a méretek mind hatalmasak egy átlagos pillangóhoz viszonyítva. A nősténynek barna szárnyai vannak, melyeken fehér minták találhatóak. A nőstények teste krémszínű, a tor egy kis részén piros szőr található. A hímek kisebb méretűek, mint a nőstények. Barna szárnnyal rendelkeznek, melyen kék és zöld színű irizáló sávok találhatóak. A hímeknek fényes sárga hasuk van. Látványos alakjukat atavusnak nevezik. A hímek hátulsó szárnyain aranyszínű pöttyök figyelhetők meg.[2]

Gazdanövények[szerkesztés]

Biológiája[szerkesztés]

Veszélyeztetettsége[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Deslisle, Gilles (2007. április 25.). „Straatmana : a remplacement name for the subgenus Zeunera Deslisle 2001 (Lep. Papilionidae)”. Lambillionea, Brüsszel 1–2 (2., 2007. június), 238. o.  
  2. Queen Alexandra's Birdwing Butterfly. Earth’s Endangered Creatures. (Hozzáférés: 2012. január 5.)

Források[szerkesztés]